torstai 28. joulukuuta 2017

Helppo uuniperunantäyte joulun savukalanjämistä!



Jouluruokia tulee aina hamstrattua liikaa. Kun on montaa sorttia, ei vaan pysty kaikkea syömään! Mautkin ovat sellaisia, että niihin äkkiä kyllästyy.
Ruokaahan ei ole soveliasta haaskuuseenkaan laittaa, joten kaikenlaiset tuunausvinkit ovatkin tarpeen.

Meillä on aikas hyvin kaikki joulunjämät syöty. Mutta savukalaa oli aikas paljon ja sitä uhkasi jäädä hukalle. Beibe savusti kirjolohen ja kaksi pientä savusiikaa. Lisäksi meillä oli vielä kylmäsavulohta, joten kalaa kyllä riitti syötäväksi!

Jääkaapissa oli vielä noin 400 grammaa valmiiksi suorittua kalaa. Olen usein tehnyt savukalasta täytettä uuniperunoille ja se on kyllä todella herkullista.
Jämiin en halua käyttää paljoa lisää uusia ainesosia. Koska helposti "uutta" ruokaa tulee tällöin  niin paljon, että taas on uhka ruuan hukkaan joutumiselle. Lisäksi jämät ovat usein monia päiviä vanhoja. Säilyvyys uudelleen jalostetulla on jo heikko. Hävikkiruuasta pitää tehdä sellaista, että se menee kertasyönnillä.

Joulusta jääneet savukalat jalostuivat herkulliseksi täytteeksi oman kasvimaan King Edward -perunoille muutamaa ainesosaa lisäämällä!



SAVUKALATÄYTE UUNIPERUNALLE (4:lle isolle uuniperunalle)

  • n. 400 g lämmin- ja kylmäsavukaloja (lohta, siikaa ym.) Täytteen voi tehdä sekä että, tai joko tai!
  • 1 pieni sipuli ihan pieneksi kuutioksi silputtuna
  • 100 g ruohosipulin makuista tuorejuustoa
  • 100 g kermaviiliä
  • 2 rkl kurkkurelishiä
  • jauhettua paprikaa
  • rouhittua mustapippuria
Suori lämminsavukalat ruodottomiksi. Jos käytät kylmäsavukalaa, hienonna se veitsellä ihan pieneksi.
Lisää kalojen joukkoon pieneksi  silputtu sipuli. Sekoita haarukalla, kaloja samalla hienontaen, joukkoon kermaviili, kurkkurelish ja tuorejuusto. Lisää paprikajauhe ja mustapippuri ja tarkista maku. Suolaa ei yleensä savukalan kanssa tarvita.
Sekoita täytettä hyvin haarukalla, jotta siitä tulee hieman tahnamaista. Täyte makuuntuu, jos se saa olla jääkaapissa joitakin tunteja ennen tarjoilua.



Täytteeseen voi lisätä paprikakuutioita, pakasteherneitä, yrttejä, suolakurkkukuutioita, ketsuppia, sinappia, sitruunamehua ym., ym..  Näitä aineksia usein käytänkin täytteisiin. Toimivat hyvin tonnikalan, kinkku- tai metwurstirouheen kanssa.
Minä en halunnut tällä kertaa laittaa mitään aineita enempää, jotta täyte menisi tosiaan yhdellä syönnillä.



Tuorejuuston ja kermaviilin määrää voi lisätä, jos täyte tuntuu liian jäykältä. Tähän määrään itsesavustettuja kaloja 100 grammaa molempia tuntui hyvältä määrältä.
Ja hei, tämä täyte sopisi hyvin myös lättyjen täytteeksi!


12 kommenttia:

  1. Varmasti herkkua ja sopisi tosiaan uudenvuoden vastaanoton juhlapöytäänkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tosiaan sopisi vaikkapa ruiskuppien tai vastaavien täytteeksi!

      Poista
  2. Meillä kävi jouluruokien suhteen ihan merkillisesti: jotakuinkin kaikki oli tapanin iltana jo loppu. Ja minä siis ostan ja teen paljon! Yleensä rosollia saa aina lopulta heittää pois, samoin tuoresalaatteja, mutta nyt ei jäänyt niitäkään. Seitsemän kilon juhlakinkustakin oli keskiviikkona vain potka jäljellä ja siinä lihaa sen verran, että hernekeiton sain keitettyä. Väkeä oli normaali määrä (aattona seitsemän, joulupäivänä seitsemän, tapanina viisi). Leivonnaisia jäi, mutta niitä saakin jäädä, kun ovat joko hyvinä säilyviä pikkuleipiä tai pakastimessa. Graavi- ja savukalatkin loppuivat tapanina ja ainoastaan silakoita on jäljellä. Niitä yritän nyt tuhota vauhdilla ja aamupalaksikin tänään söin perunaa ja silakkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No teillähän on mennyt sitten just niinkuin pitääkin! Hyvä, hyvä!

      Poista
  3. Ihana vinkki, kiitos tästä. On varmasti herkullista. Mukavia loppuvuoden päiviä sinulle!

    VastaaPoista
  4. Näyttää ja kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
  5. Täytyypäs ottaa resepti ylös:) Itse en voi allergian takia kalaa syödä, mutta meillä kyllä muihin uppoaa! Leppoisaa loppuvuotta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hitsi! Nuo allergiat on ikäviä! =( Mutta laitappa joskus muille herkuksi!

      Poista
  6. Oi joi joi joi!! NAMMMM!!
    Savukalatäyte on niin parasta. Minä voin jättää perunan syömättä ja levittää sitä vaikka leivälle. Aivan mahtavaa.
    Meillä ei kalaa jäänyt edes joulupäiväksi. Tein selvästi liian vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, käy leivälle mahtavasti! Beibe testas lopun pikkuripun saaristolaislimpun siivulle ja kuulemma toimi!

      No toisaalta, parempi että loppui kesken, eikä jäänyt haaskuun!

      Poista