tiistai 4. kesäkuuta 2019

Omenapuiden ja pihasyreenien kukintaa!


Ihana, vanha 'Antonovka'! <3


Olen viime aikoina voimaannuttanut itseäni todella paljon ihan vain ihastelemalla luontoa. Tuntuu tosi onnekkaalta, kun saa asua näin kauniissa paikassa!



Vaikka kevät on tuntunut tosi pitkältä ja kesä antanut odottaa itseään, viileydellä on ollut hyviäkin puolia. Ainakin se, että kasvien ja puiden kukinta on ollut pitkään kestävää. Monestihan on käynyt niin, että luonto on suorastaan räjähtänyt kukkaan ja se on ollut parissa päivässä ohi. Nyt ainakin omenapuut ovat kukkineet jo yli viikon ja lisää kukkia on puhjenennut loistoonsa jatkuvasti lisää.




Aamuisin elukkahommia tehdessäni ihastelen etupihalla kukkivaa vanhaa 'Antonovkaa' ja pylväsomenapuu 'Presidenttiä'. Aamuauringon osuessa niihin, ne näyttävät siltä kuin niissä olisi valot!

'Antonovka'

'Presidentti'


Aamuaurinko osuu siihen hienosti! <3


Muutama nuoristakin omppupuista on varovaisesti aloitelleet kukintaa. Saas nähdä, jaksavatko oikein omeniakin niistä tuottaa. Olisi kyllä kiva päästä niitä jo maistelemaan!

'Jaspi'


Olen saanut monena vuonna Beibeltä äitienpäivä- tai nimipäivälahjaksi omenapuun. 'Orlovim' ja 'Jaspi' ovat tälläisiä lahjapuita. Voi olla, että näissä herkkuomenia tekevien puiden hankinnassa on Beibellä ollut "oma omena korissa". Mutta ei se haittaa, koska yhteistähän tämä meidän elämä on!

'Orlovim'


Muutama vuosi sitten ostin syysalennuksista rautatienomenapuun, jota en sitten edes ehtinyt ennen talven tuloa istuttamaan. Ja seuraavan kesänkin se vietti valeistutuksessa ja hieman ehkä unohdettunakin.



Mutta maahan se sitten kuitenkin saatiin ja nyt se palkitsee meitä upeasti kukkimalla! Siinä on paljon isommat ja muhkeammat kukat, kuin noissa ns. tavallisissa omenapuissa.
Minulla olisi pyhä tarkoitus istuttaa tuon riippaoksaisen omppupuun juurelle ainakin mansikkaa. Katsotaan nyt, minä vuonna se tapahtuu!





Keittiön ikkunan edessä on meidän toinen vanhoista ja alkuperäisistä Leppämäen omenapuista. Se ei tehnyt meidän alkuvuosina yhtään omenaa. Eikä myöskään kukkinut. Sitten menin ja vähän leikkasin sitä ja vot, johan alkoi kukkimaan!
Se tekee sellaisia litteänpyöreitä, pieniä omenia. Ne ovat aikas hapottomia, mutta ihan syötäviä. Puu alkaa olemaan jo aikas laho, mutta kun on niin kivan näköinen tuossa talon edessä, ettei olla raaskittu siitä luopua. Tikkakin on sitä hakannut ja se on kovasti pikkulintujen suosiossa. Se antaa hyvin suojaa linnuille talvella. Olkoot tuossa nyt niin kauan, kuin ei ole vaaraksi kenellekkään.




Pari vuotta sitten sain tyttäreltä äitienpäivälahjaksi koristeomenapuu 'Musta Rudolfin'. Se on vielä pieni, hädin tuskin kaksimetrinen. Mutta niin täynnä nuppua ja alkavat pikkuhiljaa avautumaan. Nythän on luvattu helteitä, että kukinta on varmaan nopeasti ohikin!
Muutamien vuosien päästä se on aivan mahtavan näköinen kukkiessaan. Maltan tuskin odottaa!


'Musta Rudolf'



Me ei olla moneen vuoteen torjuntaruiskutettu meidän omenapuita. Viime vuonna omenat olivat niin matoisia, että elukoille menivät kaikki. Pihlajat alkavat myös availemaan kukkiaan, mutta kyllä omput olivat nyt edellä kukinnassaan. Saas nähdä, miten käy. Kerkisikö pihlajanmarjakoi omenoihin, vai ehtikö pihlajat hätiin!



Mutta pihasyreenit ovat alkaneet availemaan kukkaterttujaan. Nyt jo! Pihasyreenihän mielletään kukkivaksi juhannuksen aikoihin.




No, nämä ovat auttamattomasti kukkineet jo juhannuksena. Mutta onneksi meillä on muitakin syreenejä, jotka ovat kyllä nupullaan, kuitenkaan vielä kukkimatta. Ettei nyt kaikki puut ja pensaat samaan aikaan kukkisi!





Väkisinkin tässä taas tulee mieleen, että kukkivia puita ja pensaita on saatava tontille lisää. On ne vaan niin kauniita!



