keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Hilloa ja kakkua kurpitsasta!

Näitä riittää!


Tapaus kurpitsa vaan jatkuu tällä mäellä! Viikko takaperin keittelin hilloa kurpitsasta. Sitruunaista kesäkurpitsahilloa olen joskus keitellyt ja teinpä tänä syksynä ihan onnistuneen kokeilun kesäkurpitsa-omenahillostakin. Mutta nyt oli talvikurpitsan vuoro muuttua appelsiiniseksi hilloksi!



KURPITSAHILLO

  • 1 kg kuorittua ja  paloiteltua kurpitsaa
  • 0,5 dl vettä
  • 1 ison appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
  • 1 vaniljatanko
  • 500 g hillosokeria
Laita kattilaan kurpitsanpalat, vesi, appelsiinimehu ja vaniljatangosta kaavitut siemenet. Laita myös kaavittu tanko joukkoon.  Keitä seosta noin 20 min tai niin kauan, kunnes kurpitsanpalat ovat pehmenneet.
Poista vaniljatanko ja soseuta seos tasaiseksi. Lisää soseeseen hillosokeri ja appelsiininkuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen 10 min. Jos hillon pintaan tulee vaahtoa, kuori se pois. Purkita hillo kuumana puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin.



Tästä hillosta tuli ihanan appelsiinista! Ja vaniljan siemet näkyvät tosi kivasti hillossa!
Ollaan syöty sitä ihan voileipäkeksien päällä. On toiminut hyvin croissanttien kanssa ja kakun väliinkin sitä olen tunkenut. Todellista herkkuhilloa!



Löysin netistä paljon erilaisia kurpitsahillon ohjeita. Joissakin oli inkivääriä, mutta minä en siitä oikein tykkää. Sitruunaa oli monessa ohjeessa. Joissakin ohjeissa oli hilloon lisätty sitruunahappoakin, mutta en itse katsonut sitä tarpeelliseksi.


Noi vaniljansiemenet on niin kauniita!


Kuin tilauksesta, K-kauppoihin oli ilmestynyt uusi Pirkka-ruokalehti. Siitä bongasin kurpitsakakun ohjeen, johon oli käytetty appelsiinihilloa. Kakun leivoin ja käytin siihen tuota omatekoista kurpitsahilloa ja vaihdoin pistaasipähkinät ihan tavallisiin suolattuihin maapähkinöihin. Vähensin myös hieman kanelin määrää.
En muuttele reseptejä piruuttani, vaan yleensä sen mukaan mitä kaapissa sattuu olemaan ja tietysti omien mieltymysteni mukaan.
 Kakun nappasin mukaan, kun lähdimme kavereille iltapäiväkahville ja kakusta tykättiin. Tämähän on niitä porkkanakakkutyyppisiä kakkuja, joita olen tehnyt aiemmin kesäkurpitsasta ja maa-artisokasta .
Maa-artisokkahan on nyt tosi ajankohtainen mukula, joten siitäkin kakkua kannattaa kokeilla! Mutta näin minä kakun tein:



KURPITSAKAKKU


  • 3 dl (myski)kurpitsaraastetta
  • 3 munaa
  • 3 dl sokeria
  • 1,5 dl öljyä
  • 3.5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl leivinjauhetta
Täyte ja kuorrutus:

  • 2 rasiaa (a 200g) tuorejuustoa
  • 75 g pehmeää voita
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1 dl appelsiinista kurpitsahilloa
  • n. 0,5 dl suolattuja ja paahdettuja maapähkinöitä 
Leikkaa kurpitsasta kuorta pois ja raasta kurpitsa hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää öljy ja kurpitsaraaste. Lisää kuivat aineet massaan huolellisesti sekoittaen.
Kaada taikina hyvin voideltuun irtopohjavuokaan, halkaisijaltaan n. 18 cm. Voit vuorata vuuan pohjan ja reunat halutessasi leivinpaperilla.
Paista kakkua 175 asteessa noin 50 min tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä hieman, ennen kuin irroitat sen vuuasta. Leikkaa hyvin jäähtynyt kakku kolmeen kerrokseen.
Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella ja vatkaa joukkoon pehmeä voi, tomusokeri ja vaniljasokeri.
Kokoa kakku kostuttaen kerrokset appelsiinimehulla ja laittaen väleihin hilloa ja tuorejuustoseosta niin, että tuorejuustoa jää noin puolet kakun kuorruttamiseen. Päällimmäinen kakkupohja kannattaa kostuttaa alapuolelta ennen kakun päälle laittoa.
Levitä loppu kuorrute kakun päälle ja sivuille. Ei haittaa vaikka kakku jää kuultamaan kuorrutteen alta.
Kakun on hyvä tekeytyä pari tuntia tai yön yli ennen tarjoilua. Juuri ennen herkuttelua, koristele kakku rouhituilla suolapähkinöillä. Nam!


