tiistai 4. kesäkuuta 2019

Nyt on pihlajien vuoro loistaa!




Viime viikonloppuna havahduin kanalassa touhutessani kovaan surinaan. Menin ulos ja kuuntelin, mistä ääni tulee. Ajattelin, että joko ampiaiset ovat tehneet pesän kanalan rakenteisiin.
Sitten hokasin, että surina kuului kanalan takana olevista pihlajista. Ne olivat availleet kukkiaan pikku hiljaa ja latvukset olivat täynnä mehiläisiä ja kimalaisia. Ihan mahtavaa!



Tosiaan, pihlajien kukinta oli alkanut! Olinkin ollut haistavinani aikaisemmin tympeän tuoksun, mutta samantien tuuli oli tuonut nenääni syreenien sulotuoksun ja en sen kummemmin asialle sijaa mielessäni antanut.

Ulkosaunan vieressä ja takana on myös monta pihlajaa.

Leppämäkeen muuttaessamme, pihaa hallitsi valtava, vanha pihlaja. Se kukki aina upeasti, mutta alkoi olemaan jo laho. Se olikin kovasti tikkojen suosiossa ja pitipä siinä liito-oravakin pesää. Nyt voin jo asiasta kertoa, koska siitä alkaa olemaan kohta 20 vuotta aikaa.
Liito-orava pesi ihan keskellä meidän pihaa ja eikä häiriintynyt meistä mitenkään. No, se eli yöaikaan ja me päivisin.
Jossain vaiheessa vanha pihlaja alkoi olemaan niin täynnä tikankoloa, että se oli pakko kaataa. Toisaalta olin huojentunut, koska se roskasi ihan mielettömästi. Mutta toisaalta se oli tuonut niin paljon elämää pihapiiriimme, että jäin kyllä sitä kaipaamaankin.


Pihlaja tuntuu viihtyvän Leppämäessä ja meillä onkin tuollaisia keskisuuria pihlajia jonkin verran täällä. Liiterin vieressä oleva pihlaja on myös kolopesiöiden suosiossa. Ainakin sinitiainen on sen koloissa pesinyt.

Puuliiterin pihlajavanhus! <3


Olemmekin vuosien varrella istuttaneet lisää pihlajapuita tontille. Emme kuitenkaan näitä tavallisia, vaan erikoisempia. Tämä tavallinen tuntuu leviävän kyllä ihan omia aikojaankin!

Vuosia sitten ostin Lepaan puutarhamessuilta ihan pienenä piiskataimena seljapihlajan. Siitä pitäisi tulla sellainen pensasmainen ja kukkia seljamaisin kukin. Se onkin kukkinut jo monena vuonna, vaikka pikkainen onkin yhä edelleen.

Seljapihlaja

Se olikin ehtinyt jo kukkimaan.

Yksi parhaista alennusostoksistani on ollut pylväspihlaja, minkä löysin eräänä syksynä 2 euron hintaan. Se on ollut meillä ainakin 10 vuotta, mutta nyt se on vihdoin alkanut kasvamaan toden teolla. Tykkään!

Edessä pylväspihlaja, takana pilarileppä.

Muutama vuosi sitten Tallinnan reissulla poikettiin paikallisessa puutarhaliikkeessä ja sieltä lähti mukaan helmipihlaja. Tämä yksilö on vartettu ja se pääsi kivellä reunustettuun kukkapenkkiin kasvamaan. Helmipihlajan marjat ovat valkoisia ja ne ei kuulemma kelpaa linnuille.

Helmipihlaja

Kohta kukkii!

Viime vuonna tontille muuttikin peräti kolme uutta pihlajaa. Sain tyttäreltä äitienpäivälahjaksi makeapihlajan. Se onkin tuntunut viihtyvän ja on ihan täynnä nuppua!

Makeapihlaja

Marjoja tiedossa!

Viime kesän alennusmyynneistä hankin arnoldinpihlaja 'Kirstin Dunstin', jonka marjojen pitäisi olla vaaleanpunaisia.

Arnoldin pihlaja

Kohta sekin kukkii!

Muutama vuosi sitten ostin veljilleni 40-vuotislahjoiksi tuurenpihlajat. En silloin raaskinnut itselleni sellaista hankkia, mutta himo sellaiseen jäi. Viime vuonna Lepaan messuilta sellainen sitten mukaan lähti tuomaan viidakkomaista tunnelmaa Leppämäkeen.

Tämä tulee olemaan upea syysvärissään!

Lehdet ovat jo komeat näinkin pienellä puulla!

Joskus hieman väsyttääkin asua näin isolla tontilla. Mutta kyllä tästäkin hyviä puolia löytyy. Kuten se, että voi hankkia näin upeita puita omaksi ja muiden iloksi!


