perjantai 26. maaliskuuta 2021

Kylmänkestävien vihanneksien kylvö kasvihuoneeseen

 

Massikassa on onneksi sen verran maavaraa,
että sillä pääsi kasvarille.

Kieltämättä ilmassa on ollut viime päivinä kevään tuntua ja hieman tuoksuakin jo! Tosin, virallisesti kevät ei ole vielä alkanut näillä seuduilla. Termisen kevään "julistaa" ilmatieteen laitos silloin, kun tietyn alueen vuorokauden keskilämpötila pysyy 0 ja +10 asteen välillä. Meillä täällä itä-Pirkanmaalla on ollut vielä yöpakkasia tällä kuluneella viikolla. 

Retiisit ja kaskinauris kylvetty ja lumella 
kasteltu.

Meillähän on täällä Leppämäessä vielä lunta paikka paikoin puolikin metriä. Ihan uskomattoman paljon! Kävin viikolla Lavialla hakemassa muokkaamolta lampaantaljoja ja voi kuinka siellä päin oli jo maa paljaana. Näin Häijäässä jopa töyhtöhyyppiä!


Salaattia ja kyssäkaalia!

Viime vuonnahan täällä terminen kevät julistettiin alkaneeksi 24.3:tta. Joten pikkuisen ollaan jäljessä siitä. Eikä viime vuonna ollut enään luntakaan näihin aikoihin. 

Talvisista tunnelmista huolimatta, meidän elämä alkaa pikku hiljaa siirtymään myös alapihan puolelle. Tänään hain muutamia multasäkkejä ja Beibe vei ne traktorilla isolle kasvihuoneelle. Olin ensin suunnitellut ne pulkalla vetäväni, mutta olisi voinut jäädä suunnitelmaksi. Lunta on pellolla tosi paljon ja se ei päiväsaikaan kanna yhtään.


Viime keväänä kylvin ensimmäistä kertaa ikinä kasvihuoneeseen kylmää kestäviä vihanneksia. Silloin kylvin retiisiä, persiljaa, salaattia ja pinaattia. Retiisiä saimme syödäksemme silloin, kun vasta ulos kylvämistä uskalsi edes ajatella. Pinaattiakin korjasimme tosi aikaisin. Persilja hyötyy taas aikaisin istuttamisesta, koska se itää ja kasvaa tosi hitaasti.
Salaattia en edes avomaalle viime kesänä kylvänyt, koska saimme sitä niin hyvin kasvihuoneesta.

En löytänyt sitä, koska viime vuonna retiisit ja pinaatit kylvin kasvihuoneeseen. Mutta 5. toukokuuta ne olivat ainakin jo taimella. Sen muistan, että räntää satoi ainakin kerran, kun hain retiisejä kokkailujani varten kasvihuoneesta.

Vähän kasteluvettä lämpiämässä!

Ostin jo Hankkijalta istukassipuleita, mutta niitä en ihan vielä istuta. Kuitenkin on vielä niin kylmä. Mutta viime keväänäkin me saimme kasvihuoneesta jo korjata pieniä sipuleita, kun vasta uusia istutin kasvimaalle. Kyllä kasvihuone aikaistaa satoa ihmeesti!


Nyt kylvin siis retiisiä, salaattia, kyssäkaalia ja naurista. Ainakin nuo ristikukkaiset ovat sellaisia, että kirpat syövät taimet heti naamaansa, kun pikkuisenkin sirkkalehti maan pinnalle pilkistää. Kasvihuoneessa tätä ongelmaa ei ollut ja retiisitkin olivat lehdiltään aivan virheettömiä.

Ajattelin vielä kylvää pinaattia, persiljaa ja ne sipulit jossain vaiheessa. Edellisvuonna persiljat talvehtivat kasvihuoneessa ja saimme aikaisin keväällä tuoretta persiljaa. Mutta tänä talvena persiljan juuret ovat mädäntyneet. Ilmeisesti oli kovempia pakkasia ja ne ovat paleltuneet.


Kasvimaa

Kasvimaallehan tein jonkin verran syyskylvöjä. Jännä nähdä, miten ovat pärjäilleet. Edellisvuonna ne menivät pipariksi, kun silloin oli helmikuussa lähes kymmenen astetta lämmintä pitkän aikaa ja suurin osa lähti kasvuun silloin. Senhän nyt sitten tiesi, miten siinä käy. Huonosti! 
Nyt talvi on ollut suotuisa syyskylvöjen suhteen. Olen ainakin toiveikas, että saamme porkkanaa korjata jo alkukesästä!