18 kommenttia:

  1. Voi tavaton, minäkin tykkäisin kurpitsoista ja joka kesä yritänkin.keväällä istutin valmiina ostamani kesäkurpan taimen. Nut siinä oli mun peukalon kokoinen hedelmä, joka tietenki paleltui 😄 ostoksi menee aina. Toi kakku on ihanan näköistä. Kiitos kun öaitoot ohjeitakin, pitänee ostaa ja tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on ollut ainakin meilläpäin nämä kesät niin kylmiä ja sateisia, että kurpitsoiden kanssa on ollut haastavaa. Minullahan oli varmaan 20 taimea, joten olisi ollut kyllä ihme, jos en yhtään kurppaa olisi saanut! ='D
      Kakku oli hyvää! Onneksi marketeista saa nyt kotimaistakin kurpitsaa edullisesti!

      Poista
  2. Täällä käydessä tulee aina nälkä. Herkulliselta näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi yleensä laitan ohjeet oheen, joten kokkailemaan vaan! =D

      Poista
  3. Uuuhhh!! Jos asuisin yhtään lähempänä, NYT olisi se aika kun kutsuttaisin itseni teille kahville. Toi hillo näyttää niiiiiin hyvältä!! Slurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kauempaakin tulla saa! =)

      Toi hillo onnistui kyllä ihan sika hyvin!

      Poista
  4. Niii tulee nälkä tai ainaki valtaisa mieliteko.
    Aivan upea sato kärryssä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten vaan syömään! =D

      Kiitos, on se hienoa kun edes jossain onnistuu!

      Poista
  5. Ihailtava kurpitsasato! Ja ihania herkkuja olet niistä loihtinut. Hillot onkin hyvä tPa säilöä kurpitsaa. Minulla tuli kesäkurpitsoiden lisäksi vain yksi kunnon talvikurpitsa ja toinen, joka näyttää oudolta hybridiltä. Miten muuten kasvatat nauriit? Kuten kaikki ristikukkaiset, taimet menevät täällä parempiin suihin jos eivät kasva verkon alla. Tänä vuonna en niitä kasvattanutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti!
      En ole aiemmin hilloa taviskurpitsasta tehnyt. Mutta koska oli niin herkullista, aion tehdä sitä jatkossakin. Edellyttäen, että saan jatkossa kurpitsasta satoa!

      Hankalia ovat kasvattaa! =( Kylvin nämä tosiaan lavakaulukseen tänä kesänä vasta juhannuksen jälkeen. Kaalikoit olivat jo häipänneet ja kirpatkin vähentyneet. En verkottanut/harsottanut näitä mitenkään. Sipulia kasvoi riviväleissä. Vettä saivat kyllä reippaasti taivaasta ja hieman kastelinkin. Heti kun sirkkalehdet nousivat, ripottelin tuhkaa aikas reippaasti niille.
      Olen joskus aiemminkin onnistunut nauriiden kanssa, kun kylvin ne tosi aikaisin keväällä. Mutta luulen kyllä, että nauriinkasvatuksessa on ollut enemmän tuuria kuin taitoa minun tapauksessani!
      Harmi, kun molemmat mummuni ovat jo edesmenneet. He onnistuivat aina nauriin kasvatuksessa!

      Poista
  6. Täytyykin kokeilla tätä. Olen aiemmin tehnyt sellaista missä on kurpitsaa, appelsiineja, porkkanaa ja kanelitankomausteena. Tänä syksynä tein ekaa kertaa sitruuna-kesäkurpitsahilloa. Sekin on hyvää.

    VastaaPoista
  7. No on siinä kurpitsaa! Hyvännäköinen kakku. Nuo vaniljansiemenet on tosiaan kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pari...

      Kakku oli ainakin hyvän makuista, siitä näöstä nyt nii tiedä!

      Olin yllättynyt kuinka paljon niitä siemeniä yhdestä tangosta tulikaan!

      Poista
  8. Oi, tuo kakku näyttää superhyvältä! :)

    -Ruut

    VastaaPoista
  9. Ihania asioita olet tehnyt <3 Meillä jäi kurpitsasato haaveeksi, mutta teillä on senkin edestä :D

    VastaaPoista
  10. Kiitos, Satu!

    Joo, saan varmaan kiittää sateista kesää kurpitsasadostani. Saivat tarpeeksi vettä.

    VastaaPoista