keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Kylmäsavu porkkala vs. kylmäsavustettu lohi



Meillä on kylmäsavustettu lohta ahkeraan. Joka aamu alkaa koiralenkin ja elukkahommien jälkeen saaristolaislimpunsiivulla, jossa on kylmäsavulohta ja itse hapatettua kurkkua päällä. Aah, arkiaamun nautintoja!



Viikonloppuna törmäsin kuitenkin otsikkoon, jossa kerrottiin vegaanisesta kylmäsavulohesta eli porkkalasta. WHAT!  Jutun voit lukea täältä .
Ja niin sanoi Beibekin, kun kerroin hänelle kokeilevani porkkalan tekoa. Hän yleensä suhtautuu erittäin suopeasti ruokakokeiluihin, mutta nyt hänen ymmärryksensä oli koetuksella.
Ainekset sattui olemaan kotona ja edulliseksikin tämä kokeilu tuli, koska meillä oli reseptissä käytettävää Poppamiehen Jalosavua, joten mitään ei tarvinnut ostaa.


Jalosavua, öljyä ja viinietikkaa marinadiin.

Porkkalan ainekset ovat yksinkertaisesti; porkkana, suola, jalosavuaromi, öljy ja viinietikka. Tekeminenkin oli helppoa, että kokeilemaan vaan!

Lohi vs. porkkala!

Vegaaninen kylmäsavulohi porkkanasta

4 annosta

valmistusaika 1 h 45 min + marinoituminen 1–2 vrk

4 pulleaa porkkanaa

1 paketti karkeaa merisuolaa

Marinadi:

2 tl nestemäistä savuaromia

1 tl valkoviinietikkaa

1 rkl rypsiöljyä


 Pane uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä. Peitä uunivuoan pohja karkealla suolalla. Lado porkkanat vuokaan ja peitä ne kokonaan suolalla. Kypsennä 190-asteisessa uunissa 1 tunti 30 minuuttia.





 Murra suolakuori, ja nouki porkkanat varovasti ulos. Anna jäähtyä.

Puukon kahvalla koputtelin suolan rikki.

Suola oli varsinkin porkanoiden päädyistä kovassa!
Aika sotkun sain aikaan!

 Kuori porkkanat. Tämä käy helpoiten, kun leikkaat kuoreen pitkittäisviillon, ja kuorit porkkanat pyöritellen. Leikkaa porkkanat pitkiksi suikaleiksi terävällä veitsellä tai juustohöylällä.

Porkkanat olivat pehmeitä, joten käsittele varovasti!

Kuoriminenkin piti tehdä hellästi, etteivät katkea.

Mutta höylääminen sujui yllättävän hyvin!


 Yhdistä marinadin aineet keskenään ja sekoita porkkanasuikaleisiin. Anna maustua jääkaapissa suljetussa astiassa 1–2 vuorokautta.




 Nauti porkkanalohi esimerkiksi saaristolaisleivän päällä.



Nooh, mitäs mieltä tästä oltiin? Joo-o... suolaista oli ja savullekkin maistui. Mutta myös makealle, kuten kypsällä porkkanalla on tapana. Söin porkkalaa saaristolaislimpulla ja toiseen siivuun lisäsin hapukurkkua. Tämä yhdistelmä toimi ihan hyvin!
Kyllä porkkalassa jotain kylmäsavuloheen vivahtavaa makua ja suutuntua löytyi, mutta ei tästä kyllä tämmöisille sekasyöjille lohen voittajaa tullut. Kiva ruokakokeilu, mutta en ihan pelkästään itselle tätä enään varmaan tee. Mutta jos on joskus tulee kasvissyöjiä tai vegaaneita kylään, voisin kyllä tarjota tätä.

Kylmäsavuporkkalaa limpunsiivulla ja hapukurkkua.

Kyllä Beiben tekemä kylmäsavulohi sellaista herkkua on, että sitä saaristolaislimpulle ja hapukurkkua vökeen, niin ai että on hyvää!

Aito ja oikea yhdistelmä!

Oikeasti aikuinen, Sissi ja Henni, olette sydämmellisesti tervetulleita seuraamaan touhujamme!

