perjantai 6. syyskuuta 2019

Hapatetut pavut




Olen useaan otteeseen täällä blogissa miettinyt sitä, miten saisin pakastimien kuormaa vähennettyä ja säilöttyä satoa vähemmän energiaa viemällä. Totuus vaan on, että pakastaminen on niin helppo ja turvallinen tapa säilöä!

Vaikka edellisessä postauksessani heitinkin, että pitäisikö hankkia kolmas pakastin, se ei ehkä ole kuitenkaan se paras ratkaisu. Tosin lampaat ja kukot ovat vielä teurastamatta ja pakkaset ovat täynnä!

Edellisinä vuosina olen pakastanut papuja ryöpättynä isoja määriä. Niitä ollaan sitten sieltä syöty tortillan täytteenä ja muuten vaan ruuan lisukkeina. Mutta ne vievät kyllä todella paljon tilaa pakastimessa.

Löysinkin viime syksynä vinkin, jota en ollut tullut ajatelleeksikaan. Hapattaminen! Olen kyllä kurkkuja hapattanut ja kanoillekkin olen hapattanut ruokaan. Mutta että papuja!

Papuja ei tarvitse huuhtaisun lisäksi käsitellä muuten kuin poistamalla
kara toisesta päästä.

Nips vaan!


Teinkin niitä jo viime syksynä ja hyviä olivat. Mutta en ehtinyt niistä silloin tänne postaamaan. Nyt tein niitä parikin satsia uudemman kerran ja ollaan niistä tykätty. Ne ei maistu ollenkaan pavuille ja ovat ihanan rapsakoita. Ei sellaisia perinteisesti pavuiksi tunnistamiamme lötköjä. Suosittelen kokeilemaan!

Mietin myös sitä, että hapattaminenhan on oikein oiva tapa säilöä, jos ajattelee ihan kestävälläkin tapaa. Ainekset parhaimmillaan itse kasvatettuja, mausteita ja suolaa lukuunottamatta. Mutta muutahan ei sitten tarvitakkaan, kuin vettä ja puhtaat välineet. Ei tarvitse ostaa etikkaa, eikä sokeria. Energiaa kuluu vain veden kiehauttamiseen. Jos on kellari, säilyttämiseenkään ei kulu energiaa. Ajatelkaas tätä!

Minulla on hankittuna pari säilöntäsankoa, joissa on ritilä pitämässä hapatettavia aineksia nesteen alla. Mutta jos sellaisia ei satu olemaan ja eikä halua hankkia, ohjeessa olevilla neuvoilla pärjää. Olen minäkin tehnyt joskus kurkkujen kanssa noin. Laitoin vain ensin lautasen kurkkujen päälle väärinpäin ja pestyn kiven siihen painoksi. Toimi ihan hyvin niinkin!

Tälläisiä säilöntäsankoja myyvät Honkkarit ja Tokmannit
ainakin. Joissain marketeissakin olen nähnyt.

Näissä on tälläinen systeemi sisään laitettavaksi,
mikä pitää säilöttävät ainekset nesteen alla.


Se on tärkeää, ettei hapatusastiaa peitä ilmatiiviiksi. Sinne muodostuu kaasuja ja astia voi possauttaa nesteet pitkin ja poikin. Kantta täytyy siis pitää raollaan tai peittää tuon ohjeen mukaan, niin kauan kuin se on huoneen lämmössä.

Näin ikään!

Neste voi näyttää vähän häröltä. Mutta jos se tuoksuu raikkaan happamalta
ja maistuu kielelle kirpsakalta, se on silloin hyvää.

Nesteen pinnalla ei saa olla hometta. Eikä myöskään astian reunoilla.
Ja voin kyllä kertoa, että aivan varmasti huomaa, jos hapatus ei ole onnistunut.

Silloin astian sisältö haisee ihan raadolle!


Voisi kokeilla kyllä hapattaa jotain muutakin tänä syksynä, jos vain kerkiää. Nyt on vaan tosi paljon hedelmäkärpäsiä ja ne eivät ole hyviä kumppaneita hapatustouhuissa!



Hapatetut salkopavut
salkopapuja
korianterinsiemeniä
sinapinsiemeniä
sipulia
suolavettä 15 g suolaa/litra vettä
Kiehauta papuja noin 5 minuuttia. Lado pavut lasitölkkiin, lisää mausteet, sipuli ja jäähtynyt suolavesi, niin että pavut peittyvät. Laita papujen päälle painoksi muovipussissa puhdas kivi.
Sulje tölkki kolminkertaisella muovilla ja kiristä tiukalle kumilenkillä. Hapata papuja 18-20 asteessa 10 päivää ja jääkaapissa 2 viikkoa.


Edellisestä hapatussatsista voi laittaa nestettä seuraavaan.
Vähän niinkuin startteriksi. Mutta hyvissä olosuhteissa
lähtee hapattumaan kyllä ilmankin.


Tälläisiä hapatuksia tällä kertaa! Onko siellä muita hapattamista harrastaneita? Ja mitä olette hapattaneet? Olisi kiva saada vinkkejä ja ideoita!

Hyviä ihan minkä ruuan lisäkkeenä vain!

5 kommenttia:

  1. ihan uusi juttu minulle! Tuota pitäisi kyllä kokeilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä seuraan instassa muutamaa ulkolaista hapatustiliä. Tuntuu että melkein mitä vaan voisi hapattaa kun niitä kuvia katselee!

      Poista
  2. En ole koskaan maistanut hapatettuja papuja. Miten kuvailisit niiden makua? Oletko umpioinut papuja? Keikun nyt hapatettujen ja umpioitujen papujen välillä: kumpaa teen ensi syksynä? Pakastamalla niiden maku ei jotenkin pysy miellyttävänä, ei maistu perheen suussa.

    VastaaPoista
  3. Ne maistuvat hieman kirpeiltä. Hyvin paljon samalta, kuin hapatetut kurkut. Ja pysyvät rapeampina. Ne ei ole sellaisia lötköjä, kuin pakastepavut.

    VastaaPoista
  4. Papuja pakastaessani olen kiehauttanut niitä vain 2min ja laittanut kiehautusveteen reilusti suolaa. Kiehautuksen jälkeen jäähdytys kylmässä edessä. Näin tehden pysyy rapsakkuus ja maku.

    VastaaPoista