Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

maanantai 23. huhtikuuta 2018

Maanantain rengasdraama!

Alumiinivanteet... kaiken pahan alku ja juuri!
Vaihdetttiin Beiben kanssa minun Toyotaani kesärenkaat sunnuntaina. Tai siis... Beibe vaihtoi ja minä sujuvasti katselin. Kyllä autoin kerran tunkin asettamisessa. Joten voin kai sanoa, että olin mukana vaihtamassa renkaita? 😆

No, minullahan on noissa kesäkumeissa aluvanteet. Beibe sanoikin, ettei pultteja voi aluvanteisiin kiristää niiden pehmeyden takia kovin kireälle. Hän kiristi pultteja paineilmalla toimivalla "pulttipistoolilla". Puhuttiin, että täytyy vaikka parin päivän päästä tarkistaa, onko pultit löystyneet. Jossain ohjeissahan sanotaan, että on hyvä tarkistaa pulttien kireys noin sadan kilometrin ajon jälkeen. Varsinkin, jos on aluvanteet.

Molempien autojen talvikiekot odottaa vesisateita ja pesua.

Nooh, tänä aamuna meitsi sitten lähti töihin. Pari kilsaa ajettuani aloin kuuntelemaan, että kylläpä renkaat pitävät kovaa jurinaa. Muistelin, että onko ne aina olleet näin äänekkäät? Vai johtuiko ääni siitä, että tiet meillä päin on tosi kuluneita ja huonossa kunnossa?
Noin kilometrin lisää ajettuani, ratti alkoi hieman puoltamaan repsikan puolelle. Olin ihan varma, että eturengas on tyhjentynyt. Enhän ollut autoa aamulla kiertänyt sen kummemmin, vaan hyppäsin ratin taakse ja lähdin ajamaan. Ratti alkoi hieman väpättämään ja aina kun päästin jalan kaasulta ja veto loppui, tärinä yltyi.
Pysäytin auton lähimpään risteykseen ja hyppäsin ulos renkaita tarkistamaan. Renkaat olivat ihan hyvässä ilmassa ja epäilys heräsi, että onkohan renkaat kunnolla kiinni. Rynkytin niitä, mutta auton paino oli päällä ja en tuntenut niiden mitenkään löysällä olevan.
Mietin, että onkohan jostain renkaasta lähtenyt tasapainoja irti, että täristävät sen takia. Ajattelin, että yritän ajaa vielä vähän matkaa.
Mutta heti kun pääsin takaisin tielle, alkoi repsikan puolen eturenkaasta kuulua lonksotusta. Nopea kurvaus heti seuraavalle tienhaaralle ja puhelu Beibelle.
Onneksi hän vastasi, eikä ollut vielä kerinnyt ulos elukkahommiin. Hän kysyi missä olen, ja että vaihdetaan autot, jotta pääsen töihin. Jos vaikka autostani onkin hajonnut jotain renkaanvaihdon yhteydessä. Soitin töihin, että on auto-ongelmia ja tulen sitten, kun tulen.

Ei mennyt kauaakaan, kun ritarini saapui shamppanjan värisellä Toyotallaan "prinsessaansa" pelastamaan tienpielestä. Selitin hänelle kaikki auton oireet ja Beibe nappasi rengasraudan ja sanoi, että tarkistetaan nyt kuitenkin pulttien  kireys. Hän meni repsikan puolen eturenkaan luo ja alkoi kiristämään pultteja. Hän pyöräytti kerran, toisen, kolmannen... viidennen kerran jälkeen hän totesi, että olipas nämä löysällä! Toinen eturengas ja toinen takarengas oli siinä ja siinä, etteivät olleet irronneet. Onneksi en ole noiden autojen kanssa kuitenkaan niin "ämmä", että vaan jatkaisin ajoa kun auto käyttäytyy oudosti.

No, ei siinä sitten sen kummempaa, että kiristettiin kaikki pultit ja meikä lähti jatkamaan matkaa työmaata kohden. Beibe vielä huikkasi, että älä nyt mitään traumaa ja paniikkia sitten tästä kehitä. Ettei ne nyt enään löysty!