8 kommenttia:

  1. Voi että kun sä oot ahkera ja aikaansaava!!! Tämä vegaani täällä on vaan katellu ohjetta ja tuumaillu että pitäiskö kokeilla joskus... Ja sä senkus vaan tartut toimeen ja teet. Ihailen tarmoasi!!! Mä en tykkää lohesta joten en kaipaa sen makua, eli saattaisin jopa tykätä tuosta. Pitää vissiin tulla joskus kylään teille maistamaan..!! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, tässä ei kyllä tarvittu yhtään ahkeruutta! Ehkä hieman aikaasaavuutta, mutta on kyllä niin helppotekoista että! Ja sitäpäitsi, kun musta tuntuu etten mä saa mitään aikaan nykyään! ='D

      Kun maistoin sitä pelkältään, oli kyllä niin suolaista ja savuista, että aattelin hyi! Mutta ton leivän kanssa oli ihan ok!

      Niin, ja ootko huomannut sen tytinän ohjeen? Vegaanista lihahyytelöä on jossain vaiheessa palkko kokeilla myös. Mä vaan en ole yhtään innostunut Nyhtökaurasta enkä Härkiksestä. Jotenkin musta tuntuu, että ne on niin prosessoituja tuotteita!

      Poista
    2. No hyi kamala, vegaanista tytinää!! Se lihainen tytinäkin jo saa aikaan öklötyksen mulle... Sitä en ainakaan kokeile. Ja nyt kun kerroit miltä tuo Porkkala maistuu pelkiltään, voi olla että jää tuonkin kokeileminen, mä kun en välitä savun maustakaan...

      Olen vähän samaa mieltä nyhtiksestä ja härkiksestä. Ei nyt niin järin luonnollista kamaa... Olen maistanut molempia, mutta no, ilmankin voin elää... Mun vaan tarttis sitä proteiinin saantiani skarpata, ja siihen ne olis kyllä hyviä.

      Poista
    3. Minä taas rakastan lihahyytelöä, tai maalaishyytelöä. Vasikasta tai siasta tehtynä, molempi parempi! =D

      Anoppi teki oikein sitä sianpääsylttyä, mutta minä olen keitellyt vain sorkista ja ihan lihasta.

      Nää on näitä ruokaasioita, mitkä jakavat mielipiteitä ja makuja tosi paljon!

      Poista
  2. kuulostaa ja näyttää hyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailen aina ihmisten kekseliäisyyttä! Ite en saa koskaan mitään hyviä ideoita! =( ='D

      Poista
  3. Tämä sekasyöjä kiittää arviosta, eikä kokeile itse! Lohi lohena ja porkkana sitten porkkanana (vaikka porkkana on ihan jees kun oikeen pienii sillinsuolaveteen maistumaan sipulisilpun kera. En oikein ymmärrä miksei vegaanit voi keksiä ihan omia ruokia, eikä korvikkeita. Söisivät kunnon tavaraa, jos kerran niin tekee mieli :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä syödään tosi paljon kasvisruokia, varsinkin kesä- ja syksyaikaan. Ihan huomaamattakin välillä ruuat ovat vegaanisia, sitä asiaa sen kummemmin ajattelematta. Maitotuotteet ovat sellaisia, mistä emme halua luopua. Saati sitten korvata kasvisversioilla. Mutta ei sillä, käytän niitäkin välillä tilanteissa missä niitä sopii käyttää. Esim. soijavaniljakastiketta olen käyttänyt, kun en ole löytänyt lakstoositonta vastaavaa. Lempparismoothieeni käytän mangokauramaitoa.

      Olen kanssasi samaa mieltä osittain tuosta eläinperäisten ruokien korvaamisesta. Jos tekee suklaata mieli, ei se porkkanalla ohi mene!

      Mutta minun mielestäni kaikki saa syödä ihan mitä lystää, kun eivät puutu minun syömiseeni! Ihan kiva silti kokeilla tälläisiä juttuja. Usein ne kyllä jäävät kertakokeiluun, niinkuin varmaan tämäkin!

      Poista