Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Okonomiyaki ja Momofuku. Emäntä on huomaamattaan trendikäs!

Mauri ei liity juttuun mitenkään. Se vaan ottaa ulkona arskaa, kun mä bloggaan!


Minun ruuanlaittoni perustuu yleisesti hyväksi todettuihin ruokiin. Olen joskus sanonutkin laittavani sellaista "rustiikkista maalaisruokaa". Pataruokia, laatikkoja, kastikkeita ja keittoja. Sellaisia lapsuuteni ruokia.
Mutta koska olen sairaalloisen kiinnostunut ruuanlaitosta ja raaka-aineista, haluan kokeilla kaikenlaisia minulle uusia "juttuja". Usein ne kuitenkin jäävät kerran kokeiluksi ja palaan vanhoihin "tuttuihin".
Viime viikolla posti toi minulle Maku-lehden näytenumeron. Lehti oli pääsiäisnumero ja täynnä rahka- ja kananmunareseptejä. Oli siellä myös pari kiinnostavaa artikkelia: Versova puutarha kertoi Kotipellon puutarhasta, jossa kasvatetaan versoja ravintoloille ja kauppoihin. Toinen oli : Autolla Gotlannissa. Rakastan etelä-Ruotsalaisia maisemia, samoin Englannin nummi- ja maalaismaisemia. Kumpiakaan en ole nähnyt, ainakaan vielä.
Koska niitä kananmunia pukkaa, kiinnitin huomioni lehdessä oleviin kahteen reseptiin. Marinoituihin kananmuniin ja japanilaiseen kaalipannukakkuun. Olin tietämättäni heittäytynyt trendikkyyden aallonharjalle!



Okonomiyakin reseptin huomasin lehden osiossa: Kokkaa kahdelle! Siinä oli ohjeita kahden viikon arkiruokiin kahdelle hengelle. Muutama hyvä resepti oli, joita aion kokeilla!
Tietämättäni olevani trendikäs, Okonomiyaki kiinnitti huomioni, koska minulla oli iso kaali, porkkanoita ja niitä munia.  Muutkin raaka-aineet löytyivät, tuoretta chiliä lukuunottamatta. Mutta paprikaa oli ja kuivattua savuchiliä. Ja kaalia rakastavana ihmmeisenä, tätä oli pakko kokeilla!



Maku-lehden ohjeessa, kasvikset raastettiin ja sekoitettiin muna-vesi-jauhoseokseeen. Koska tähän aikaan vuodesta, kaali ja porkkanat ovat aikas kuivia, minä kuullotin kaikki kasvikset ennen massaan lisäämistä. Lisäksi minä laitoin kuivattua lehtikaalia munamassan joukkoon. Sitä kun sattuu olemaaan kaapissa vielä huru mykke!




Kesällä tätä voi kokeilla niin, että laittaa rehut ihan raakoina. Ja kokeilenkin!
Tässä minun versioni ohjeesta.:

OKONOMIYAKI 2-3 ann.

  • 300g valkokaalia
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • pari valkosipulinkynttä
  • 1 chili tai
  • 1/2 punainen paprika ja kuivattua savuchiliä maun mukaan
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 kananmunaa
  • kourallinen kuivattua lehtikaalia 
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2dl vettä
  • 1rkl soijakastiketta
  •  rypsiöljyä paistamiseen
Lisäksi:

  • shiracha-kastiketta
  • seesaminsiemeniä

Leikkaa kaali tosi ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat. Silppua sipulit. Suikaloi chili/paprika. Raasta inkivääri.
Kuullota vihanneksia öljyssä pannulla hetki, niin että ne hieman pehmenevät. Siirrä kasvikset pois pannulta jäähtymään hetkeksi, esim. lautaselle.



Riko munien rakenne kulhossa. Sekoita joukkoon vesi, jauhot, soija, (kuivattu chili), kuivattu lehtikaali hieman murskattuna ja kasvikset.



Kuumenna öljyä pannulla. Voit paistaa koko massan kerralla, tai kahdessa-kolmessa erässä. Paista miedolla lämmöllä muutamia minuutteja per puoli.



Jos paistat koko massan kerralla, pannukakku on helppo kääntää kattilan kannen avulla. Laita paistinpannun kokoinen kattilan kansi pannun päälle. Käännä pannu ylösalaisin niin, että pannari jää kannelle. Liu'uta pannari takaisin pannuun ja paista kaunis, ruskea pinta toisellekkin puolelle.
Tarjoa okonomiyaki shirachan ja seesaminsiementen kanssa. Minä muistin seesaminsiemenet vasta kun oltiin jo syöty!