No tottakai mä kehitin! Mulla oli tarkoitus mennä töitten jälkeen multaostoksille, kahville likkakaverille ja poiketa vielä Kuukunaa moikkaamassa pikaisesti.
Tarkistin pulttien kireyden työpaikan parkkiksella ennen lähtöäni. Matkalla kuulostelin joka jurahduksen ja auto tuntui käyttäytyvän ihmeellisesti. Moottoritiellä muka ratti täristi ja kaikkea muutakin "mukavaa"!

Likkakaveriltani lähteissäni kävin taas kaikki pultit läpi. Vain todetakseni niiden olevan kireällä!
Hain multasäkit ja ajoin muutaman kilometrin tyttärelle. Taas pikainen pulttien tarkistus... ihan vain varmuuden vuoksi!
En sentäs kotiin saapuessani tarkistanut pultteja. Mutta voitte uskoa, että tarkistan ne taas aamulla ennen töihin lähtöä!

Siis minähän en sitten edes myöhästynyt töistä. Leimasin itseni sisään tasan klo 8. Tätä hyvää, dramaattista tarinaa sitten keittiöllä asiakkaille kerroin. Voi kauheeta ja ai että, mitä oliskaan voinut tapahtua... mutta ei onneksi tapahtunut. Huh huh!

Minulta kysyttiin, että kai annoit vähän palautetta renkaanvaihtajalle. No, en antanut, koska minun mielestäni olen ihan velvollinen kyllä itse tarkistamaan autoni kunnon, ennen kuin sillä ajamaan lähden.

Mutta tälläinen viikon alku täällä. Toivottavasti teidän viikkonne on alkanut hieman turvallisemmin! Ja muistakaahan tarkistaa omien autojenne renkaiden pulttien kireys renkaiden vaihdon jälkeen! 😝

11 kommenttia:

 1. Meidän pojan autossa kävi ihan sama juttu! Ainoa vaan, että kuskina oli sillä kertaa tyttäreni ja kyydissä oli tyttären lapsi, pojan avovaimo ja heidän pikkuinen lapsi... Tytöt ajelivat aikansa ja kun sitten pysähtyivät olikin tilanne jo niin huono, että auto jatkoi matkaansa trailerin kyydissä... Pultin reiät oli ihan soikeena jo! No, pääasia ettei ne renkaat ehtineet irrota ja kaikki säilyivät ehjin nahoin.

  On noitten autojen kanssa kyllä kaikenlaista. Onneksi sinäkin selvisit ehjänä! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kamala! Kyllä kannattaa ne pultit tarkistaa! =(

   Poista
 2. No hui sentään. Onneksi ymmärsit hyvissä ajoin pysähtyä ettei käynyt pahenmmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, älä muuta sano! Olisi voinut käydä hassusti!

   Poista
 3. No, johan sattui! Onneksi loppu oli onnellinen. Minä odottelen uusia kesärenkaita. Ovat kuulemma juuttuneet postiin ja myöhästyvät nyt 4-7 päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuntuu että meikäläiselle sattuu ja tapahtuu ihan liiankin kanssa!

   Toivottavasti renkaasi saapuvat pian, että pääset renkaan vaihtoon!

   Poista
 4. Tyttäreni aihettakin renkaat isossa rengasfirmassa ja kotimatkalla kävi ilmi, että toisen puolen renkaista oli pultit kiristämättä ja yhdestä renkaasta yksi pultti puuttui kokonaan. Onneksi tyttäreni on osaava ihminen ja tarvittavat välineet kulkevat mukana. Onneksi ei myöskään mitään vaarallista ehtinyt sattumaan. Samoin tuttuni vaihdatti renkaat ammattikoulun oppilastyönä. Sielläkin oli pultit jääneet kiristämättä takarenkaista. Sattuuhan näitä näköjään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, joo! Kyllä näitä renkaan irtoamisia näköjään saattuu. Ja töissäkin kun puhuin, niin kyllä monella jonkinlainen rengasepisodi oli ollut!
   Eikä sillä niin väliä, kunhan vain pysyy tapahtumisen puolella, eikä satu!

   Poista