maanantai 19. marraskuuta 2018

Shakshukaa Leppämäen tapaan!


Kuumaa ruokaa!


Shakshuka tai shakshouka on tullut esiin monissa yhteyksissä tämän syksyn aikana. Esimerkiksi Maku- lehden päätoimittaja Satu Koivisto on jakanut shakshuka ohjettaan instassa.

Shakshukaa mainostetaan mainiona brunssiruokana, mutta minä olen sitä tehnyt meille ihan lounaaksi tai päivälliseksi. Ruuan alkuperämaissa se on suosittu aamiaisruoka.

Tarjoiluehdotuksena sille ehdotetaan yleensä jotain vaaleaa leipää, mutta me olemme sitä syöneet salaatin kera, riisillä ja ihan sellaisenaan. Toimii kaikin tavoin kuin junan vessa!?!

Mitä shakshuka sitten oikein on? Se on Välimeren Lähi-idän alueiden ruokalaji, mausteinen tomaatti-kananmunapannu.



Versioitahan tästä "sapuskasta" löytyy ihan niin monta kuin on kokkejakin. Tätä voi tehdä jauhelihasta, raaka-makkaroista, fetajuustosta, ihan kasvisversioina ja ihan miten vain. Mutta yhteistä kaikille variaatioille on, että soossiin tehdään kuoppia ja niihin rikotaan kananmunia kypsymään. Joten vegenä tätä ei kai voi tehdä?

Monessa ohjeessa on valmiin ruuan pinnalle ripoiteltu hienonnettua korianteria. Minä en siitä pidä, se maistuu ihan leppäluteelle! Tuoretta persiljaahan tuohon voisi ripsaista. Mutta tähän aikaan vuodesta sitä meillä niin harvoin on ja kaupasta sitä aikas harvoin ostan. Laittakaa te, jos teillä sitä sattuu olemaan. Tai sitä korianteria...



Googlettamalla "shakshuka ohje", saat vaikka minkälaisia versioita ruuasta. Tämän postauksen lukemalla, saat minun versioni.


SHAKSHUKA 4-6 hlö


  • 200g raakamakkaraa
  • 1 iso punasipuli
  • muutama valkosipulinkynsi
  • 1 iso paprika
  • 100g kirsikkaluumutomaatteja
  • 200g pakastettuja vihreitä papuja tms.
  • säilöttyjä jalapenorenkaita pilkottuna maun mukaan
  • 1 tlk hyvää tomaattimurskaa tai säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
  • 1 dl vettä
  • 4-6 kananmunaa
  • juustokuminaa
  • mustapippuria
  • savupaprikajauhetta
  • suolaa
  • öljyä paistamiseen

Pilko raakamakkarat, lorauta öljyä pannulle ja laita makkaranpalaset pannulle ruskistumaan. 

Silppua punasipuli ja valkosipuli hienoksi ja lisää ne pannulle kuullottumaan makkaroiden kanssa. Sekoittele välillä, ettei sipulit pääse palamaan.

Pilko paprika ja jalapenot ja lisää ne pannulle. Halkaise kirsikkaluumutomaatit ja lisää ne muiden joukkoon pannulle.

Laita joukkoon sulatetut pavut joko kokonaisina tai pätkittyinä. 


Näyttää herkulle jo ennen tomaattimurskaa ja kananmunia!


Kun pavut ovat kuumentuneet, lisää tomaattimurska/säilötyt tomaatit. Huuhtele purkki desillä vettä ja lisää pannulle. Mausta seos ja anna hautua miedolla lämmöllä kuplien vartin verran aina välillä sekoittaen.
Tarkista maku ja mausta lisää halutessasi.

Tee seokseen kuoppa ja riko kananmuna kuoppaan. Tee näin jokaiselle kananmunalle. Älä sekoita kananmunia kastikeseokseen, vaan anna niiden kypsyä kuopissaan. Voit ripsauttaa kypsyville munille hieman suolaa ja mustapippuria.

Laita kansi pannun päälle ja ruoka on valmis, kun kananmunat ovat hyytyneet. Keltuaiset kannattavat jättää hieman juokseviksi. Ovat maukkaampia näin.




Useissa ohjeissa on käytetty kikherneitä. Minä käytän näitä pitkiä papuja siksi, että minulla niitä sattuu pakastimessa olemaan hurumykke. Samaten raakamakkaroita löytyy pakkasesta, joten...

Mutta kun ne on käytetty, kokeilen shakshukaa esim fetajuustolla. Se on varmaan herkkua!



Tyttäreni kysyi, että miten tämä ruoka eroaa paljon tekemästäni Juopon kokin kasvispaistoksesta . Eipä paljoa eroakkaan, mutta jonkin verran kuitenkin. Sen verran, että voi eri ruuaksi kutsua!


Mukavaa maanantaita ja alkanutta viikkoa kaikille! <3

8 kommenttia:

  1. Tämä on varmasti herkullista. Kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Minulla tämä ruoka on mennyt kokonaan ohi, en ole aiemmin kuullutkaan. Kiitos reseptistä! Kuulostaa tosi hyvältä. Iloa viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, ettei päässyt tämä trendi livahtamaan ohi! ;'D

      Poista
  3. Kuullostaa mielenkiintoiselle, kiitos reseptistä :)
    Mukavaa viikkoa <3

    VastaaPoista