No, mitäs mieltä tästä oltiin:
 Joo-o! Ihan hyvää. Mutta voisi olla parempaa varhaisvihanneksista.
Minä paistoin koko massan kerralla. Seuraavalla kerralla voisin kokeilla paistaa erissä. Ja se shiracha-kastike... se vasta tujua onkin! Vähän niinkuin hiki virtas! Beibellä oli huulet rohtuneet ja ne punoitti ruuan jälkeen, ihan kuin hänellä olisi ollut huulipunaa! ='D




Olin lueskellu netistä vähän juttua okonomiyakista ennen ruuan valmistamista, koska moisesta en ollut ennen kuullut. Yhdessä ohjeessa schiracha-kastike oli sekoitettu majoneesin kanssa. Meillä ei sattunut majoneesia kaapissa olemaan, enkä jaksanut alkaa sitä tekemäänkään. Ensi kerralla kyllä sekoitan shiracha-soossin johonkin, mikä sitä hieman miedontaa!

Okonomiyakin kanssa syötiin focacciaa. Trendikästä sekin, eikös! Reseptin otin täältä, Hellapoliisin blogista. Tein ohjeen kaksinkertaisena. Nesteenä käytin heraa, mikä oli jäänyt munajuuston teosta. Täytteeksi tökin sitä munajuustoa, punasipulia ja salvian lehtiä.




 Oli eka kerta kuin focacciaa tein. Ihan jees -makuista!



Okonomiyaki on perinteikäs pikaruoka Japanista. Nimi tarkoittaa "se mistä pidät paistettuna". Täältä löydät mielenkiintoisen jutun ruuasta. Olisi kiva päästä joskus maistamaan sitä ihan Japanissa!


Marinoituihin kananmuniin törmäsin jossain nettijutussa jo viime syksynä. Ne jäi silloin kokeilematta. Mutta viime viikkojen aikana kansa on suorastaan kohissut marinoiduista munista Momofukun tapaan. Jopa Ylen uutiskynnyksen munat ylittivät ja aamuteeveessä niitä valmistettiin ja maisteltiin.

Marinoitua kananmunaa...
... Momofukun tapaan!


Momofuku on amerikkalais-austraalialainen trendiravintola New Yorkissa. Ja sieltä tämä munaresepti on lähtenyt leviämään ympäri maailman. Tai ainakin tänne suomeen...
Marinoituja kananmunia tarjotaan tietääkseni japanilaisen Ramen-keiton lisukkeena.
Tässä samaisessa Maku-lehdessä ne munat tulivat vastaan minua, jutussa: 9 x muna. Nyt jos koska oli pakko niitä testata.
Ohjeen voit käydä katsomassa vaikkapa täältä. Tai googlettamalla; Momofuku munat tai marinoidut kananmunat. Johan linkkiä alkaa pukkaamaan.
Alkuperäisessä reseptissä käytetään sherryviinietikkaa. Se voi korvata balsamico- tai punaviinietikalla. Minä käytin jälkimmäistä.
Ohjeessa munien keittoaika on 6min 50 sek. Minun kanojeni isoille munille se oli ihan liian vähän. Ne jäivät liian raa'oiksi, vaikka olivat huoneenlämpöisiä mennessään keitinveteen.



Ja sitten oli vielä yksi ongelma! Kun minun munat ovat niin tuoreita, ettei niistä tuppaa kuoret lähtemään irti. Vaikka kuinka kylmään veteen ne laittaisi keiton jälkeen! Nytkin hain lunta ulkoa, mutta ei. Joten minun Momofukuistani ei tullut kovin kauniita!

Keitetyt munat jäissä!

Tästä yksilöstä irtos kuori parhaiten!

Munat soijakylpyyn!

Paino päälle ja jääkaappiin!


Nooh, mitäs näistä meillä tykättiin:

Beiben sanoin: "Maistuu suolaiselle ja etikkaiselle. Ei pahaa." Yhdyn Beiben sanoihin.
Me maisteltiin niitä pelkiltään, leivän päällä ja salaatin kera. Ei vain vakuuttanut! Minä kun en kylmästä munasta muutenkaan pidä. Se pitää olla juuri keitettyä ja lämmintä syödessä. Varsinkin tuollainen puolikankea tapaus!


