sunnuntai 29. elokuuta 2021

Nyhtötatti ja tattisipsit

 


"Must on tulluu, sienihulluu..." 🎶🎶 Ja niin on tainnut tulla monesta muustakin tänä syksynä! Voiko muuten vielä sanoa, että on syksy? Elokuussa?
No, ainakin tattihulluuden oireita on ollut havaittavissa monilla. Koska tatteja on tänä vuonna paljon!


Koska minun työasiat roikkuvat vielä, olen käyttänyt tilanteen hyväksi hiippailemalla lähimetsissä sienijahdissa.
 Todellakin tulee hiipiminen mieleen, kun hitain askelin etenee, katse metsänpohjaa tutkan lailla kartoittaen. Kuitenkin keho on valmiudessa räjähtävään toimintaan kohteen eli sienen havaitessaan. Pari ripeää askelta, nopea kumartuminen, tiukka ote, vääntö ja saalis on hallussa tarkempaa tutkiskelua ja puhdistusta varten. Sieni koriin ja homma jatkuu!


Me ollaan syöty tatteja ja muitakin sieniä lähes päivittäin. Kastikkeina, keittona, paistettuna, paistoksina ja vaikka missä muodossa. Yksi tosi herkullinen herkkutattiruoka on italialainen tattipaistos eli trifolati. Olenkin postannut siitä aiemmin ja ohjeen tähän herkkuun löydät täältä .



Herkkutateista sanotaan, että niissä on niin hienostunut maku, että sitä ei vahvoilla mausteilla sopisi peittää. Nooh, tänä syksynä varmasti kaikki aktiiviset sienestäjät ovat nauttineet niin paljon herkkutatteja, että alkaa jo makuun kaipaamaan vaihtelua. Ajatella, kyllä hienostunutta makuakin voi saada kyllikseen!
Facessa törmäsinkin sieniruokaryhmässä keskusteluketjuun, jossa oltiin tehty nyhtötattia. Tätä on pitänyt kokeilla jo useampana vuonna, mutta aina on jäänyt. Nyt eräs kommentoija oli paistanut nyhdettyjä tatteja ensin pannulla kuivaksi ja sitten vasta laittanut mausteineen uuniin. Tätä oli ehdottomasti kokeiltava!
Reseptin vinkkaaja oli käyttänyt nyhtötatteihinsa etnisestä kaupasta hankkimiaan maustekastikkeita, joita minulla, tälläisellä korpiasujalla, ei tietenkään kaapeistani löytynyt. Mutta bbq- ja soijakastikkeita löytyy aina. Joten sovelsin siis omilla mausteillani ja kyllä tulikin herkkua!


NYHTÖTATTI 6-8 annosta

  • 15 kpl isohkoja hekkutatin jalkoja
  • öljyä paistamiseen ja vuuan voitelemiseen
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • n. 1 dl Bbq-kastiketta maun mukaan
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl hunajaa (voit käyttää myös vaikka fariinisokeria tms.)
  • kuivattua chiliä, oman maun mukaan




Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä. Riivi tatinjalat haarukalla. Hienonna valkosipuli pieneksi. Suikaloi sipuli ohuiksi suikaleiksi.


Paista riivityt tatinjalat paistinpannulla tilkassa öljyä kunnolla kuiviksi. Itse paistoin ne kahdessa erässä, suuresta määrästä johtuen. Lisää hienonnettu valkosipuli ja sipulisuikaleet paiston loppuvaiheessa, jotta pehmenevät.


Sekoita mausteet sienten joukkoon pannulle ja sekoita hyvin. Laita sieniseos uunivuokaan ja vuoka uuniin. Paista sieniä 200 asteessa noin 20 minuuttia. Käännä sieniä kerran paiston aikana.



Nauti nyhtötatti sämpylän välissä. Laita lisäkkeeksi haluamiasi kasviksia ja maustekastikkeita. Me nautittiin tämä herkku suikaloidun tomaatin ja paprikan, sekä kesäkurpitsarelishin, paahdetun sipulin ja valkosipulimajoneesin kera itse leivottujen sämpylöiden välissä. Voin kertoa, että syötiin molemmat useampi setti!



Toinen mielenkiintoinen tattiresepti, mikä on ollut liikkeellä, on tattisipsit. Niitä on hehkutettu todella herkullisiksi ja pakkohan niitä oli myös kokeilla. Koska raaka-ainetta löytyi taas yhdeltä lähimetsävierailulta!




TATTISIPSIT (pellillinen)

  • muutamia pieniä herkkutatteja tai pelkkiä lakkeja
  •  n. 1 dl vehnäjauhoja
  • oliivi- tai rypsiöljyä
  • suolaa

Laita uuni kuumenemaan kiertoilmalle 180 asteeseen. Laita uunipellille leivinpaperi sivele sille pullasudilla öljyä. 


Viipaloi herkkutatit ohuiksi viipaleiksi. Ihan veitselläkin onnistuu, mutta minä käytin juustohöylää, millä kiinteät tatit viipaloituivat näppärästi.
Laita vehnäjauhot lautaselle ja leivitä viipaleet siinä yksitellen. Tattisiivut ovat aikas hauraita, joten sellaista pikkunäpertelyähän tämä vähän on.
Asettele leivitetyt tattiviipaleet uunipellille niin, ettei ne ole päällekkäin. Pirskottele viipaleiden päälle öljyä ja paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes tatit ovat ruskistuneet ja rapeutuneet. Niitä voi kerran käännellä paiston aikana.


Sipsit voi laittaa paiston jälkeen hetkeksi kuivahtamaan talouspaperin päälle. Varsinkin, jos öljyä on päässyt lorahtamaan hieman runsaammin.
Tattisipsit ovat herkullisia niin lämpiminä, kuin jäähtyneinäkin. Ne tulee ja kannattaakin napsia suuhun niin sanotusti "yhdellä perseen tilalla" eli saman tien!

Pellillisestä tattiviipaleita tuli pieni
kulhollinen sipsejä.

Olimme Beiben kanssa yllättyneitä siitä, miltä tattisipsit maistuivat. Ne eivät maistuneet lainkaan sieneltä, vaan enemmänkin sianlihalta tai -kamaralta. Jotenkin niiden suutuntumakin oli pekonimainen!

Me nautimme sipsit hieman Neuvostoliitto-tyylisesti Baikal-juoman kera. Tämä kasvisuutejuoma kehitettiin Neuvostoliiton 1980-vuoden olympialaisia varten, koska niihin ei päästetty länsimaalaisten valmistajien markkinoimia colajuomia. 

Tattisipsit sopivatkin loistavasti yhteen makumaailmaltaan tämän hiilihapottoman neuvostojuoman kanssa. Mielletäänhän sienet kuuluvaksi itäisen naapurivaltiomme ruokavalioon.


Oletko sinä jo kokeillut näitä tämän syksyn hitti herkkutattireseptejä? Ja on Baikal 1977 -juoma ja sen tarina sinulle ennestään tuttu juttu?

2 kommenttia:

  1. Kiitos nyhtötatin valmistus-ohjeesta. sipsejä olen tehnyt jo monena vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle puolestaan ei ole tullut mieleenkään, että tateista voisi sipsejä tehdä!

      Poista