Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

maanantai 9. heinäkuuta 2018

Pirkanmaan perinnepihaOlen vieraillut Tampereella Ahlmannin opiston pihassa sijaitsevassa Pirkanmaan perinnepihassa useita kertoja.


Olin vuosia sitten Ahlmannilla Omavaraisuuden peruskurssilla ja silloin opettajamme Krista Mäkelä kertoi perinnepihahankkeesta, missä hän oli projektipäällikkönä. Perinnepihaa oli alettu rakentamaan ja kasveja keräilemään ympäri Pirkanmaata.
Tämän jälkeen olen käynyt katsomassa perinnepihan muodostumista ja kasvien kasvamista aina Ahlmannilla kursseillessani, Tilapuodissa ostoksilla käydessäni tai Kapustassa syödessäni.
Viimeisimmästä vierailustani näin kesäaikaan oli kuitenkin vierähtänyt jo pari vuotta. Nyt kun olin kursseilemassa Ahlmannilla, minulla oli aikaa kierrellä perinnepihalla oikein ajan kanssa.
Olinkin oikein ihastunut, koska kasvit olivat oikein reheviä ja monet niistä olivat upeasti kukassa. Edellisillä vierailuillani, kasvit ovat olleet vielä aikas pieniä. Mutta nyt oli rehevää ja aurinkoinen ilma oli vallan mainio ajan viettämiseen ja kurssitehtävien tekemiseen perinnepihan inaspiroivassa miljöössä.


Perinnepiha on siisti ja miellyttävä vierailukohde kasveista kiinnostuneille. Ja miksei ihan muillekkin luonnosta, historiasta ja ihan vaan kaikesta kauniista pitäville.
Alueella on opastetauluja, kasvit ovat hyvin esitelty ja joissakin on myös paikkakunta, mistä kasvi on perinnepihalle tuotu. Ainakin ruusuissa näin oli.


Pelargoneista kiinnostuneille ihan vinkiksi; perinnepihan keskellä on lasihuone, mikä oli täynnä pelargoneja. Sitä en nyt huomannut, oliko niissä jotain lajikekylttejä, mutta tämä kesähuone oli jotenkin ihana runsaine kukkineen.Perinnepihassa on myös iso katos, missä on pöytärymiä. Siellä on myös hienot uunit. En tiedä kuinka usein niitä käytetään ja mitä niillä tehdään. Mutta olisi hienoa jokin leivontakurssi, jossa niitä käytettäisiin!

Katoksesta en voinut ottaa kokonaiskuvaa, koska siellä oli jonkin kurssin tunti meneillään. Mutta jotain pieniä yksityiskohtia pääsin kuvaamaan.
Perinnepihalta löytyy myös opastusta kompostointiin ja kasvilavoja yrtteineen.Tämä on taas niitä nopeita lähimatkailukohteita tässä Tampereen seuduilla asustaville. Ahlmannilta löytyy muutakin katseltavaa, kuten esimerkiksi niitä lehmiä.

Täällä vieraillessa kannattaa ehdottomasti käydä Tilapuodissa ja Kapustassa lounaalla.

Nämä Tilapuodista ostetut Suomen jäätelön jätskit ovat herkkua; raparperi

Ja kuusi! Tää oli hyvää!

Ahlmann on mukava vierailukohde, varsinkin sään ollessa kaunis. Alueella voi vierailla mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta kannattaa ajoittaa vierailu puodin ja ravintoloiden aukioloaikoihin.

Pyöräkatoksen hauskat runot opiskelijoiden tekemänä!
Kannattaa käydä tutustumassa opiston, Tilapuodin, ravintoloiden ja perinnepihan nettisivuihin ja katsoa aukioloajat sieltä. Ahlmannilla toimii lisäksi Maitobaari, mistä saa ostaa omiin astioihin tilamaitoa.
Perinnepihan sivuilla on myös linkkejä muihinkin kiinnostaviin sivustoihin.

Laitan vielä eläinaitauksen vieressä olevan kyltin, jonka tarpeellisuuden ovat taas kerran mahdollistaneet tyhmät ihmiset!


Tilapuoti
ravintola Kapusta
ravintola Anna
maitobaari

8 kommenttia:

 1. Kivan oloinen paikka! Voi kun saisikin joskus aikaiseksi käydä tuollaisissa paikoissa ihan vaan kuleksimassa. Mutta kun ei niistä edes tiedä, ellei sitten satu vaikka just lukemaan jonkun blogista tms. Kiitos siis sinulle näistä monista hyvistä vinkeistä! Täytyisi pitää ihan jotain listaa erilaisista kivoista paikoista ympäri Suomea, ja sitten joskus tehdä roadtrip!!

  Niin hauskoja noi runot kyllä! =D Ja niin surullinen toi viimeinen opaste... että tuollasia tarvii edes laitella, voi hitto meitä typeriä ihmisiä!!! (No, ei varmasti just meitä, mutta jotkut ihmissukuun kuuluvat idiootit tuonkin on aiheuttaneet!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta hyvää vierailupaikkaa olen minäkin blogeista bongannut. Varsinkin tälläiset pienemmät kohteet tuppaavat jäämään mainostamatta.
   Me tehdään keväisin pientä suunnitelmaa, missä aiotaan vierailla kesän aikana. Muutama "pääkohde" ja sitten lisää fiiliksen mukaan!

   Poista
 2. kiva paikka, tuolla pitäisi päästä käymään.

  Viimeinen kyltti, voi meitä ihmisiä, mihin toisilta katoaa järki...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniilla ilmalla kyllä ihana vierailukohde!

   Toi kyltti on kyllä....

   Poista
 3. Olipas kivan oloinen paikka! En olekkaan koskaan käynyt perinnepihalla, kiitos tästä vinkistä♥ ja voi Mur Mur..tuota viimeistä kuvaa:( Surullista että tuollaisenkin asian tiimoilta ensinkään täytyy ohjeistaa!! Kauniita kesäpäiviä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kaunis ja hienosti toteutettu paikka. Varsinkin nyt, kun kasvit ovat jo kasvaneet isoiksi ja täyttävät penkit.

   Joo, on se ihmisen tyhmyys vaan uskomatonta! =(

   Poista
 4. Heh, tuttu paikka. Meirän Piäntilan kasvejakin kasvaa tuolla. Ei muuta kuin etsimään että mitkä ovat täältä! ;)

  VastaaPoista