perjantai 8. lokakuuta 2021

Herkullinen ja helppotekoinen kinuski-puolukkapiirakka

 




Minä rakastan puolukkaa! Se on minusta sellainen oikean marjan makuinen. Vispipuuroa, rahkaa, tuorenektaria, ruispuolukkapuuroa... ai että!

Ja puolukkaahan on metsät väärällään. Olenkin käynyt pariin otteeseen keräämässä niitä. Pari ämpärillistä on kerättynä ja olen tehnyt niistä survosta, omenan kanssa hilloa, laittanut pakkaseen ja kuivannutkin niitä kuivurissa. Tuota kuivaamista en kyllä suosittele, koska ne kestää kuivua ikuisuuden!





Muutamia viikkoja sitten törmäilin useammassakin paikassa somessa helpon kinuski-puolukkapiirakan ohjeeseen. Sen lisäksi, että ohje on älyttömän helppo, piirakka on tosi hyvää! Tämä maistuu niillekkin, joiden mielestä puolukka on ihan liian hapanta.


Kuukunalla oli suuret ennakkoluulot piirakasta, koska hän tiesi, että puolukka on liian hapanta. Mutta niin vaan söi silti koko palan.

Omppu ei happamasta hätkähdä!



Piirakan juju on kondensoidusta maidosta tehty kinuski. Sitähän saa nykyään ihan valmiinakin ostettua, ainakin isommista marketeista. Minulla oli kotona sitä ihan keittämätöntä. Siitä saa tehtyä kinuskia keittämällä purkkia veden peitossa hiljaisella lämmöllä 3-4 tuntia. Purkki pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen avaamista.





Kinuskin lisäksi täytteeseen ei tulekkaan muuta kuin puolukoita. Ja pohjakin on tosi simppeli muropohja. Ainahan voi oikaista siinäkin ja tehdä piirakka valmiista pohjasta. Sitten tämä on vielä helpompi valmistaa!


Joku on ehtinyt ottamaan maistipalan ennen kuvaamista!



KINUSKI-PUOLUKKAPIIRAKKA


  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa
  • 3-4 dl puolukoita

Vatkaa huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa kuohkeaksi. Lisää kananmuna joukkoon ja vatkaa voimakkaasti sekaisin.
Sekoita eri kulhossa vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos massaan ja sekoita lastalla käännellen sekaisin.

Painele taikina tasaisesti voideltuun piirakkavuokaan. Pistele pohja haarukalla. Paista pohjaa 175 asteessa 15 minuuttia. 
Ota pohja uunista ja levitä kinuski sille. Ripottele puolukat tasaisesti kinuskin päälle. 
Paista piirakkaa vielä noin 25 minuuttia. 
Piirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä tai täysin kylmänä.





Meidän perheessä kukaan ei ole laktoosi-intolerantikko. Joten olen voinut tehdä piiraan kondensoidusta maitokinuskista. Laktoosittomana sitä ei taida kaupoista löytyä.
Olen kuitenkin kokeillut tehdä piirakan kondensoidusta kookosmaidosta. Tein siitä samalla tavalla kinuskia purkkia keittämällä, kuin tavallisestakin kondensoidusta maidosta.
Kondensoitu kookosmaito sakeni myös, mutta ei siitä ihan niin paksua kinuskia tullut. Mielestäni se on myöskin paljon sokerisemman makuistakin.
Piirakassa kookoskinuski imeytyi vähän pohjan läpi. Mutta ihan hyvä piirakka sekin oli ja syötyä tuli.

Kookoskinuski alkoi hieman palamaan reunoilta samalla paistoajalla.



Vegaanisen piirakasta saa tosiaan vaihtamalla maitokinuskin kookoskinuskiin, pohjan voin kasvismargariiniin ja jättämällä kananmunan pohjasta pois.


Tässä on kyllä yksi meidän perheen uusi marjapiirakka suosikki. Näitä onkin mennyt monta tämän syksyn aikana!





Mikä on sinun suhteesi puolukkaan? Onko lemppari, vai inhokki?



10 kommenttia:

  1. Puolukka on mulla hyvin harvoin käytössä. Joskus smoothien seassa lähinnä vaan, tai pissatulehduksen kourissa ollessani napsin pelkiltään, jos pakasteessa sattuu sitä yleensäkään edes olemaan. Vispipuuro olis kyllä hyvää! Kondensoitua maitoa en ole käyttänyt koskaan, puhumattakaan jostain kookosversiosta.

    Lapsoset on kyllä aivan samannäköisiä! Jos et olisi kertonut, että kuvissa on eri lapsi, niin olisin ihan sujuvasti ajatellut, että molemmissa on Kuukuna! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukat ja kinuski ovat hyvä yhdistelmä ihan ilman piirakkapohjaakin. Kokeile!

      Niinpäs muuten muksut ovatkin noissa kuvissa tosi paljon toistensa näköisiä. Johtuu varmaan noista hiuksista! ='D

      Poista
  2. Ihana yhdistelmä kinuski ja puolukka. Sain juuri tänään maistella tyttären luona.
    Hyvää syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
  3. Kuivattu puolukka on rouhittuna niin parasta!!!
    Vaikka sen kuivaaminen oli tuskaisen pitkä, oli se sen arvoista.
    Tänä vuonna ostin vain puoli ämpärillistä pakkaseen.
    Täytyykin kokeilla tuollaista puolukkapiirakkaa, mietin juuri mihin sen kinuskisen kondenssimaidon voisi käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei kyllä kokonaiset puolukat hetkessä kuivu!

      Kokeile ihmeessä. On hyvää!

      Poista
  4. Kiitos ohjeesta nappasin talteen ja teen pikapuoliin kun puolukkaa tuli kerättyä ja sitä on. Tykkäämme kyllä kovasti puolukasta joten hyvät ohjeet on kiva.

    VastaaPoista
  5. Puolukka on ihan lempimarja, syön niitä aamulla useampana päivänä viikossa. Puolukkapiirakkaa olen ennen tehnyt usein. Tuosta kondensoidusta maidosta ei ole mitään kokemusta, eikä kinuskistakaan.
    Mielessä on tänään käydä ostamassa juustokakkutarpeet jos vaihteeksi tekis jotain "herkkua" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukka on kyllä herkkumarja! Kyllähän karpaloakin kinuskin kanssa suositaan, niin miksei puolukkaakin.

      Juustokakkua ei olekkaan tullut tehtyä aikoihin!

      Poista