keskiviikko 8. maaliskuuta 2017
Mämmiviikko avaa mämmikauden!
Minä rrrrakastan mämmiä! Lähipiirissä ei ihan kovin monta mämmin syöjää minun lisäkseni ole. Mutta ei se mitään, jääpä minulle enemmän mämmiä syötäväksi!
Yleensä herkuttelen Saarioisten mämmillä, mutta muutkin käyvät, mitä nyt kaupasta sattuu saamaan. Ja ihanaa, että mämmiä saa nykyään monelta valmistajalta annospakattuina!
Mämmiä olen tehnyt joskus kouluaikoina, mutten koskaan kotona. Olenkin tilannut Beibeltä koivuntuohesta tehtyjä tuokkosia, ropposia tai roveita, miksi niitä nyt sitten sanotaankin missä päin Suomea. Josko niitä saisi nyt keväällä, niin ensi vuonna olisi tosi päheetä paistaa niissä omaa mämmiä. Vaihtoehtoisesti sitä voi kyllä tehdä ihan uunivuokaan tai kertakäyttöiseen foliovuokaan. Mutta olisihan se tuokkonen hieno!
Mämmini syön lähes tulkoon aina kuohukerman ja sokerin kera. Beiben sanoin: "On muuten sellaista superfoodia, että lähtee uuma kävelemään!" Jos kerma on loppu, kelpuutan myös maidon. Pidän mämmin mausta, ei se välttämättä kermaa tai sitä sokeriakaan tarvi.
KymppiMämmi avaa mämmisesongin viikolla 10 eli tällä viikolla. En tiedä, onko moista viikkoa ennen vietetty, vai onko tämä vain mainoskikka. Mutta minua se muistutti siitä, että mämmiä voisi alkaa jo pikkuhiljaa maistelemaan.
Vaikka olen niin vakiintunut tuohon mämmi/sokeri/kerma -yhdistelmään, ajattelin kokeilla jotain muuta. Mämmiä olen maistanut vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kera, mutta se ei ollut minun juttuni.
Koska kaupoissa on paljon kaikenlaisia maustettuja rahkoja, ajattelin sekoittaa appelsiinirahkaa mämmin joukkoon. Rahka raikasti mämmiä kivasti! En kuitenkaan ollut luopunut vaniljakastikeajatuksesta, vaan vaihdoin vaahtoutuvan sellaiseen oikein paksuun vaniljakastikkeeseen. Ja sehän toimikin mämmi-rahkaseoksen kanssa hyvin!
APPELSIINIRAHKAMÄMMI 4 ann.
400g mämmiä
200g valmista appelsiinirahkaa
paksua vaniljakastiketta tarjoiluun maun mukaan
Sekoita appelsiinirahka ja mämmi keskenään. Lappaa annosmaljoihin. Lorauta vaniljakastiketta makusi mukaan ja nauti!
Vaikka tämäkin oli tosi hyvää, ei ole kuohukerman voittanutta mämmin kumppania!
Tota rahkaa täytyy kokeilla! Kuulostaa hyvältä idealta, eipä ole koskaan tullut mieleen.
VastaaPoistaJ
Toi rahka on tosi herkkua ihan tollasenaankin!
VastaaPoistaJuu, kuohukermaa mieki laittasin, mut sokeria on mämmissä tarpeeksi itessäänkin. 10-mämmi on ainoo oikee :)
VastaaPoistaJotenkin olen tottunut Saarioisten mämmiin. Mutta 10-mämmi on tosi hyvää myös!
PoistaUuuuh... mä valitettavasti kuulun niihin, joiden puolesta mämmit, hernekeitot, makkarat ja muut kotimaiset perinneruuat voisi lakkauttaa enkä jäisi kaipaamaan.
VastaaPoistaMun kammotus-tapaus oli eräänä jouluna, kun anopin joulupöydässä jälkiruokana oli luumukiisseliä ja kermavaahtoa.... ja se luumu paljastuikin mämmiksi. Olin ihan rikki. =) (Luumukiisseli on herkkua...)
Eikä! Tää vuosi tulee olemaan sinulle sitten ihan kidutusta, kun 100 vuotis synttäreitten kunniaksi perinneruokaa tuutataan joka tuutista! ='D
PoistaHei, miten tulee mieleen tarjota mämmiä jouluna, kun on kaikkia jouluherkkujakin tarjolla? Ei ihme että järkytyit! ='D
Jospa olikin kysymyksessä joulumämmi.
PoistaTosin minun joulumämmi on sitä samaa makeuttamatonta mutta kuitenkin kunnolla makeaksi imellettyä, mutta muuten maustamatonta mämmiä.
Joulumammi tehdään yleensä miedommaksi vähentämällä maltaiden ja jauhon määrää ja lisäämällä mämmiin reilusti hyvin soseutuvaa perunaa miedontamaan makua. Esimerkiksi 250 g maltaita, 300 g ruisjauhoja ja 2,5 kg perunoita antaa sopivasti miedomman maun ja jouluiset maut pääsevät hyvin esille.
Tämä joulumämmi on minulle ihan uusi asia! Kiitos, kun kerroit tästä!
PoistaNykyisen suuntauksen mukaan vältetään mämmin sokeripommi. Mämmiin ei lisätä sokeria eikä siirappia. Mämmin perusmakeus saadaan imeltämällä. Hedelmäsoseiden mukana tulee sokeria, mutta siitä ei kannata erityisesti välittää.
