Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Ja valkeus tuli... kaataen puita ja vieden sähköt!Perjantaina se alkoi. Lumisade. Töissä katselin ikkunasta, tuntien lapsen riemua, ulkona satavaa räntää, joka pikkuhiljaa muuttui oikein kunnon lumisateeksi. Kyllä tätä oli odotettukin, että ensilumi sataisi. Toisi tullessaan hieman valoa pimeyteen. Vielä jos vähän pakastais, maakin kovettuisi. Eikä joka paikka olisi kurakolla.
Ilta ehti jo pimenemään, kun pääsin kotiin. Beibe oli pistänyt vapaapäivänsä kunniaksi, hieman valoja saunalle ja palviljonkiin. Ja mikä parasta, saunan lämpiämään! Illan aikana lunta satoikin noin 10 senttiä hiljalleen. Ennen löylyihin menoa, hilluin kameran kanssa pitkin pihaa ja yritin ikuistaa fiilistä. Syrjässä asumisella on tämä hyvä puoli, että voi touhuta kaikkea "outoa" vähissä vaatteissa, niin ettei kukaan näe! =DBeibe paistaa makkaraa ulkona hilluvalle vaimolleen!

Aamulla olin normaalia reippaampi. Ulos oli päästävä nopeasti! Uskomatonta, kuinka tälläinenkin asia kuin lumi, voi saada niin hyvälle tulelle. Ehkä se on sitten sitä pohjoisen kansan luontoa!
Unkarinsyreeni on kyllä kärsinyt pahoin!


Tosin intoa hieman lannisti, kun puimalan katolta oli rovahtanut lumet ovien eteen. No, onneksi tallin ovi oli auki, että sain elukat ulos. Mutta oven etuset piti lapioida, että Beibe sai traktorin ulos ja pihan aurattua. Mutta en antanut urakoinnin latistaa iloani.


Tallihommien ja aamupalan jälkeen oli pakko päästä takaisin ulos. Maurin ja kameran kanssa lähdin pyörimään pitkin tonttia. Piti mennä vähän metsäänkin kävelylle, mutta nopeasti kävi selväksi, että on ehkä terveellisempää pysyä sieltä pois. Märkä lumi oli tykkyyntynyt puihin. Varsinkin koivut olivat taipuneet, osa ihan maahan astikin. Joka puolelta kuului ryskettä, kun ne paukahtelivat poikki. Oksia putoili, varsinkin männyistä.

Isosta männystä on tullut oksaa alas.Pikku surukuusi on kovilla!

Kuvailin meidän pellon ylle taipuneita koivuja. Jostain syystä en sitten lähtenytkään kävelemään suoraan niiden alta, vaan kiersin pellon toista laitaa. Ja hyvä niin, koska yksi koivu rätsähti poikki. Olisin saattanut jäädä sen alle. Kaunis voi olla vaarallista, totesin!


Tästä piti mennä!

Onneksi ei menty!Kyllä metsän omistajille tulee tappioita!Meillä ei puut vahinkoa tehneet. Puimalan päädyssä olevasta isosta männystä tuli oksia alas. Mökkinaapurin tielle rätsähti kaksi koivua poikki. Toisen naapurin ladon vierestä katkesi yksi puu. Muttei sekään rikkonut mitään. Pientä jännitysmomenttia aiheuttaa edelleen meidän takapihalla oleva mänty, joka on kallistunut pahasti. Sen juuristo on vaurioitunut pahasti pari vuotta sitten olleessa vesijohtokaivauksissa. Beibe sen kaatamista on suunnitellut, mutta kun se on hieman pahassa paikassa. Nyt se uhkaa sen verran meidän puuliiteriä, että kaataa se täytyy jossain vaiheessa. Ellei se ehdi itsekseen kaatua ensin! Toivottavasti ei!


Mänty huojui illalla niin uhkaavasti!

Ei se enään päivän valossa ollut ihan niin pelottava!

Tiellä on sähköjohdot ristissä!


Läheltä on mennyt, ettei lato ole vahingoittunut!

