lauantai 7. joulukuuta 2019

TSI: Jauhomatokakkuset linnuille




Kävin Hankkijalla hakemassa lampaille ja kanoille rehuja. Siellä tulee aina ajan kanssa katseltua kaikenlaista uutta tarjontaa, koska en kuitenkaan ihan alvariinsa siellä ramppaa.



Olen lintujen talviruokinnassa siirtymässä kuorimattomista auringonkukansiemenistä kuorittuihin, koska nykyään noita kuorittuja saa ihan kohtuu hintaan ja isoissa pusseissa. Hankkijalla oli hyvä tarjous juurikin noista kuorituista ja niinpä minä samalla tutkistelin muutakin tarjontaa linnunruokahyllyllä.
Ja mitä minä löysinkään! Uutuutena oli markkinoille tullut kuivatut jauhomadot. Ne olivat kaikenlisäksi sellaisia, mitä voi syöttää kesylinnuillekkin. Joten pari 500g pussia lähti mukaan lähinnä kanojen herkuiksi.

Kun pussin ottaa käteen,
näyttää että madot on eläviä.
Niin ne liikkuvat pussissa!😱



Kassalla myyjättären kanssa juteltiin noista matosista. Hän kertoi niitä kokeilleensa omalla lintulaudallaan ja aluksi pikkulinnut olivat niitä vähän kuin pelänneetkin. Mutta kun joku rohkea oli uskaltautunut maistamaan, niin johan oli alkanut kuhina.



Minä tosiaan ajattelin pääasiassa noita matoja kanoille herkkupaloiksi antaa. Mutta sain kyllä idean, millä voisin pikkulintujakin hemmotella. Nimittäin talikakkuset! Vaikka minulla on vielä pakastimessa useita Hehkun rasvasta sulatettuja tälipötköjä , talvi on vasta aluillaan ja mikään lisäruoka pikkulinnuille ei ole liikaa.


Ihmeen vähän ällötti!


Niinpä minä tein matokakkusia munkkirasvasta linnuille. Vaikka olenkin uhonnut, että yhtään talikakkusohjetta en enään blogiin laita, niin tämä on nyt niin spesiaali ja uusi raaka-aine, että pakkohan siitä on teille kertoa. Sitä paitsi, talikakkusohjeeni ovat yksiä blogini luetuimpia postauksia!




JAUHOMATOKAKKUSET


  • kuivattuja jauhomatoja
  • 2 pkt Sunnuntai munkkirasvaa (tai kookosrasvaa ja pieni loraus ruokaöljyä)
  • silikonisia muffinssimuotteja tai vastaavia
  • hamppu/sisal/pellava/puuvillanarua tai jotain muuta luonnossa hajoavaa

Sulata munkkirasva kattilassa. Laita jauhomatoja muotteihin. Minä laitoin 2 rkl jokaiseen ja se oli hyvä määrä tuon kokoisiin muotteihin.
Jos tarvetta, leikkaa narusta pieni pätkä ripustusnaruksi ja laita se muottiin ennen sulan rasvan kaatamista.
Kaada sulanut munkkirasva varovaisesti muotteihin. Jos naru tai toukat jäävät kovasti kellumaan, painele niitä lusikalla rasvan sekaan.



Ohjeen rasvamäärästä tuli
4


Anna matokakkusten kovettua huoneenlämmössä ainakin yön yli. Kylmässä ne kovettuvat nopeammin.



Minä tykkään käyttää tuota munkkirasvaa lintujen talikakkusissa, vaikka siinä onkin sitä parjattua palmurasvaa. Syitä on pari: se on puolet edullisempaa kuin kookosrasva ja siinä on valmiina öljyä. Joten siitä tehtävät talikakkuset ovat hieman pehmeämpiä ja niin linnuille kovilla pakkasilla helpompia nokittavaksi.

Laitoin matoja myös linnuille
hieman makupaloiksi. 





Enhän minä taaskaan mitään pyörää tällä ideallani keksinyt. Huomasin meinaan, että ainakin Puuilo myy jauhomatopähkinätalipötköä erittäin huokeaan hintaan.

Vein kanoille maistiaisia.


Jo vain kelpasi!


Vielä noista kuorimattomien ja kuorittujen auringonkukansiementen eroista. Siitä on taas ollut kovasti puhetta niin lehdissä, kuin radiossakin.
Minä olen aina pitänyt noita kuorittuja siemeniä ihan sikakalliina. Varsinkin, kuin meilläkin on pari ruokintapistettä, mistä toinen vetää noin 5 litraa siementä kerralla ja toinenkin pari litraa.
Mutta sitten ihan oikeasti koin herätyksen! Jotkut viisaammat olivat laskeneet, että kuorten osuus säkin tilavuudesta on 60-80%.  Koska kuori painaa suurin piirtein saman verran kuin siemen, kuorelle tulee hintaa aikas paljon!
 Joten, kuorituista kannattaa maksaa jopa kaksinkertainen hinta verrattuna kuorelliseen. Ja kyllähän siinä siivouksen määrässäkin säästää!
Sitä paitsi, kun ajattelee, että talitiainen syö päivässä noin 120 siementä, säästäähän sekin voimiaan ja energioitaan, kun ei tarvitse itse kuoria siemeniä.



Nyt vain hieman pelottaa, että millainen kuhina lintulaudoilla alkaa käymään, kun tirpat huomaa tarjonnan parantuneen entisestään!


8 kommenttia:

  1. Jos jouluksi pihalinnuille matoja! :)

    VastaaPoista
  2. Näin samanlaisen matopussin kaupassa. Taidan käydä ostamassa, kun jääkaapissa on yksi munkkirasvapakettikin. Kiitos ohjeesta, täällä on ainakin yksi, joka ei ole sitä aiemmin huomannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olipa hyvä, että tuli taas muistuteltua itse tehdyistä talikakkusista! =)

      Poista
  3. Grrrr.... minua kyllä valitettavasti ihan vähän puistatti siinä vaiheessa kun luin, että pussiin koskiessa näyttää kuin madot liikkuisivat.
    Mutta idea on varmasti hyvä. Jotenkin tuntuu, että noissa olisi sellaista aitoa proteiinia mitä linnut kaipaavat, syöväthän ne itikoita yms.

    Nuo pikku-kuivakakun näköiset ovat kyllä aivan valtavan suloisia!! Koetankin katsella kirpparilta muotteja ja ehkä toteuttaa tällaista. Tuon askartelun pystyn tekemään ilman närästystä. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan oikeasti ne madot ovat niin kevyitä, että kun pussin ottaa käteen, ne silleen liukuvat siellä! UUH!

      Tikka ainakin tuntui olevan kovinkin kiinnostunut matosista!

      Siis, näiden kakkusten teko on niin helppoa ja mukavaa askartelua, että ehtii ja viittii tehdä ihan arkenakin työpäivän jälkeen!

      Poista
  4. Keväällä/kesällä jauhomadot ovat suuri apu, kun on linnuilla on poikasia. Pitää vaan muistaa, että poikaset saavat nestettä ainoastaan ravinnosta, joten jauhomadot pitää antaa muhia esim. yön yli vedessä, etteivät ne ole kuivia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä lopetan lintujen talviruokinnan kyllä ennen kuin linnuilla on poikaset. Siinä vaiheessa kevät on jo niin pitkällä, että luonnosta löytyy syötävää. Sitä paitsi, suosituksethan ovat, ettei lintuja ruokita muuta kuin talvisin.

      Poista