Vaikka talvea rakastankin ja olen nauttinut tästä kunnon lumisesta talvesta, on kuitenkin toisaalta kiva päästä jo vähän hommailemaan kasvimaatouhuissa. Onhan se nyt ihanaa haaveilla suurista sadoista ja omavaraisesta ruuasta!

Etupihalla on lunta vielä ihan "kiitettävästi!"

Oletko Sinä tehnyt aikaisia kylvöjä kasvihuoneeseen tai katettuihin lavoihin? Olisi kiva kuulla kokemuksia!

Mukavaa viikonloppua kaikille!

20 kommenttia:

 1. Olen täällä silmät pyöreänä ihastellut tätä keväistä meininkiäsi! Minulla ei ole kasvihuonetta. Toki siitä haaveile, mutta ei ole vielä. Siksipä tuollaiset aikaiset kylvöt kasvihuoneeseen on ihan vieras juttu. Kuulolla ollaan suurella mielenkiinnolla!

  VastaaPoista
 2. Aika meininkiä onkin! ='D

  Meillä on vanha kasvihuone, mutta siellä en ole tälläisiä kylvöjä koskaan tehnyt. Siellä minulla on paljut, mihin laitan kasvualustan. Joten tänne isompaan on helpompi tehdä kylvöjä, kun on kiinteät kasvulavat.
  Jäämme seuraamaan tilannetta!

  VastaaPoista
 3. Erikoisen näköistä touhua, kun ei noista jutuista mitään tiedä :) Varmaan jännittävää saada satoa jo silloin, kun ulos pääsee vasta istuttelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika noviisi olen minäkin näissä aikaisissa kylvöissä. Ensimmäistä kertaa tosiaan viime keväänä kylvin ja onnistuin. Se ei todellakaan ole varmaa, että onnistuisin tänä keväänä. ='D Mutta olen kyllä kuullut, että muutkin ovat näin tehneet!

   Poista
 4. Pikkuinen kennokasvarini kalpenee sinun hienon kasvarisi rinnalla. Kyllähän tuonne kelpaa tehdä aikaisiakin kylvöjä. Tilaa jää niille myöhäisimmellekin.
  En kylvänyt syksyllä nyt mitään. Ukkokulta istutti tavanomaiseen tapaan talvivalkosipulit. Tavanomaisilla tomaateilla, kurkuilla ja paprikoilla mennään, kunhan se aika on käsillä. Ja lavoihin sitten suorakylvöjä.
  Viime vuosi oli säiden puolesta varsin erikoinen. Ehkä tämä talvi on ollut enemmän normitalvi. Pitkältä tuntuu ja mielelläni jo ottaisin kunnon kevään vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso on joo, mutta silti tuntuu, että tila loppuu kesken. Nämä Akiron kasvihuoneet ovat hieman hassun levyisiä. Kolmea istutuspenkkiriviä ei oikein mahdu ja kaksi on turhan leveitä. Vähän niin kuin turhaa tilaa ja sitä olen yrittänyt täyttää kaikilla matalilla kasveilla, kuten yrteillä, jotta saisin tuosta tilasta kaiken hyödyn irti.
   Minä istutin porkkanaa, palsternakkaa, tilliä, salaattia ja tietysti niitä valkosipuleita syksyllä. Nyt tiedän, kun pääsin lumien vähennyttyä tarkistamaan kylteistä!

   Totta puhut, että tämä talvi on ollut säiden puolesta sellainen normaali. Minusta se on ollut kivaa, että kevättä on saanut odottaa. Ettei se ole ollut tammikuusta asti!

   Poista
 5. Sinä olet jo pitkällä kylvöjen kanssa. Sinulla onkin hulppean tilava kasvihuone. Sinne mahtuu. Minusta on mukava seurata, missä mallissa toisten kevättyöt ovat.
  Meillä iso kasvihuone on ollut vuosia muussa käytössä, joten nykyisin en enää tee varhaiskylvöjä sllaisista vihanneksista, jotka ennättävät avomaallakin. Syöjätkin ovat vähentyneet entisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut nyt hyvin aikaa, kun opiskelut ovat olleet etänä. No, oikeastaan sen suhteen minun olisi pitänyt ehtiä tekemään vaikka mitä!

   Poista
 6. Kaalikasveja olen esikasvattanut kasvihuoneessa jo muutaman vuoden, mutta nyt rohkaistuin testaamaan fenkolia, punajuurta ja persiljaa. Katsotaan, miten käy. Lisäksi juhannusperuna on kasvihuoneessa ämpärissä kuplamuovin alla.
  Ens kuussa onkin sitten tositoimet edessä, kun pitää kylvää kurpitsat, kurkut ja kesäkukat esikasvuun kasvihuoneeseen. On siihen vielä matkaa, kun täälläkin on edelleen polviin asti lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fenkolia olen parina vuonna kasvattanut. Tosin olen esikasvattanut ihan sisällä. Ensimmäisenä vuonna onnistuikin tosi hyvin, mutta toisena ei. Myöhemmin luin, että se kait tarvitsisi pimeät yöt muodostaakseen kunnon "mukulan".Varmaan kirjoitteletkin sitten blogiisi kokemuksistasi!