16 kommenttia:

  1. On ne niin ihania! Mun on pakko mennä kuvaamaan niitä kun täällä kävellessä tulee vastaan noita ihanuuksia. Hienoa kun kukkivat vähän eri aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyisikin hommata enemmän sellaisia puita ja pensaita, jotka selkeästi kukkivat eri aikaan. Kyllä tälläistä kauneutta kelpaa katsella!

      Poista
  2. Kukkivat puut on ihania ja vielä ihanampia, kun kukista syntyy syötäviä hedelmiä. Rakastan omenapuita ja omenia, joten ymmärrän hyvin Beiben jalon taka-ajatuksen omenapuita sinulle ostaessaan.

    Täällä omenapuut kukkivat pikaisesti, sillä sade ja tuuli vei kukat mennessään. Muutenkin kukinta oli vaisua, mutta sen ymmärrän. Kaksi edellistä vuotta puut ovat olleet täynnä kukkia ja syksyllä hedelmiä. Viime kesänä aika matoisia, mutta onneksi suureen määrään mahtui myös syöntikelpoisia.

    Minullakin on kaksi vuotta sitten istutettu Musta Rudolf, joka on nyt täydessä kukassa. Pieni puu vielä, miten upea siitä aikanaan tuleekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä himoitsisin vielä punahedelmäistä paratiisiomenaa. Joensuun kaupunginpuistossa sellaisia olen joskus nähnyt ja ne olivat huikean hienoja!

      Meillä oli viime kesänä joka nuo kivikovat antonovkan omenat niin täynnä matoja, että ei ihmisten ruuaksi niistä ollut yksikään!

      Kyllä meille tulee hienot Rudolfit! <3

      Poista
  3. Ompas teillä kukkia siellä! Meidän ainokainen omenapuu taitaa levätä tämän kesän - ei ollut ainuttakaan kukkaa!! Viime vuonna teki kyllä niin hitokseen omenaa, että melkein lakosi niiden painon alle.. toisaalta olen myöskin nyt kahtena peräkkäisenä vuotena leikannut sitä aika tavalla, taisin tehdä siinä virheen ja senkin vuoksi on nyt sitten "lakossa".

    Sireeneitä meillä ei ole, tai siis on yksi, joka on edelleen lähinnä pitkä oksa vain... eikä todellakaan kuki. En tiedä, mitä sille tekisi, se on ollut siirrettynä "väliaikaiseen odottelupaikkaan" jo vuosikaudet. Nyt siitä vierestä kaadettiin iso koivu, joten ehkä sireeni voisin jäädäkin siihen paikalleen ihan vakituisesti, jos siinä vaikka nyt alkaisi kasvaakin viimein. Muualla tääll seudulla on sireenit olleet täydessä kukassa jo hetken aikaa, mutta me ollaankin vähän etelämmässä kuin te.

    Voimaannuttavaa kesän jatkoa sinulle! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tuo antonovka pitänyt välivuosia, silloin kun leikkasin sitä reilusti. Nyt me ei tehdä sille enään kuin kesäleikkauksia. Eli joskus heinäkuun lopulla otetaan mahdollisia vesiversoja pois ja vähän lyhennellään oksia.

      Pihasyreeni on kyllä hieno pensas kukkiessaa ja sopii vanhan talon pihapiiriin.

      Poista
  4. Meillä alkaa omenapuiden kukinta olla jo ohi. Loppupuolella kävi valtaisa tuuli, joka vei terälehtiä mennessään... Yhtään kunnollista tuoksuvaa syreeniä tähän pihaan ei ole eksynyt, on vaan jotain mitälie "halpakopioita", jotka ovat nyt kukassa, mutta eivät tuoksu. Kaipaan sitä tuoksua, joka lapsuudenpihassa oli aina niin kesän alku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen keräillyt erilaisia syreenejä meille. Mutta ei nuo muut tuoksu niin voimakkaasti kuin nuo pihasyreenit. Niiden tuoksu on kyllä vailla vertaansa!

      Poista
  5. Ihania kukkia. Meillä meni omenoiden kukinta vauhdilla ohi, en tiedä kerkesivätkö pölyttäjät edes hommiin. Onneksi luumuille sattui kukinta-aikaan paremmat kelit.

    Tuo Rautatienomena on kuulemma ehkä kaunein koristeomena, vähän harmittaa kun meillä ei sille ole paikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli pitkä viileä jakso, joten kukinta kesti pitkään. Yllättävän hyvin ne kestivät tuuletkin.
      Meillä ei kauheasti ollut mehiläiset kiinnostuneita omenankukista. Voikukat kiinnostivat enenmmän!

      Tuo on juurikin sellainen kun halvalla sain -puu. Ostin ja sitten ihmeteltiin, mihin se laitetaan! =.D

      Poista
  6. Suorastaan suloisen kaunista, kyllä kesissä on taikaa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka rakastankin talven valkoisuutta ja puhtautta, kyllähän tästä kukoistusksesta on vaikea olla pitämättä!

      Poista
  7. Kaunista <3 Omenapuissa on kyllä jotain suloista taikaa niiden kukinnassa, näyttävät niin auringossa kuin pimenevässä illassakin ihanilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja omenapuun kukat tuoksuvat ihanilta! Niitä täytyy vain tuoksutella ihan läheltä.

      Poista