PoistaLautaselle voi lisätä sirotesokeria. Näin sokeri pysyy kontrollissa.
Joulumämmin valmistus on helppo aloittaa perunoista. Nesteen määrä tulee pitää hallainnassa.
2 kg perunoita kuoritaan ja keitetään kypsiksi. Perunat soseutetaan keittoveteen. Soseeseen lisätään kuumaa vettä niin että kokokaisvesimäärä on noin 3,5 litraa, saadaan kuumaa vetistä velliä. Vetinen perunavelli jäähdytetään 70-74 asteiseksi välillä sekoittaen.
450 g maltaita ja 800 g ruisjauhoja sekoitetaan ripotellen ja koko ajan sekoittaen noin 70 asteiseen vesivelliin. Annetaan hetki turvota ja tarkistetaan että seos on notkean puuromainen.
Seos laitetaan imeltymään noin 65-70 asteiseen uuniin noin 3-4 tunniksi - sekoitetaan välillä ja maistamalla varmistetaan imeltymisen alkaminen.
Imeltyneeseen seokseen lisätään lisätään noin 1 teelulusikallinen suolaa. Lisätään jouluiset mausteet. Kun tehdään hedelmäistä joulumämmiä niin sopivat hillot tai soseet lisätään tässä. Voi käyttää myös tuoreita hedelmiä. Kuivatut hedelmät kannattaa soseuttaa ennen lisäämistä.
Seos laitetaan lieden levylle ja kuumennetaan varovasti - tehokkaasti sekoittaen niin että seos alkaa poreilemaan. Seos siirretään hetkeksi sivuun ja annetaan seisoa 15 minuuttia tai hiukan yli.
Seos laitetaan uuninkestäviin lasisiiin tai posliinivuokiin vuokiin.
Paistetaan aluksi hiukan kuumemmassa ja uunin lämpötila alennetaan 120-130 asteeseen. Pinnalle valellaan paistamisen aikana vettä 3-4 kertaa kuortumista estämään. Pinnan voi valella siirappivedellä 1-2 kertaa.
Paistetaan mämmiseosta 3-4 tuntia.
Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä 2-3 päivää.
Mämmiä kannattaa valmistaa useampia vuokia, koska seisottamisen aikana vuokia usein tyhjenee salaperäisellä tavalla.
Miedompaa mämmiä saadaan kun vahennetään maltaan määrä ja käytetään ruisjauhon tilalla miedomman makuista jauhoa. Kun ohjetta muuntelee, niin se pitää ottaa huomioon nesteen määrässä.
Kiitos tästä joulumämmiohjeesta! Sitä olisikin kiva joskus kokeilla. Voin kyllä vain kuvitella, että meidän perheessä saisin sen ihan kerallani syödä!
PoistaMukavia joulunpyhiä sinulle!
Mämmi tehokkaasti imeltämällä. Eli tehoimeltämällä.
VastaaPoistaValmistuu näistä aineksista:
3½ litraa vettä .
Käytä ensin vettä hiukan niukemmin ja lisää imeltämisen jälkeen kuumaa vettä niin että saat notkeahkon puuromaisen mämmiseoksen
500 g mämmimaltaita
1,0 kg ruisjauhoja
1 desilitraa siirappia
2 teelusikallista jauhettua pomeranssinkuorta
1 teelusikallista suolaa
Pinnalle paistamisen aikana 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä - ½ dl siirappia ja 1 dl vettä - tai 2-4 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä.
Tee näin:
Kuumenna suolaton vesi isossa kattilassa poreilevaksi - noin 65-70 asteiseksi. Sekoita 65-70 asteiseen suolattomaan veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot. Karkeat jauhot toimii hyvin ja monien mielestä karkeilla jauhoilla saa hyvän suutuntuman. Sekoita hyvin. Laita kansi kattilaan.
Laita mämmikattila 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 4 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä.
Laita mämmikattila liedelle ja lisää mämmiseokseen jauhettu pomeranssinkuori ja suola. Lisää siirappi. Mämmin voi valmistaa myös ilman siirappia ja lautaselle lisätään maun mukaan sirotesokeria. Näin vältetään monien pelkäämä "sokeripommi". Kuumenna mämmiseos varovasti ja koko ajan tehokkaasti sekoittaen, niin että se alkaa kuplimaan. Anna mämmin kevyesti kuplia tehokkaasti sekoittaen noin 10 minuuttia.
Siirrä mämmiseoskattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.
Laita mämmiseos lasiseen tai keraamiseen uunivuokaan. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa noin ½ tuntia. Lisää pinnalle paistamisen alussa ja tarvittaessa myöhemmin toisen kerran siirappivettä - ½ desilitraa siirappia ja yksi desilitra vettä - estämään kuorettumista, tai noin 3 kertaa vettä.
.
Alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaan täysiä vuokia. Näin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen mehevän mämmin.
Paista mämmiä noin 3-4 tuntia.
Jäähdytä mämmi. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileässä 3–4 päivää. Tarjoile mämmi maidon tai kerman tai vaniljakastikkeen tai kermavaahdon ja sirotesokerin kera. Myös appelsiinikuorihillo sopii hyvin mämmin lisukkeeksi. Myös maunn mukaan jäätelöä sopii mämmin lisukkeeksi.