Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Herkkukeitto kuivatuista supilovahveroista!

Herkkukeittoa, tyttäreltä saadussa kattilassa! <3

Liikkuu huhuja, että suppiksia on jo löytynyt. Nyt on sitten korkea aika alkaa käyttämään viime vuotiset kuivatut suppikset. Jotta saadaan lisää tilaa uusille!
Viime syksynä olin vuorotteluvapaalla. Oli runsaasti aikaa koluta lähimetsiä. Kuivuri oli kovassa käytössä. Enkä juurikaan kuivannut muuta kuin suppiksia. No, vähän mustiatorvisieniä...


Koska me ei olla ihan hirveän paljoa sieniä syöty, emme osaa kovin luovasti sieniä käyttää. Enkä ole kovin innostunut suolasienistä ym.. Suppilovahverot, kanttarellit ja mustat torvisienet menee.
Muhennosta, keittoa, sieni-pekoni hässäkkää ja piirakkaa. Siinä ne meidän perheen sieniruuat taitavat olla! Täytyisi kokeilla rohkeammin, myönnän!
No, niitä suppiksia tosiaan viime syksynä tuli ja niitä paljon tuoreeltaankin syötiin. Kuivatuista en oikeastaan tehnyt muuta kuin keittoa. Mutta minkälaista? Ihan törkeän hyvää!!! =)
Kunnia reseptistä kuuluu Olga Temoselle ja se löytyy hänen kasviskeittokirjastaan "Emäntänä Olga". Pidän kyseisetä kirjasta, sen visuaalisen ilmeen vuoksi, todella paljon. Muutamia reseptejä olen siitä myös kokkaillut. Sieltä löytyy muutamia kesäkurpitsaohjeitakin. Vink, vink!


Tein keittoa ensimmäisen kerran tarkasti ohjetta noudattaen. Keitosta tuli suolatonta, ei maistunut juuri miltään. Spelttihelmet olisivat ohjeen keittoaikoja noudattaen jääneet raaoiksi. Syödessä keitto juoksi pitkin leukaa. Niin lierua se oli!
Näin kuitenkin mahdollisuuden tässä keitossa, joten muutin ohjetta makuuni sopivammaksi. Keittoaikaa lisäämällä, suurustamalla ja suolaa hippusen lisäämällä, keitosta tuli suoranaista "kurmeeta"!
Tässä siis minun versioni, alkuperäistä hieman muuttaen:

SUPPILOVAHVEROKEITTO  4:lle


 • 2 1/2dl kuivattuja supilovahveroita
 • 25g voita
 • 1 sipuli
 • 1dl spelttihelmiä
 • 1l vettä (sisältää sienten liotusveden)
 • 1/2pkt mustapekkajuustoa
 • 1dl kermaa
 • 1/2 (punainen)paprika
 • 1-2rkl maizenaa
 • suolaa 
 • tuoretta basilikaa
Liota sieniä n. 5 min. Säästä liotusvesi. Paista suppiksia voissa hetki ja lisää pilkottu sipuli. Lisää spelttihelmet ja kuullota niitäkin hetki. Lisää sienten liotusvesi ja vettä niin, että nestettä tulee yhteensä litra. Anna keiton hautua hiljalleen kannen alla 30-40 min., kunnes spelttihelmet ovat kypsiä. Lisää pilkottu paprika keittoon.
Liota maizena kermaan tai tilkkaan vettä ja yhdistä ohuena nauhan keittoon kokoajan sekoittaen. Jos liotit veteen, lisää kerma keittoon.
Lisää Mustapekkajuusto ja kiehauta niin, että maizenajauho kypsyy. Pari minuuttia riittää. Mausta suolalla. lisää tuore, silputtu basilika annokseen juuri ennen syömistä.


Olen tehnyt keittoa myös ohrasuurimoista ja riisistä. Ne toimivat "ihan ok", mutta spelttihelmet maistuvat kuitenkin parhaimmilta. Ne jää keitettäessä mukavan napakoiksi ja tuovat keittoon purtavuutta, mistä ainakin minä pidän.

Minä vihaan reseptejä, joissa käytetään vain puolet jostakin. Sitten jääkaapissa saataa pyöriä juustojämiä ym. ja unohtua sinne. Minä teen tämän keiton AINA kaksinkertaisena. Näin tehden minimoin mahdollisuuden siihen, ettei puolikas paprikaraukka eksy, yksin nahistuen, mihinkään jääkaapin nurkkaan. Ei tule sitä kuuluisaa ruokahävikkiä!
 Tämä keitto on mielestäni niin maukasta, että sitä kannattaa todellakin tehdä isompi satsi kerralla. Lämmittäminen vain syventää makuja.

Tänään minulla on taas jonkinlainen  etappi äitiydessäni. Tyttäreni täyttää 20-vuotta. Lämpimät synttärionnittelut Hänelle!
 Ehkä minun on nyt viimeinkin tajuttava tosiasia, että "vauvani" on todellakin aikuinen! =)
10 kommenttia:

 1. Suppilovahverokeitto on todella hyvää. Varmasti hyvä tulee tuolla sinun reseptilläsi. Ajateltiin mennä ensi viikolla metsään katsomaan, ovatko suppilovahverot jo nousseet. Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kiva resepti juurikin tuon purtavuuden tunteen takia. Mustapippuri tuo siihen mukavaa lämpöä.
   En ole vielä käynyt suppiksia etsimässä. Puolukatkin on metsässä... Ne hirvikärpäset! Niitä on tässä ympäristössä niin pirusti! Mutta kait se on vain rohkaistava itsensä ja mentävä metsään.
   Aurinkoista sunnuntaita sinullekkin!

   Poista
 2. Kiitos reseptistä, eilen juuri sieniä löysin:)

  Onnittelut tyttärelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Ei sitten muuta kuin sopan keittoon! ;)

   Välitetään!

   Poista
 3. Onnea tytölle! Suppilovahverot on herkkua.

  VastaaPoista
 4. Kiitos!
  Suppikset ovat kyllä hyviä!

  VastaaPoista
 5. Myöhästyneet onnittelut tyttärelle.

  Nyt pitäisi jostain kaivaa suppiksia. Keitto näytti niin herkulliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välitetään!
   Toivotaan parasta, että niitä kohta kaivamattakin löytyisi! ;)

   Poista
 6. Kiitos reseptistä, meilläkin on vielä puoli purkillista viime vuotisia suppiksia.Minä tykkään taas tosi paljon suolasienistä, laitetaan kyllä nykyään niin että vain vähän suolaa ja pakkaseen. Silloin ne on sulatettuna heti käyttövalmiita eikä tarvii liottaa sienen hyvää makua pois. Onnittelut tyttärelle. Niin ne vaan kasvaa eikä me vanheta ollenkaan ;) Tuttu tunne viime syksyltä kun mun "pienokainen" täytti 30 !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, ei muuta kuin soppaa vääntämään. Että saa purkin tyhjäksi uutta sienisatoa varten! =)
   Kyllä ne lapset muistuttavat meitä meidän kuolevaisuudesta. Höh!

   Poista