Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Chilit, paprikat ja tomaatit kansoittavat ikkunalaudat!No, ikkunalautojen valloitus ei sinänsä Leppämäessä ole hirmuinen urakka. Meillä on ruhtinaalliset 3 kappaletta ikkunalautoja. Alunperinhän täällä ei ollut yhtään, mutta Beibe on tehnyt nämä kolme minun pyynnöstäni.
Yritän pitää taimikasvatukseni hyvin maltillisena tänä keväänä. Voi tosin olla, että yritykseksi jää, sillä taimihulluus on vakava tauti. Se vie mennessään salakavalasti ja olet sairastunut siihen koko kevääksi ennenkuin huomaatkaan!Meillä on suunnitelmissa pari rakentelu- ja remonttiurakkaa kesäksi, joten ne vievät aikaa kasvisten kasvattelulta. Tarkoituksena olisi purkaa vanha puruvarasto ja rakentaa uusi. Sisällä yläkerran alko-oven uudelleen laitto on suunnitteilla. Ja jotain muutakin "pientä", jota ei uskalla edes ääneen sanoa, ettei ala ahdistamaan! Aika näyttää käykö kuitenkin toisin ja rehut vievät voiton.Pikkusen olen kuitenkin siementä multaan laittanut. Minulla on vanhastaan joitakin chilin ja tomaatin siemeniä ja osasta on jo parasta ennen -päiväys mennyt ajat sitten. Laitoin joka lajia noin 10 siementä itämään. Olin ihan varma, että vanhentuneet siemenet eivät kuitenkaan idä kovinkaan hyvin. Toisin kävi ja suurin osa iti. Joten... nyt on sitten tulossa chiliä ja tomaattiakin jonkin verran.Chilit olenkin jo koulinut isompiin purkkeihin ja ne on hyvässä lyönnissä. Laitoinkin ne itämään jo tammikuun lopulla.  Chili on hidas itämään ja kasvamaan. Jotkin lajikkeista kesti itää kaksikin viikkoa! Chilin taimet ovat saaneet alkuun myös lisävaloa.
Chililajikkeet, joita olen laittanut kasvamaan ovat: "Hot Banana", "Poblano", "Champion", "Joker", "Cayenetta" ja "Jalapeno". Kaikki siemenet olen ottanut käyttämistäni ja kasvattamistani chileistä. Joten rahaa näihin ei ole paljoakaan tuhlaantunut.Kaikki lajikkeet ovat suhteellisen mietoja. Me pidetään pienestä hiitistä ruuassa, mutta tulisuudella täytyy olla rajansa. Kipeää ei saa syödessä tehdä. Eikä myöskään kakatessa!Aikanaan olen tuon "Cayenetta" -chilin siemenet ostanut. Se on hybridilajike ja sellainen amppeliin sopiva. Tekee pitkiä, kapeita ja nuolimaisia, keskitulisia hedelmiä. Parina ensimmäisenä vuonna, minulla onkin tullut ihan samanlaisia kasveja kuin alkuperäiset. Viime kesänä pari kasvia tekivät lyhyitä ja paksuja hedelmiä. Tulisuus oli kuitenkin mielestäni alkuperäistä tasoa.
Tomaatin taimet eivät ole mitenkään hyvän näköisiä. Mutta kokemuksesta tiedän, että ohuista ruippanoistakin saattaa tulla upeita ja paljon tomaatteja tuottavia kasveja. Onneksi nyt on ollut aurinkoisia päiviä. Pikku taimet ovat saaneet runsaasti luonnonvaloa.Päätin jo viime syksynä, etten yhtään pussia uusia siemeniä osta. Siemeniä on ennestäänkin vaikka muille jakaa! Ja niin teinkin. Annoin kaverilleni Tainalle loput tompskun siemenet ja ovat ne hänelläkin itäneet.
Kuitenkin, en ole onnistuneesti päässyt siemenständien ohi kaupoissa. Siemenet ovat supattaneet minulle ja seireenien lailla houkutelleet minut luokseen. Kynsiä hermostuneesti pureskellen ja ylähuulella hikikarpalot helmeillen, olen lumoutuneena tuijotellut valikoimaa. Toivonut, ettei kukaan tuttu näe ja jäisin kiinni verekseltäni. Olenhan kovaan ääneen uhonnut, etten tänä vuonna paljon mitään kasvattele!
Kassalla on tuntunut lähes rikolliselta, kun korin pohjalla on ollut pussi tomaatin siemeniä. Lankesin ja ostin "Green Envy", vihreiden kirsikkatomaattien siemeniä. Saanko anteeksi?
Tomaattilajikkeet, mitä olen laittanut esikasvatukseen ovat: "Tigerella", "Vilma", "Roma", "Citrina", "Cereza Amarilla", "Money Maker", "Betalux", "Green Envy" ja "Golden Köning". On kirsikkatomaattia, luumutomaattia, sitruunan muotoista ja ihan tavallista kokoa. Punaista, vihreää, raidallista ja keltaista hedelmää tulossa. Runkotomaattia, pensastavaa ja ihan matalaksi jäävää. Ottaen huomioon, että kasvariini mahtuu 16 taimea, valikoimaa riittää. Osan tomaateista ja chileistä laitan kuitenkin ihan taivasalle ja varmaan annan poiskin. Edellyttäen, että edes kevääseen hoidossani selviävät!Lankesin vielä toistamiseen, taisi olla samainen kauppareissu, ostamaan paprikan siemeniä. "Red Skin Fi" on lajike. Matalaksi jäävä, keskisuuria ja makeita, punaisia hedelmiä tekevä.
En käsitä miksi ostin paprikan siemeniä, koska en ole ikipäivänä onnistunut saamaan paprikoita kypsäksi saakka itse kasvattamistani taimista.No, talvi on ihmeellistä aikaa, kun itsetunto omien puutarhurin taitojen suhteen kasvaa ja epäonnistumiset painuvat unholaan. Tai sitten on vaan tyhmä. Taidan kallistua viimeiseen vaihtoehtoon, itseni hyvin tuntien. Mutta näillä mennään kohti kesää ja lujaa!

6 kommenttia:

 1. Hih, kylvöinto on sinuunkin iskenyt, loistavaa!! Eikä todellakaan tarvitse siitä huonoa omaatuntoa kantaa, päinvastoin! Hyvät kasvatukset sinulla, ja monipuolinen lajitelma tomaatteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, hamstrasin taimimultaa varastoon jo viime syksynä. Sitä kun ei välttämättä kaupoista saa heti vuodenvaiheteen jälkeen. Että heti syksyllä on jo seuraavan vuoden taimikasvatukset mielessä! ='D

   Vähän liiankin monipuolinen kasvatustilat huomioon ottaena!

   Poista
 2. Sinulla onkin siellä todellinen taimimaailma. Virkeän näköisiä taimia. Näistä on paljon iloa kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkään pahoin, että taimimaailma vielä laajenee kesää kohden! =)

   Chilit ja paprikat ovat hyvän näköisiä. Tomaatit eivät niinkään. Mutta eiköhän nekin siitä piristy!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kyllä, mutta niin pieniä ja herkkiä vielä!

   Poista