Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

torstai 1. joulukuuta 2016

Täältä tullaan elämä! Yle Teemalla


Kuva napattu Aamulehdestä!

Tänä iltana tulee Yle Teemalta, klo 21.55, yksi minuun kovasti vaikuttanut kotimainen nuorisoelokuva. Täältä tullaan elämä! on vuonna 1980 ilmestynyt, jopa vuoden parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi silloin rankattu. Elokuvan on ohjannut Tapio Suominen.
Minä olin leffan ilmestymisvuonna 9-vuotias, mutta jotenkin se teki minuun vaikutuksen. Tampereen työläiskortteleiden ja lähiöiden kasvattina ehkä samaistuin helsinkiläisnuorten elämään. Tuollaista nuorten elämä kaupungeissa pitkälti oli; kouluissa tarkkisluokat ja aikaa vietettiin ostareilla ja kaupungilla illat kierrellen. Kaljaa juoden ja tupakkia poltellen. Elämä ei välttämättä ollut helppoa sen ajan nuorille. Vaikka onko se koskaan helppoa, ainakaan nuorille?
Vuonna 2013 elokuva sai tv-ensi-iltansa. Silloin mainittiin elokuvan olevan aito kuvaus sen ajan kaupunkilaisnuorten elämästä. Olin silloin ihan innoissani, kun elokuva vihdoin esitettiin telkussa. Olihan aika hieman kullannut muistoja siitä. Mutta kaksi asiaa muistin siitä; pääosaa näyttelevä Esa Niemelä oli mielestäni ollut söpö ja hänellä leffassa olevat marsut muistin.
Nyt nähtävä versio elokuvasta on uusi, vuonna 2016 restauroitu digitaalinen HD-kopio. Tämä on elokuva meille 80-luvun nuorille!

Täältä tullaan elämä! - kulttileffa tarkkisnuorista stadissa  


12 kommenttia:

 1. Taisin käydä tuon katsomassa ihan elokuvissa yhden "pojan" kanssa. :) No ei erikoisen hyviä muistoja jäänyt mutta vois kai tuota elokuvaa vähän vilkaista.

  VastaaPoista
 2. Leffafriikkinä kävin katsomassa elokuvan heti sen tultua teattereihin, muistaakseni loppuvuodesta 1980. Silloin se säväytti. Jokin versio näytettiin telkussa aiemmin tänä vuonna ja ihan mielenkiinnosta se piti katsoa. Ensimmäinen ajatus oli, että onpa maailma muuttunut paljon, mutta toisaalta nuoruus on varmastikin aina yhtä vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffaa esitettiin Tampereella Hepokatissa raittidiskon alussa. Olin silloin varmaan joku 13 v. ja näin sen silloin toista kertaa. Kosketti tosi paljon päähenkilön kohtalo, nyyh! Tosin tuolloin taisi koskettaa kaikki asiat! =D

   Totta turiset, maailma on muuttunut. Mutta nuoruus on aina yhtä vaikeaa!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä, taidanpa katsoa!

  VastaaPoista
 4. Katsoin ja muistelin tuota aikaa...olin silloin jo aikuinen. Ihailin tarkkisluokan open muulinhermoja. 60- ja 70-luvuilla kun olin lapsi ja nuori oli apukouluja ja sinne joutumista pelättiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i! Kyllä tarkkisluokkien opeilla oli hermot kohdillaan. Joo ja muistan kyllä ton apukoululla uhkailun!

   Poista
 5. Katsoin elokuvan aikoinaan ihan tuoreeltaan. Turhaan se ei saanut hyviä arvosteluja, erinomainen kuvaus sen ajan nuorisosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana huomata, että näin moni muistaa elokuvan! Ajattelin, että olenko ainut jota se on koskettanut!

   Poista