Ei mikään kaunis muna!

Näyttää siivutettuna ihan pilaantuneelta! ='D

Salaatissa vähän paremmalta!

Ja kynttilänvalossa lähes täydelliseltä!


Minuun ei ole ihan täysillä se lehtikaalivillityskään purrut, vaikka sitä melkein joka kesä kasvattelenkin. Mielipiteitäni siitä ja sen trendikkyydestä voi käydä lukemassa täältä.  Joten yhteenvetona voisikin sanoa, ettei trendikkyys ole minua varten. Vaikka välillä sitä vahingossa olenkin! ;D





20 kommenttia:

  1. Paljonko piti laittaa jauhoja okonomiyakiin? En löytänyt reseptistä ja tekisi mieli kokeilla. Kun sattuu olemaan noita aineksia kotona...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, perskeles! Eihän sitä löydy, kun jauhomäärää ei ole siihen laitettu! Toimitus on ollut huolimaton, pahoitteluni! Vehnäjauhoja tulee 2 dl. Korjasin reseptiinkin! Kiitos Keskeneräinen, kun huomautit!

      Poista
  2. Tuo munakas on niin hyvää ja variaatioita on vaikka kuinka...Opin nuihin kun meillä oli Japanilainen vaihtari ja edelleen niitä tarjoillaan, kun tytär palasi omalta vaihtarivuodeltaan Japanista.
    Meillä kans Juniori haki lunta pihalta, että sai keitetyt munat nopeesti jäähtymään :)
    Aurinkoista ja jo hieman lämpimämpää pääsiäistä !

    VastaaPoista
  3. Todellakin kiva uusi ruokatuttavuus! Odottelen freesejä kesävihanneksia, mistä sitä tehdä.
    Veljeni käy työkeikoilla Japanissa, mutta en ole häneltäkään kuullut tästä.

    Meillä lumi on niin kovaa, että sai tehdä oikein töitä saadakseen siitä irti!

    Mukavaa pääsiäisen aikaa sinullekkin, Satu! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Meilläkin Juniori haki autotallista lekan ja mätki hangen sillä rikki isoveljen hienoisella avustuksella ;)

      Poista
  4. Ihan sairaan hyviä juttuja ja koska tekisi mieli juoda soijaa ihan pullosta suoraan, niin pakko kokeilla noita munia. Ne näyttää merkillisiltä, MUTTA pakko olla hyviä.

    Mahtavaa pääsiäistä Marketta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soppa365:sen netti sivuilla kehuttiin, että näitä kun maistaa, ei ole paluuta entiseen. No, ihan en minä allekirjoita tuota, mutta kivan helppoja tehdä ja kokeilemisen arvoisia. Ja sinähän voit sitten juoda sen munien marinoimisliemen, niin ei mene hukkaan sekään! ='D

      Poista
  5. Hmmm. Saatan kokeilla värjättyjä munia, koska tykkään kyllä yleisesti näistä "etnisistä" herkuista, mutta kieltämättä ulkonäkö on vähän ... noh, kyseenalainen. Tuo salaatti sen sijaan näyttää älyttömän hyvältä!!
    Ihanaa, joku muu, joka tunnustaa, ettei tykännyt lehtikaalihössötyksestä tai kaikista eväistä. Minä kokeilin ja kokeilin sitä eri smoothieihin ja ties mihin ja joka kerta mietin, että "kun tää vaan ei ole hyvää ja kaikki kehuu".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi mun munat on ihan sairaan rumia! Repeilleitä, kuoret eivät lähteneet irti ja sit mä tungin ne niin tiiviiseen siihen rasiaan marinoitumaan, että ne jäi kyljistään kiinni toisiinsa. Joten niihin jäi vaaleat laikut ja niistä tuli tollasia muotopuolia. Mutta ihan suklaamuniltahan ne näyttävät!

      Salaatti oli tosi hyvää! Hyvässä seurassa ja kynttilänvalossa!

      Nii-i! En tiedä miten kansa lähti tohon lehtikaalijuttuun noin rajusti mukaan. Kyllähän se menee pienenä osana jossain ruuan seassa, mutta että sitä pitäs vetää ihan sellasenaan... huh huh!

