sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Vierailu biodynaamisella luomutilalla!



27.8. vietettiin Luonnon päivää . Niitä on vietetty neljänä päivänä tänä vuonna ja ensi vuodeksi, Suomen 100-vuotissynttäreiden kunniaksi on suunnitteilla uusia tapahtumia.
Luonnon päivinä järjestetään tapahtumia ympäri Suomea. Tapahtumia on ollut eri teemoilla, esim. opastettuja luontoretkiä. Tuona edellä mainittuna päivänä, kutsuivat monet luomutilat ihmisiä tutustumaan toimintaansa.
Ihan sattumalta luin tapahtumasta Luomua. Ilman muuta-sivustoilta . Huomasin, että myös Kurjen tilalla oli avoimet ovet. Nopealla aikataululla menivät lauantain suunnitelmat uusiksi ja houkuttelin kaverini Tainan mukaan ja lähdimme käymään Vesilahdella.
Olen aiemmin tutustunut Kurjen tilaan lehtijuttujen ja tv-ohjelmien myötä. Oli mukava päästä tutustumaan paikkaan ihan livenäkin.



Kurjen tila on biodynaaminen tila. Se tarkoittaa sitä, että viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön. Maan hedelmällisyyttä vaalitaan kompostoinnin, viherlannoituksen, vuoroviljelyn ja biodynaamisten ruiskutteiden (preparaattien) avulla. Kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita ei käytetä eikä geenimanipuloituja kylvösiemeniä ja rehuja.





Lisäksi tila on yhteisökylä. Jos tälläinen asumismuoto kiinnostaa, muutama tontti ekokylään on vielä tarjolla.



Tilan toimintaan voi tutustua halutessaan enemmän tilan omien sivustojen kautta.
Paikan päällä kaksi asiaa kiinnittivät huomiomme:
Ekokylän talot olivat rakennettu aivan vieri viereen. Niissä ei ollut käytännössä juurikaan tonttia ympärillään. Tosin koko tilan alue oli yhteistä pihaa, joten...



Koko tilan pihapiiri oli paljon pienempi, kuin olimme odottaneet. Se todellakin oli vanhan tilan pihapiiri, asuin ja ulkorakennuksineen ja uudet talot olivat pihapiirin laitamilla.




Muutenkin pihapiiri ei juurikaan meidän pihapiiristä poikennut. Tai Tainan, joka asuu vanhassa maalaistalossa.




Se me huomattiin, että piha oli tavallaan luonnontilassa. Viehättävällä tavalla kuitenkin! Vanhat omenapuut olivat täynnä omenia ja tapahtuman ajaksi niiden lomaan oli tuotu pöytäryhmiä, joissa vierailijat saivat nauttia ruokansa ja kahvinsa.


Marjapensaiden katteena oli lampaanvillaa.


Rauli-myrskyhän aloitteli tuona päivänä riehumistaan ja päivällä kävikin aikas tuuli. Omenat lentelivät puista ja pihassa olevien paviljonkien katekankaat oli irroitettava, jotteivät palvijongit olisi lennelleet taivaan tuuliin.




Mutta muutenhan päivä oli aurinkoinen ja lämmin ja  sen huomasi tilalla olevien vierailijoiden määrästä. Paljon oli lapsiperheitä ja ihan meitä vähän vanhempaakin porukkaa. Kyllä tälläinen tilavierailu kiinnostaa! Pääsee kurkkaamaan tavallisuudesta poikkeavaan elämäntyyliin ja näkemään eläimiä.



Me kierrettiin tilan pihapiiri ihan omin voimin. Olisi ollut opastettukin kierros, mutta ekan kierroksen aikana oltiin syömässä. Ja toisen kierroksen ajan oltiin kahvilla! =) Joten väliin jäi!

Kasvispihvit perunan, salaatin ja ruskean soossin kera!

Kahvia ja marjaleivos!


Mutta todellakin, tilan sivustoilla on kattava tietopaketti heidän toiminnastaan. Se verran kuitenkin kuulin heidän kyytöistään, että niitä on parikymmentä, lehmiä ja vasikoita. Maitoa lypsetään tilan asukkaiden omiin tarpeisiin. Sonni on laumassa ja astuu lehmät. Puoltoistavuotiaana sonni vaihtuu. Kyyttöjä lähtee myös teuraaksi.

Oih, mikä kaunotar!



Sonnin möyry!

Laumassa oli yksi jättimäinen lihakarjan lehmäkin!


Tilalla oli suomenlampaita. Uuhet ne olivat laitumella jossain kauempana. Mutta pihapiiriin oli tuotu muutama ihmisten ihasteltaviksi.





Maatiaiseläimistä tilalla oli vielä kanoja. Ne kuopsuttelivat kanalan sinustalla kanatarhassa auringonpaisteessa.




Tilalla oli myynnissä itsetuottamiaan kasviksia ja juureksia. Lähinnä vihannesten myynti tapahtuu kesätorin kautta. Tilalla toimii kesäisin myös kahvio, heinäkuusta syyskuuhun. Kesätorin ja kahvion aukioloajat löytyvät tilan sivuilta.




Tilalta on mahdollista tilata ja ostaa myös kyytön ja suomenlampaan lihaa.
Tapahtumapäivänä oli myös ohjelmaa, etenkin lapsille. Päärakennuksessa oli teattesriesitys. Ulkona oli mahdollisuus nikkarointiin ja tikkupullien paistoon.



Meille aikuisille oli tuotemyyntiä, käsityöläisten ja itse tilan toimesta. Infoa tilasta ja biodynaamisesta viljelystä sai myös halutessaan. Ja tietysti oli buffet!



Minä ostin pari kirjaa ja talkkunaa, siinä meidän hankinnat olivat. Vihannesten hinnat olivat mielestämme edulliset. Mutta sattuneesta syystä, emme tarvinneet mitään. Kaikkea on tähän aikaan vuodesta niin paljon omastakin takaa.



Kurjen tila oli mukava paikka vierailla. Mutta kyllä me tulimme siihen tulokseen, ettei meistä kummastakaan olisi tuollaiseen yhteisölliseen asumiseen. Ja jotenkin oudoksutti sekin, että talot oli rakennettu niin vieri viereen.




Meistä maalla täytyy asua väljästi!

8 kommenttia:

  1. Kiva postaus. Onpas ihanan kuuloinen paikka.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen käyntikohde kahviloineen. Ainahan sitä kahvia tarvitsee :)
    Multa meni taas koko Luonnon päivä ohi mutta tosin en ois mihinkään päässytkään muilta menoilta.
    Osallistuin kyllä niin että ostin biodynaamista punaviiniä pullosisen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä jo ihan kahvikupposen takia kannattaa poikkeilla!

      Hyvä, että olet ollut hengessä mukana! ='D

      Poista
  3. Olipas mielenkiintoinen vierailu, kiva päästä näin siivellä mukaan. Lehmiä jaksaisin katsella vaikka kuinka kauan, ne ovat nykyään aika harvinainen näky. On meidän klälläkin vielä pari pientä maitotilaa, joiden ohi ajan aina hyvin hiljaa ammuja ihaillen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöntäähän täytyy, että noi kyytöt oli yksi tosi painava syy tilavierailulle! =D

      Poista
  4. Kiintoisa paikka! Ei olisi minustakaan noin yhteisölliseen asumiseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista päästä tutustumaan tuollaiseen, ei niin tavalliseen -elämäntyyliin.

      Poista