perjantai 18. maaliskuuta 2022

Mielettömän upeat virkatut ihmishahmot Tampereen taidemuseossa!

 




Uusin pari viikkoa sitten museokorttini voimassaolon. Sattuneesta syystä sitä ei ole tullut juurikaan "ulkoilutettua" viime aikoina. Koska Beibe on ollut talvilomalla, minäkin irtauduin yhtä työpäivää lukuunottamatta aherruksesta ja lomailin Beiben kanssa. Olimme ajatelleet sisällyttää viikkoon ainakin yhden museovierailun ja nyt kohteeksi valikoitui Tampereen taidemuseo , joka sijaitsee Pyynikintorin kupeessa.




Museossa on tällä hetkellä kaksi näyttelyä; Illuusio, joka on useamman taiteilijan teoksista koottu näyttely, sekä Liisa Hietasen Käänteissä, jossa on esillä hänen virkattuja ja neulottuja teoksiaan. Jälkimmäinen oli se meidän kiinnostuksen kohde näistä näyttelyistä.




Kiersimme kuitenkin Illuusio-näyttelynkin. Heti eteisestä pääsi pieneen huoneeseen, jossa oli pöytä, tuoli, lamppu ja peili. Hetken aikaa oltiin, että mitä ihmettä? Tuli fiilis, että nyt tultiin johonkin henkilökunnan tilaan tai vastaavaan. Hetken aikaa meni, ennen kuin huomattiin, ettei meidän peilikuvaa heijastu peilistä. Aika huikeaa! Meidän hetkemme vampyyreina!

Näyttelyssä oli myös osallistavia puuveistoksia, joista Beibe yhtä kokeilikin. Ihan hauskaa! Ollaan huomattukin, että vuosien varrella näyttelyihin on tullut paljon enemmän sellaisia teoksia, mitä saa koskea tai joihin voi itse mennä osaksi teosta. Tämä on hyvä suuntaus!


Beibe halailee!


Liisa Hietasen teoksista olimme nähneet yhden aiemmin. Kerran Frantsilan Kehäkukassa lounaalla käydessämme, huomasimme naisen imettävän vauvaansa. Siinä ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä, mutta ihmeteltiin paikkaa, jossa nainen oli imettämässä. Ihan melkein heti siinä ulko-ovensuussa, mistä ihmiset kulkivat ravintolaan. Hetki tosiaan meni, ennen kuin tajuttiin, että sehän oli taideteos. Voit käydä katsomassa linkistä kuvan teoksesta Anna ja Edith .




Liisa Hietanen on kuvannut Käänteissä-näyttelyn teoksissaan Hämeenkyröläisiä ihmisiä arkisissa tilanteissa. Teokset ovat luonnollisessa koossaan ja ovat pysäyttävän upeita. Meikä osaa virkata just ja just pipon!




Esimerkiksi Sirpa-teos esittää valokuvaa ottavaa naista. Kameran näytön kuva on aina realistinen. Nytkin näytöstä näkyi vastapäinen teos. Seinälle oli koottu kaikki näkymät, mitä kameran näytössä on näkynyt eli eri näyttelypaikkojen näkymiä. Ja kaikki nämä oli kirjailuja!

Virkattu vessa! 



En tiedä miksi, mutta jostain syystä tämä näyttely virkattuine hahmoineen teki minuun todella ison vaikutuksen. Olin ihan fiiliksissä! Teokset olivat todella upeita, arkisia asioita esikuvina käytettynä. Lautasellinen hernekeittoa, kahvikuppi, makkara tikussa ym.

Näyttelyn ehkä teki minulle läheisemmäksi sekin, että vietin reilun vuoden aikaa Hämeenkyrössä opiskellessani luontoalaa. 




Beibe piti myös todella paljon näyttelystä. Hän arvostaa ja kunnioittaa ihmisten kädentaitoja. Hän sanoikin, että näissä teoksissa pelkän ajatuksen ja näkemyksen lisäksi piti osata montaa eri käsityötekniikkaa ja vielä saada teoksista esikuviensa näköisiä. Beibe onkin esittävän taiteen ystävä!




Jos Sinulla on asioita Tampereelle, kannattaa mahduttaa aikatauluun vierailu Tampereen taidemuseossa. Liisa Hietasen Käänteissä -näyttely sopii kaikille. Myös sellaisille, jotka eivät mielestään ymmärrä taiteesta mitään. Näitä teoksia kyllä ymmärtää jokainen!




Tampereen Taidemuseo

Puutarhakatu 34
33230 Tampere
puh. 041 730 3104

Avoinna

ti–to 9–17, pe–su 10–18, ma suljettu
Suljettu näyttelyvaihtojen aikana.




8 kommenttia:

  1. Olin unohtanut tämän! Kiitos muistutuksesta. Piti käydä heti kun aukesi.

    VastaaPoista
  2. Onpa hienoja töitä. Niitä tehdessä on vierähtänyt tovi jos toinenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mietin! Ei ihan päivässä virkkaa tuollaista ihmishahmoa!

      Poista
  3. Siis ihan käsittämättömän upeita. Ei voi muuta kyllä kuin ihastella, että jollakin on taito tehdä taidetta tällä tavalla.
    Kaunista viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hauska, kun oli näytillä myös noita kuvia, missä elävä malli oli itsestään tehdyn hahmon vieressä.

      Poista