perjantai 17. helmikuuta 2023

Omppu ja Kuukuna tekevät talikakkusia

 


Kun lapsenlapset tulevat mummulaan yökylään, yritän keksiä heille aina jotain mukavaa ja helppoa tekemistä. Molemmat muksut tykkäävät kovasti puuhata kaikenlaista, mutta eivät vielä jaksa keskittyä mihinkään pitkäkestoiseen hommaan.

Tarkkaa hommaa!

Teen jatkuvasti itse talikakkusia linnuille. Ostan kyllä talipalloja valmiinakin, mutta olen huomannut lintujen pitävän näistä itse tehdyistä enemmän.
Edullisemmaksihan itse tehdyt eivät tule. Mutta ne ovat nopeita tehdä vaikka työpäivän jälkeen. Mitään kovin vaativaa en ainakaan minä jaksa enää iltaisin puuhata ja talikakkuset ovat juuri sopivan pieni puhde niin aikuisille, kuin lapsillekin.

Vuorotellen laitetaan aineksia.

Rasvana käytimme 500 g kookosrasvaa. Lorautin pari ruokalusikallista rypsiöljyä rasvan joukkoon. Se pitää kookosrasvan hieman pehmeämpänä ja pikkulintujen on helpompi kakkusia nokkia.
Sillä välin kun rasva oli sulamassa kattilassa puuhellalla, muksut laittelivat kuivia aineita lusikoilla muotteihin. Minä olin katkonut saksilla ripustusnarut jo aiemmin valmiiksi muotteihin. Käytimme hamppunarua, joka maatuu luonnosta, jos sattuu sinne jäämään.

Hyvältä näyttää. Ei ole kovin paljoa mennyt 
ohi muottien.


Kuivina aineksina meillä oli maapähkinöitä, kuorittuja auringonkukan siemeniä, kuivattuja nokkosensiemeniä ja  kuivattuja puolukoita. Aikas herkullisen kuuloiset ainekset!

Mummu kaataa kuuman rasvan.

Muksut laittoivat vuorotellen aineksia muotteihin niin, että ne olivat noin puolillaan. Sitten minä kaadoin sulan kookosrasvan muotteihin.

Näistä kahdesta on tullut kyllä
sellaisia pelleilijöitä, että!


Vietiin kakkuset ulos kovettumaan.

Vietiin tarjottimella oleva kakkusmuotti jäähtymään ja kovettumaan ulos tuhkaämpärin päälle. Samalla lähdettiin porukalla ulkoilemaan siksi aikaa, kun kakkuset olisivat kovettuneet niin paljon, että saisimme ne muoteista ulos ja ripustettua lintujen nautittavaksi.

Parin tunnin kuluttua ne olivat 
valmiit irroitettaviksi muoteista.

Muksujen mielestä kakkuset
tuoksuivat herkulliselta!

Kyllä mummua nauratti, kun muksut nuuskivat kakkusia. Heidän mielestään ne tuoksuivat herkullisilta! Eivät kuitenkaan haukanneet paloja niistä. Benja koirahan on monesti hyppinyt puissa roikkuviin talikakkusiin ja syönyt ne. On kuulemma kakka luistanut koiralla hyvin!

Ripustettiin niitä omenapuuhun.

Sekä lintulaudalle. Kuukuna 
ylettyi vielä nuuhkimaan niitä!

Kiva ja helppo homma oli tehdä talikakkusia muksujen kanssa. Mukavaa oli ripustella niitä paikoilleen ja jäädä seuraamaan hieman kauempaa lintujen herkuttelua.

Kakkuset maistuivat hyvin linnuille!

Ei montaa päivää mennyt, kun kaikki kakkuset oli syöty. Hyvä juttu, koska nyt voikin tehdä taas uuden satsin puihin ripustettavaksi!


tiistai 14. helmikuuta 2023

Vuoden aikana ilmestyneet sydämet!

 

Leivänmuru leikkuulaudalla

Ystävänpäivä on taas täällä ja on aika julkistaa vuoden aikana bongaamani sydänilmestykset! Joka vuosi teen perinteisen postauksen sydänkuvineen näin ystävänpäivänä. Siitä on tullut kiva tapa tallentaa bongaamani sydämet.
En ole niin nokon nuuka siitä, että onko löytämäni sydämet ihan symmetrisiä. Pääasia, että ne näyttävät sydämiltä minun silmääni.

Jogurtin pinnalla <3

Kuluneen vuoden aikana vastaan tuli 42 sydänilmestystä. Aika hyvin! Alla olevista linkeistä voit käydä katsomassa halutessasi edellisvuosien sydänilmestykset.



Lintujen pudottelemia siemeniä

Märkä läntti!

Mäntytukin sahattu oksa paljasti sydämen.

Lumisydän

Ja toinen!

Sydänkoivu

Vesiläiskä portailla

Lumi on usein sydämellinen!


Sydänkivi

Tuleekohan tällä sydämen muotoisia
saippuakuplia?




Enpä ole ennen huomannutkaan, että
leipäpussin klipsi on sydämellinen.

Käpy on litistynyt sydämeksi!

Sydämellinen roska lattialla.

Jos sydämiä on runsaasti lumessa, niin niitä
löytyy paljon myös kivisinä.

Joskus lehdessäkin on sydämen muoto!

Ruusun terälehti

Peruna<3


En muista yhtään, mitä materiaalia tämä on.
Mutta sydän siitä löytyy!

Joku nestetahra työtasolla.

Sydän tiskialtaassa

Sydänvaahto mehussa.

Tiskialtaassa tämäkin sydän.

Valkoinen sydän.

Sydän leivinpaperissa.

Sydämellinen halko.



Töissä kemianluokassa vastaan tullut sydän.


Sydänleipä lounaalla.





Jopa koiranpaska voi olla sydän!

Rakkausperuna!

Ihanaa Ystävänpäivää Teille kaikille!