tiistai 2. tammikuuta 2024

Sillikiusaus


Minä pidän sillistä! Kananmunaleipä silliviipaleilla on todellista herkkua. Ja tietysti kesällä ei ole sillin, kera voin, voittanutta uusien perunoiden kanssa.

 Muksuna söin ruisleipää sillinsuolaveden kanssa. Hyvin voideltua ruisleipäviipaletta dipattiin silliliemeen. Nam! 


Harvemmin tulee jostain syystä enää nykyään syötyä näin. 


Tuli taas joulunpyhiksi ostettua silliä kaksi isoa purkillista. On vähän tyhmää, että isoja purkkeja saa edullisemmin kuin pieniä. "Pula-ajan lapsena" sorrun melkein aina isoihin, vaikka näin talviaikaan saan aika rauhassa yksinäni silliä syödä. 

Olenkin jo tehnyt joulun silleistä  sillipastaa ,joka on tosi hyvää! Mutta silliä on vieläkin!

Usein syksyllä olen tehnyt kesältä jääneistä silleistä kiusausta. Jos kerran anjovisfileistä tulee herkullista janssoninkiusausta, miksei silliäkin vois käyttää?  Todellakin voi! Sillistä tulee hyvä "janssoni". Kannattaa kokeilla!




SILLIKIUSAUS

  • 500 g perunaa suikaloituna
  • 1 sipuli ohuina suikaleina
tai:
  • 500 g peruna-sipulisekoitusta
  • 75 g silliä pieneksi hienonnettuna
  • 2-3 dl ruokakermaa
  • mustapippuria rouhittuna
  • kuivattua tilliä
  • suolaa
  • voita/margariinia vuuan voiteluun
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita peruna, sipuli ja silli, sekä mausteet voideltuun uunivuokaan ja sekoita hyvin.
Kaada ruokakerma seoksen päälle vuokaan.
Paista kiusausta noin 45-60 min kunnes perunat ovat pehmeitä. Tarjoile juuresraasteen ja ruisleivän kanssa.



 

6 kommenttia:

  1. Tuota sillikiusausta aion kyllä testata. Meillä kyllä syödään silliä vaikkakin pääosin kesällä. Ja jouluksi aina pitää ostaa purkki tai pari :-).Ja sitten sitä jää jääkaapin hyllylle kun joulun aikaan on niin paljon muutakin syötävää. Sillipasta kuulosti vähän oudolta ? :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiusaus on hyvää sillistä! Ja niin on muuten pastakin, vaikka oudolta kuulostaa. Kokeile!

      Poista
  2. Me pidämme myös sillistä mutta jouluksi emme sitä osta kun on niin paljon muutakin . Joskus lapsena mekin syötiin myös liemi meillä sitä sanottiin laukaksi. Pitää joskus kokeilla tuota sinun reseptiä jos silliä jää .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elintarviketeollisuudessa suolaliemen nimitys on juurikin laukka.

      Poista
  3. Meillä silli tekee hyvin kauppansa. Sinappisilli varsinkin maistuu hyvältä keitettyjen perunoiden kanssa. Olen tehnyt useinkin sillikiusausta joulun jälkeen, kun pöytään on tullut ostettua useampi purkillinen.

    VastaaPoista