Vappu lähestyy vääjäämättä ja samalla toukokuu. Minun vappuuni kuuluu ehdottomasti sima ja munkit. Ja tietysti itse tehtynä!
Oikeastaan munkkeja aloin paistamaan itse sen jälkeen, kun tyttäreni joskus näin alkoi vaatimaan. Siitä onkin sitten jäänyt perinne ja munkkeja paistan nykyäänkin pienen satsin joka vappu.
Mutta simastahan minun piti kirjoitella! Se on jännä juoma, ettei sitä tule tehtyä todellakaan muutoin kuin vapuksi. Vaikka se olisi janojuoma vailla vertaa muulloinkin.
Olen joskus Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla saanut simaa ruokajuomaksi tilattuani nuotiolla paistettua sianlihaa ja juureksia. Sima sopi ihan huippuhyvin sianlihan rasvaisuuden ja makeaksi imeltyneiden juuresten kanssa. Yleensähän kotikaljaa pidetään perinteisenä ruokajuomana, mutta kyllä sima sopisi yhtä hyvin.
Minun hunajasimani kävi raivolla! |
Simasta tulee usein hieman sellaista hiivaisen ja ylimakean makuista. Usein se jää hiilihapottomaksikin. Tai sitten siihen tulee niin paljon hiilihappoa, ettei se pysy pullossa!
Olen tehnyt simani aina 50/50 seoksella tavallista sokeria ja fariinisokeria. Kunnes mehiläisten tultua Leppämäkeen ja hunajan jonkin asteisen omavaraisuuden saatuvutettuamme, aloin käyttämään hunajaa simassa. Ja hallelujaa, siitä ei ole ollut paluuta!
HUNAJASIMA
- 4 litraa koivunmahlaa tai vettä
- 450 g hunajaa
- 2 luomusitruunaa (voit korvata toisen sitruunan myös parilla raparperin varrella)
- herneen kokoinen pala tuorehiivaa tai lusikan kärjellinen kuivahiivaa
Ehdottomasti olen siman ystävä ja oonkin jo ostanut monta pulloa ennen vappua, no eihän ne oo säilyny ku oon ne melkein heti juonut :D
VastaaPoistaKaunis blogi!❤️
https://jasukuvaa.blogspot.com/
No, mitäpä niitä säästelemään! Juotavaksihan on tarkoitettu!😁
PoistaKiitos kehuista!
Simaa ja munkkeja ei ole tullut enää tehtyä juuri lainkaan sen jälkeen, kun lapset on muuttaneet pois kotoa. Se vähä, mitä menee, voidaan nauttia jossain muuallakin tai kaupasta ostettuna.
VastaaPoistaMielenkiintoinen sekotus sinulla. Sokerit on korvattu kokonaan hunajalla. Hunajasta en yleensä tykkää, mutta leivontaan tms. sekoitettuna ei maistu enää niin voimakkaana. Ehkä sopisi simaankin loistavasti :)
Itse en ole myöskään hunajan maun ystävä. Mutta käytän sitä juurikin ruuanlaitossa. Tässä simassa ei mielestäni hunajan maku ole hallitseva, vaan on ihanan sitruunaista!
PoistaSima ja munkit! Pelkkä ajatus saa veden herahtamaan kielelle. Nauttisin mielelläni, mutta itse en viitsi ryhtyä tekemään.
VastaaPoistaMunkit varsinkin ovat kovatöisiä. Parin munkin takia viitsi alkaa tekemään!
VastaaPoista