      Poista
  6. Voi sinä mun samis <3 Arvaa vaan kuka myös halajaa Gotlantiin ja Englannin nummeille? Oikein, minäkin :)
    Tuo kasvislätty ois varmaan herkullista mutta ilman mitään tulikastikkeita.
    Ihanan näköinen salaatti ja maistui varmaan kynttilänvalossa... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä me joskus saadaan kokea Gotlanti ja Englannin nummet! <3

      Kyllä toi okonomiyaki menee ihan sellasenaankin. Kannattaa kokeilla!

      Salaatti oli hyvää ja hyvä tunnelma sen syömiseen. Pitäis varmaan harrastaa enemmänkin tuollaista!

      Poista
  7. Joopa joo, tuonne samoille seuduille tekisi mieli tehdä matka, joskus sitten varmaan kunhan tuon puolikkaan päätä olen saanut käännettyä tarpeeksi, Islantikin Irlannin lisäksi kuuluu tuohon samaan matkahaavelistaan!

    Olen myös aika perinteinen ruuanlaittaja ja syöjäkin. Tykkään että maut tulevat esiin luonnollisina ilman ihan kauhean voimakkaita mausteita. Munia täälläkin käytetään jos vaikka mihin mutta tuo marinointi ei taida olla mun juttu, mutta tuo lätty tosiaan tuoreista vihanneksista on varmaan tosi hyvää! Uppomunia ajattelin tehdä pääisäisen aikaan! Lehtikaali on lemppari, vallankin sipseinä...häviää kupista aika nopeaan, millaisiahan tulisi jos tekisi jonkunlaisen tahnan lehtikaalista sekoittaen siihen ... no jos vaikka mitä ja sitten laittaisi kuivuriin ja tekisi sillain sipsejä...no täytyy suunnitella! Kanoille lehtikaali maistuu :D :D

    Salaatti näytti kauniilta, kauniimmalta kuin mun isännälle tekemä pakkosalaatti, vaikka salaattikastikkeen kanssa hän senkin kiltisti syö :D

    Oikein ihanaa ja maukasta Pääsiäistä!

    VastaaPoista
  8. No, joo! Islanti, Irlanti ja lisätään vielä Skotlanti(vaikka Englantiin kuuluukin). Ihanan karuja paikkoja! <3

    Uppomunat on ihania! Ja minun mielestäni tosi helppoja tehdä. Tuoreen parsan ja voisulan kanssa, aah! Ripaus mustapippuria ja sormisuolaa päälle. Oih!

    Ei muuta kuin alat kehittelemään hyviä lehtikaalireseptejä. Jaat sitten ne meille, jotka emme ole ihan täysillä lehtikaalista villiintyneet. =D
    Ostin kyllä palmukaalin siemeniä, niitä kun ei saa taimina mistään. Italialaisethan syövät sitä ja on kuulemma parempaa, kuin tavislehtikaali.

    Salaatti jalostuu miestenkin silmien edessä herkuksi, kun sen tarjoilee kauniisti. Muovisesta Tupperikulhosta se on juurikin sitä pakkosalaattia. ='D

    Samoin sinulle, Saila! =D

    VastaaPoista
  9. Tuli nälkä, kun tätä luki ja kuvia katsoi.

    VastaaPoista
  10. Maalaisrustiikkista täälläkin kokataan. Tuota kaalijuttua voisin kokeilla. Aasiassa olen törmännyt monenlaisiin munaerikoisuuksiin, kaikkia en tohtinut kokeilla. Esimerkiksi tuhatvuotiset munat jäivät syömättä.

    VastaaPoista
  11. Apua! Olen nähnyt telkussa niitä tuhatvuotisia ja olisi kyllä jäänyt minultakin syömättä. Vaikka yleisesti olenkin sitä mieltä, että kaikkea pitää maistaa!

    Toi kaalilätty on ihan hyvää, kannattaa kokeilla. Ja ihan kesyäkin, kun jättää ton chilisoossin vähemmälle!

    VastaaPoista
  12. Haa, meilläkin kokeiltiin noita marinoituja munia! Oli ne ihan jees, mutta ei me niitä varmaan toista kertaa tehdä. Mut tulipahan kokeiltua, eivät olleet vaikeita!

    Tuo munas taas vaikuttaa herkulta, täytyy laittaa muistiin.:)

    VastaaPoista
  13. Joo, mua huvitti, kun näitä niin kovasti ylistettiin. Ihan kiva kokeilu ja joskus voi toistekkin tehä. Mut ei näillä nyt ihan elään pelkästään aleta! 😂

    VastaaPoista