Lauantai-iltana käytiin mäntyä taivastelemassa ja mittailemassa mahtaako se osua taloon, jos se kaatuu. Näytti ainakin siltä, ettei se ylety taloon asti. Meidän makkari meinaan on just sillä seinällä, mihin mahdollisesti rysähtäisi. Beibe sanoi minulle, etten sitten huutaisi, jos se puu yöllä kaatuisi. Ettei, hän saisi sydänkohtausta tai vastaavaa pelästyessään minun huutoani. Empä! Varmaan kirkuisin pikkukieli kurkusta ulkona ja syöksyisin sängystä seinien läpi! Onneksi mänty ei ole kaatunut. Ainakaan vielä! Toivottavasti ei hallitsemattomasti kaadukkaan...
Sähköthän oli poikki jo pe-la välisenä yönä nelisen tuntia. Mutta ne olivat tulleet takaisin hieman ennen seitsemää. Uudestaan sähköt menivät klo 11.55 lauantai aamupäivänä. Takaisin ne saatiin sunnuntaina klo 13.23. Samalla palasivat puhelin- ja nettiyhteys.
Eihän meillä mitään hätää täällä ole. Puulämmitteinen talo, kunnan vesi toimi ja ruokaa sai tehtyä puuhellalla. Ainut mikä vähän huoletti oli meidän jätepumppaamo. Kun ei tiedetty, koska se oli viimeksi tyhjentänyt itsensä. Ei voinut ihan huoletta laskea vettä viemäriin ja vetää vessaa. Mutta ulkovessa on olemassa ja käytössä. Ja kaivostakin vettä saa ämpärillä, itelle ja elukoille!

Maisemat olivat kauniin uhkaavan näköisiä!


Sunnuntaina Beibe oli aamulla lähtenyt jänistämään Maurin kanssa. Aamun laittelin valmiiksi kynttilöitä ja kertakäyttöastioita, illan pimeyttä ajatellen. Vaikka olemmekin yleisesti ottaen varautuneet tälläisiin tilanteisiin, silti oli jäänyt otsalamput ja puhelimet lataamatta. Ja nyt tämän keissin jälkeen, on taas päivitettävä patterivarastot, kertisastiat, kynttilät ja lamppuöljy. Ja pidettävä huoli, ettei päästä bensaa loppumaan autosta, koska sitäkään ei sitten välttämättä saa.
Kun sain varustautumisen iltaa varten valmiiksi, lähtin kahvittelemaan kavereille. Matkalla heille, tienposkessa oli sähköyhtiön auto parkissa ja miehet rassaamasaa muuntajaa. Toivoa oli!
Kavereilla traktori pyöritti agregaattia. Ja kuin pirullakseen heillä paloivat jouluvalotkin ikkunoissa! Pari tuntia istuskelin kahvia juoden ja luonnon julmuutta ihmiskuntaa kohtaan taivastellen. Kun pääsin kotiin, olimme mekin palaneet takaisin sivilisaation pariin. Sähköt olivat palanneet, puhelin ja nettikin toimi! Kyllä sitä taas oli sellainen olo, että selviää mistä vaan, kun on hieman yli vuorokauden ollut sähköttä! =D
 Tästä luonnonilmiöstä me selvittiin vahingoitta. Pakastimetkin pysyivät jäässä. Ainut tappio tuli puolesta litrasta puolisulaa jätskiä, jonka jouduin kissan kanssa syömään. Jääkaapista lähti roskiin jotain pientä. Mutta hyvin selvittiin!Päivän ja illan aikana valot kyllä räpsyttivät moneen otteeseen. Ihan kuin muistuttaen, ettei olla vielä kuivilla vesillä. Tytär soitteli, että he olivat olleet Ideaparkissa evakossa, kun heillä ei ollut sähköjä ollut koko päivänä. Ettei kaupunkialueellakaan aina ensimmäisenä ne sähköt takaisin palaudu näköjään!Iltapäivällä Pirkanmaalla Elenian asiakkaita oli vielä ilman sähköä noin 40 000 taloutta. Kiitos kaikille niille ihmisille, jotka pakertavat tuolla jossain, saadakseen meidän tavallisten ihmisten elämän taas sujumaan!

22 kommenttia:

 1. Valkoista kauneutta! Mutta karua meininkiä tuo kun sähköt pois siihen on vaa ihmine jo tottunukki..
  Onneksi on puuliesi jolla pärjää pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhella on kyllä sellainen kapistus mistä en luovu!