11 kommenttia:

  1. Aika paljon pihlajissa kukkia tänä kesänä. Eikös se ole merkki ankarasta ja kylmästä tulevasta talvesta. Luonto osaa varautua ja tarjoaa linnuille sapuskaa! Saa nähdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanonta kuuluu: "Pihlaja ei kanna kahta taakkaa". Eli hyvän marjasadon jälkeen tulisi vähäluminen talvi. Tosin senkin myytin asiantuntiat kumoavat.
      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/asiantuntija-tyrm%C3%A4%C3%A4-vanhan-kansan-myytit-pihlajanmarjoista-sadon-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4%C3%A4-selke%C3%A4-s%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6-1.205594

      Oli miten oli, mutta kyllä linnuille ainakin sapuskaa taitaa tulla!

      Poista
  2. Huomasin minäkin puulajien kukkivan nyt runsaasti. Tai ylipäätään tänä vuonna kaikki puut ovat olleet täydessä kukassa. Meillä oli vuosia sitten iso pihlaja talon päädyssä. Pidin siitä, mutta se osoittautui lahoksi ja oli pakko kaataa, ettei kaatunut meidän tai naapurin talon päälle. Nyt talon toisessa päässä, kunnan rajalla on melko isoksi kasvanut pihlaja.
    Ehkä itsekin ottaisin mieluummin ison tontin, vaikka siinä työtä onkin. On myös enemmän mahdollisuuksia. Mieleni tekee kovasti Moskovan kaunotar -syreeniä, mutta en ole aiemmin keksinyt sille tontilta paikkaa. Eilen keksin ja lähiaikoina aion mennä ostoksille. 1500 neliön tontilla tulee ainakin puiden suhteen rajat pian vastaan.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...siis pihlajien kukkivan...

      Poista
    2. Tuntuu kyllä, että kaikki puut kukkivat nyt yleisesti hyvin. Olisiko kuitenkin viime kesän helteet tehneet hyvää joillekkin kasveille?

      Sehän noissa isoissa pihlajissa tuppaa olemaan, kun ne muuttuvat lahoiksi. Keskellä pihaa ovat kyllä vaaraksi.

      Minä himoitsen myös Moskovan kaunotarta. Ollaan kyllä vähän sen sietävyyden rajoilla, mutta kyllä sitä täälläkin taimistot myyvät. Sensation -syreeni ainakin pysyi hengissä viime talven.

      Poista
  3. Minäkin olen havainnut, että pihlajissa on tosi paljon kukkia! Näyttävät kauniilta, mutta tosiaan se kukkien "tuoksu" ei ole kyllä ihan parhaasta päästä...

    Teillä alkaa olla siellä ihan oma arboretum, kun on niin monia puulajeja! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksu on kyllä omanlaisensa! =)

      Kivasti noita puita alkaa kertymään! Ne ovat paaaaaljon helppohoitoisempia kuin kukat!

      Poista
  4. Kyllä, tänäkin vuonna pihlaja kukkii vahvasti.
    Viime vuonna pohdin (N:ttä kertaa), että miten se vanha sananlasku sitten meneekään: paljon marjoja -> kova talvi vai että pihlaja ei kanna kahta taakkaa -> vähäluminen.
    Viime talvesta en nyt osaa sanoa mitä oli, mutta marjoja oli rutosti.

    Hei, mitä teet marjoista? Oletan, että käytät niitä kun puita on useita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllähän sanonta tosiaan tarkoittaa, ettei runsasmarjaisen kesän jälkeen tulisi kovin lumista talvea. Mutta se, että pitääkö sanonta paikkaansa... se on sitten toinen juttu!

      Häpeäkseni myönnän, että pihlajanmarjojen käyttö on vähäistä! =( Johtuu ehkä siitäkin, että marjat ovat tuolla metrien korkeudessa. Olen monena vuonna yrittänyt niitä kerätä, mutta kun tikkailla keikkuminen ei oikein kiinnosta. Olen kyllä tehnyt hyytelöä, mikä onkin todellista herkkua! Viiniä tehtiin kerran myös, mutta siitä tuli niin karmua, että juomatta jäi. Eräs jo eläköitynyt työkaveri kertoi, että kannattaa aina maistaa pihlajanmarjaa. Hänen mukaansa eri puissa on eri makuiset marjat. Ja kuulemma on huikeita eroja makeudessa!

      Tuon makeapihlajan marjoja on aikomus käyttää. Juurikin hyytelöihin ja mehuihin.

      Poista
  5. Huomasin myös viikolla, että pihlajat kukkivat, vaikka olin jo luullut sen tapahtuneen aiemmin. En ole edes tiennyt olevan monta erisorttista pihlajaa :) Hyödynnätkö marjoja jotenkin syksyn tullen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensähän ne kukkivat samaan aikaan omenien kanssa. Meillä omput ottivat varaslähdön ja kukinnat eivät menneet ihan yksiin.

      Tuossa edellisessä kommentissa vähän kertoilinkin, miten niitä olen käyttänyt. Aika huonosti!

      Kanoille olen muuten myös niitä syksyisin kerännyt. Sekoittanut puuroon ja hyvin on kelvannut. Nyt ajattelin myös itselleni niitä kerätä, kuivata ja jauhaa marjajauheeksi. Olisi varmaan kiva lisä niin perinteisiin, kuin tuorepuuroihinkin. Saas nähdä, jääkö vain aikeeksi!

      Poista