   Lunta on vielä meilläkin, mutta vähentynyt on kovasti. Viime viikkoiset sateet laittoivat vauhtia sulamiseen. Kasvimaakin tuli jo esiin lumien alta.

   Poista
 7. Hurjasti tekisi mieli laittaa persiljaa. Mutta pitää nyt saada se uusi piha ensin tutkittua mitä sieltä löytyy, ennen kuin tekee mitään päätöksiä istutusten suhteen.
  Kaskinauriista tulee mieleen miehen Sallassa nauttima paikallinen olut, joka oli kaskinaurisolutta. Minähän en oluista ymmärrä mitään, mutta se nimenomainen tuoksui toodella hyvälle kiukaalle heitettynä =) ja mies tykkäsi myös mausta. Minäkin maistoin ja totesin maistuvan nauriille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voithan sinä laittaa persiljat sitten vaikka ruukkuihin, jos kasvimaa ei vielä tänä kesänä onnistu. Tai sitten ostat valmiit taimet torilta tai jostain.

   Onpas aikas erikoista olutta! Olisi kiva päästä maistamaan. Minä en pidä oluesta kiukaalla, mutta suussa kyllä!

   Poista
 8. Kasvihuoneeni on vielähaa veilun asteella. Syyskylvöjä en ole tehnyt kasvimaalle, kokemukseni mukaan se ei juuri nopeuta satoa.

  VastaaPoista
 9. On hyvä olla haaveita, jotta on sitten toteutettavaa, jos sellaisen aika tulee!

  Minulla on kyllä porkkanasta ja palsternakasta ollut kokemusta, että ne ainakin täällä meillä tekevät sadon aikaisemmin syyskylvettynä. Kokoakin tulee enemmän.

  VastaaPoista
 10. Kateeks käy kun jo voit kylvää kasvariin. Täällä saa vielä odottaa... Mutta ajattelin ainakin salaattia ja retiisiä laittaa, jos edes vähän yöt lämpenisi. Onhan meillä siellä se saunan kiuas, mutta ei sitä jaksa lämmittää vielä näin vähän takia �� Toivotaan pakkasettomia öitä ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lupas pikkupakkasia öiksi. En lämmitä ainakaan vielä yhtään. Heitän harsoa vähän päälie, jos pahalta näyttää. Nyt tuli ainakin 5 cm lunta maahan.

   Poista
 11. Hei! Osuin sattumalta tänne ja onpa kiintoisaa, kun kylvät jo kasvihuoneeseen. Itävätkö siemenet ilman huoneen lämmittämistä? Jos itävät, niin minäkin kokeilen (V) alue meillä. Isäntä säästää sähköä ja ajattelee koko ajan mikä kannattaa ???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olipa kiva, että satuit löytämään tänne!

   Joo, ihan lämmittämättömässä kennohuoneessa on noi kasvatukset. En ole edes vielä peitellyt niitä mitenkään. On ollut parin asteen pakkasia öisin, mutta noi kyllä kestää. Ollaan III-vyöhykkeellä.
   Meillä ei ole lämmitystä kasvihuoneessa. Olen teidän isännän kanssa vähän samaa mieltä, että sähköllä ei rehuja lämmitetä. Hommasin kyllä kirppikseltä valopetroolilämmittimen erittäin edullisesti viime kesänä. Voi olla, että sitä pitää käyttää sitten myöhemmin, kun arempia kasveja istuttelee.

   Poista
 12. Mukavaa, että olette päässeet aloittelemaan jo ensimmäisiä kylvöjä. Itsekin siivosin juuri kasvihuoneen ja lähiviikkoina olisi tarkoitus laittaa ensimmäiset kasvit. Pellolle pitäisi pian myös päästä kääntämään multia. Tosin pitää laittaa traktori ensin kuntoon, siihen tuli joku pikkuvika ja tarvitaan ilmeisesti jokunen Case IH varaosa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla vielä kasvihuoneen muut kasvit odottelee sisällä ja valtaavat kämppää!

   Meilläkin traktori rikki! Vaihdelaatikossa joku osa irronnut ja rikkonut paikkoja. Beibe on illat paininut sen kanssa.

   Poista