   Poista
 2. Kyllä noi taipuneet puut on ihania, niin kuin tämä ensilumikin! Jaksan aina ihmetellä miten paljon puu voi taipua menemättä poikki. Me ollaan kyllä tosi huonosti varauduttu pitkiin sähkökatkoksiin, tosin ei meillä koskaan pitkiä katkoksia ole ollutkaan, kun aika paljon menee jo noita sähköjä maan alla, ettei puut enää niitä niin katko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut on kyllä ihan sika kauniita! Oon käynyt kyttäämässä niitä ihan millistä ja lumi on jäätynyt niihin kauniisti. Aamulla koiralenkillä otsalampun valo heijasti tien päällä roikkuviin koivuihin. Ihan kuin niissä olisi ollut kristalleja!

   Poista
 3. Ihanan näköistä, vaikka vaarallisia noi taipuneet puut kyllä kieltämättä on. Jos ne tarpeeksi taipuu, ne ei käsittääkseni koskaan siitä enää kunnolla tokene.

  Meillä olis sillä lailla kyllä hankalaa pitkät sähkökatkot, että meillä ei ole mitään millä tehdä ruokaa. Kylmäthän vois varmaan heittää vaikka pihalle, siellä ne pysyis viileenä, mutta ei olis mitään millä kuumentaa edes vettä - ja se olis kyllä hirveetä, jos ei teetäkään sais. Talo kyllä pysyis lämpimänä, kun meilläkin on puulämmitys. Joku pikkuinen hella olis kyllä tosi kätevä. Tosin meillä ei ole vielä koskaan täällä ollu niin pitkää sähkökatkosta, että oltais näivetytty ruoan tai juoman puutteeseen, joten ehkä ei maksa vaivaa alkaa sitä varten uuneja nikkaroimaan. Ja kai sitä hätätilassa vois vaikka sit tehdä nuotion pihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, halkihan nuo ovat osa menneet! Keväällä sen melkein sitten näkee, mitkä niistä kunnolla nousevat!

   Meillä täällä päin on melkein joka vuosi sellaisia katkoksia, että useita tunteja ollaan sähköttä. Se on kyllä kumma juttu, että kun sähköt menee, alkaa heti tekemään kahvia tai teetä mieli! =) On meillä kyllä ulkosaunallakin pieni kamiina, minkä päällä on levy. Voi sielläkin sumpit keitellä.

   Kaveri töissä puhui, että olivat hernesoppa grillissä lämmittäneet. Että käyhän se niinkin!

   Poista
 4. Aika ihmeellistä nykyisin nämä lumisateet, kun puuttuvat kaikki puihin kiinni. Puuliesi olis hyvä, mut kyllä kaasullakin voi keittää jos hätä tulee. Aikamoista tuo sähkömiestenkin työ on.
  On nuo siniset maisemakuvat niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai se on sitä ilmastonmuutosta, tämä tälläinen! ;)

   Onneksi aikas monessa taloudessa on ainaskin kaasugrilli, jos ei puuhellaa omista.

   Joo, ei ole hääppöistä olla sähkömies, kun tälläistä sattuu!

   Luonto on nyt jotenkin uhkaavan kaunis!

   Poista
 5. Hienoja lumikuvia! Meilläpäin tapahtuikin myös nopea parturointi monille pihan ongelmakasveille, joita ei ole saatu aikaiseksi leikellä. Meillä oli sellainen todella pitkä ja tuuhea, ainakin pari metriä korkeana rehottava tuhkapensasaita, joka rajasi pihaa ja olisi pitänyt leikata jo aikaa sitten. Vaan nyt sen pystyy erottaman enää sellaisena naurettavan pienenä kohoumana tuolta lumpeitteen seasta, näyttää varsin huvittavalta. Ei tarvii varmaan enää leikellä, kunhan raivaa oksat aikanaan pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Kerttuli!

   Meillä meni kans rusopajuangervot ihan maata myöten. Mutta onneksi ne on sitkeitä ja innostuu vain kasvamaan moisesta!

   Poista
 6. Onpa siellä lunta! Meillä on hieman valkoista maassa, mutta hyvin vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Vähempikin kerralla olisi riittänyt! =D

   Poista
 7. Voi hurja miten kaunis kuva tuo alimmainen talvimaisema, upea. Lumi on ihana asia ja tuo valoa marraskuun pimeyteen, mutta toki voi tulla vaikka mitä ongelmia. Kyllä sitä aika avuton olo olisi, ilman sähköä. On meillä puulämmitteinen takka ja puulämmitteinen sauna, jossa voisi sitten lämmitellä. Maalämpö on, mutta sehän ei lohduta, koska pumppu toimii sähköllä!

  Toivottavasti puut pysyy siellä pystyssä, eikä tule pelästyksiä, eikä vahinkoa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli pakko pysähtyä ottamaan kuvaa kavereitten pihatien varteen. Maisema oli niin kaunis!
   Siltikin vaikka meillä on ollut hieman ongelmia lumen tulon takia, olen ollut paljon pirteämpi tästä valoisuudesta. Harmi vaan, ettei tätä taida kovin kauaa kestää. Puolen viikon paikkeille on jo luvattu plus asteita! =(

   Toi mänty kyllä vähän huolettaa...

   Poista
 8. Näyttää ihan oikealta talvelta! Meillä oli tänään ensimmäinen pakkaspäivä (eli hiukan miinuksen puolella) koko syksynä/talvena. Lunta on on ripsehtinyt pikkuisen mutta maa ei ole ollut valkoisena vielä ollenkaan. Facebookin tarjoamista vanhoista kuvista huomasin että viisi vuotta sitten täällä on ollut jo ihan kinoksia ja ollaan pulkkailtu. Se olikin varmaan eka niista Helsingin superlumisista talvista.

  Tuo sähköjen meneminen ja kaatuilevat puut on sitten se kääntöpuoli nopeassa lumentulossa sun muissa hiukan yllättävämmissä sääilmiöissä, onneksi melko lyhytkestoisia nuo katkot teillä kuitenkin! Vaikka kyllähän niistäkin haittaa on, ja jos ei yhtään tiedä milloin sähköt palaa niin ei se tosiaan mukavaa ole.

  Koputan täällä nyt puuta mutta me oltais kyllä ihan häsässä jos menis sähköt kovin pitkäksi aikaa. Mitään varasysteemiä vaikkapa ruuanlaittoon ei ole. Täällä kyllä katkot ovat olleet aina tosi lyhyitä. Yhdessä vanhassa (oikeastikin wanhassa) asunnossa kantakaupungin alueella mulla oli kaasuliesi, se varmasti pelittäis sähkökatkonkin aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli pari päivää ihanan talvista. Nyt sataa vettä taivaan täydeltä! Aamulla lumet on muisto vain.
   Tänään on taas valot räpsynyt, niin kotona kuin töissä. Tampereen uutisista kuulin, että lähiseudulla on taas sähköjä poikki. Kyllä se luonto nyt koettelee meitä!

   Poista
 9. Kylläpä on kyytöllä melko erikoinen katse...! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehkulla on se kuuluisa periskooppinäkö. Se pullistaa silmiään ulospäin, kun tarttee oikein kunnolla kattoo! =D

   Poista
 10. Se lumisade oli ihana, tosin ei nuo sen aiheuttamat vahingot. Kyllä sitä paikoin tulikin paljon ja paljon myös noita puuvahinkoja. Minä luulin jo pääseväni hiihtämään mutta en ehtinyt kun nyt on lumet jo poissa. Toivottavasti ei tarvitse kauaa odottaa seuraavaa valkoista satsia :) Mutta toivottavasti sitten ilman ongelmia. Nauratti toi sun "outoilu" minä kun outoilen kaupunkialueellakin mutta tosin en kuitenkaan kylpytakki päällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minä kans lumikenkiä jo suunnittelin aitasta hakevani! Mutten sitten kuitenkaan vielä hakenut!

   Kokeiles joskus viuhahdella saunatakki päällä, järkkärikamera kaulalla! Voisi aiheuttaa hilpeyttä! =D

   Poista
 11. Kauniit oli maisemat ja varmaan vieläkin kauniimmat, jos eivät toisi tullessaan tuhoja. Ilman sähköjä olo on hankalaa - ainakin pidemmän päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt on kauneus tiessään ja pimeys kurakkoineen on palannut! :(

   Poista