keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Gazpacho, kylmä tomaattikeitto viilentämään loppuviikon "helteitä"!

Koko kesän, minun on pitänyt tehdä gazpachoa. Syitä miksen ole, on useita: Ei ole ollut aikaa, on niin paljon muitakin tekemättömiä ruokia listalla, kesäkurpitsat ovat taas vallanneet ruokavaliomme, omat tomaatit alkoivat kypsymään niin myöhään, ei ole ollut helteitä jne., jne.. Mutta suurin syy on ollut se, etten ole voinut uskoa kylmän keiton olevan hyvää!


Meteorologit tv:ssä uhoavat, että kesä on tulossa hetkeksi takaisin. No nyt, on kesän viimeinen hetki tehdä kylmää tomaattikeittoa!
Yksi lemppari tv-kokeistani, tanskalainen Anne Hjernöe, teki juurikin jossain ohjelmassaan tätä. Hänen suupiirteistä ohjettaan noudatin omassa keitossani.

GAZPACHO-kylmä tomaattikeitto

  • noin puoli kiloa kypsiä tomaatteja kaltattuna ja lohkottuna, kannat poistettuna
  • yksi pieni sipuli lohkottuna
  • 2 viipaletta hiivaleipää tms. reunat poistettuna
  • yksi paprika
  • yksi valkosipulinkynsi
  • tilkka vettä leivän liottamiseen
  • loraus oliiviöljyä
  • loraus punaviinietikkaa
  • hunajaa
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • (savustettua)paprikajauhetta
  • kuivattua chiliä 

Palastele leipä ja laita se vesitilkkaan likoamaan. Vettä niin paljon, että leipä vettyy kauttaaltaan. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Leipä liotusvesineen. Tai vaihtoehtoisesti voit soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Soseuta sileäksi keitoksi.
Lisäile mausteita, hunajaa, öljyä ja viinietikkaa kokoajan makustellen. Hae mieleistäsi makua!
Tarjoile jääkylmänä, vaikkapa leipäkrutonkien kanssa.
Tv-Anne ei kaltannut tomaatteja. Mutta minun Härän sydän -tomaateissa oli niin paksu kuori, ettei keitosta olisi kyllä sileää tullut. Joten kalttasin ne varmuuden vuoksi.
Keiton paksuutta voi säädellä veden ja öljyn määrää lisäämällä. Tomaattien mehukkuus määrittelee myös koostumusta. Minä en lisännyt nestettä ja öljyäkin meni ihan loraus.


Keiton ainekset eivät maksaneet juuri mitään. Kasvikset olivat itse kasvatettuja, leipä itse leivottua. Vesi, mausteet, öljy ja surauttamiseen kulunut sähkö, olivat ainoat kustannukset.

Kaikki ainekset koneeseen ja sur rurr...

... ja keitto on valmis!

No, mitäs mieltä emäntä keitosta oli? En nyt ollut ihan täpöllä vakuuttunut sen herkullisuudesta! Ehkä sen nauttiminen Andalusian auringon alla, olisi tuonut lisää kesäistä makua. Yksin keittiön pöydän ääressä lounastaen, siivousurakan keskellä... en oikein päässyt oikeaan "moodiin"!
Yksi asia, mikä minua keiton teossa epäilytti, osoittautuikin todeksi. Nimittäin raa'an sipulin muuttuminen kitkeräksi tehosekoittimessa. Ja se kitkeryys hieman haittasi keiton maussa. Aion tehdä vielä joskus keittoa niin, että kuullotan sipulin ensin. Tosin se taitaa viedä keitosta sen "jutun"!
Espanjassahan keittoa suositellaan vanhuksille helteillä; helppoa niellä, ravitsevaa ja virkistävää. Mutta kyllä se sopii kuuman päivän raikastajaksi kaiken ikäisille!

6 kommenttia:

  1. Olen sitä etelässä syönyt. Totta, että se on raikasta helteisellä säällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olis pitänyt mennä ulos syömään soppa. Jotenkin se ei tuntunut oikealta syödä sitä keittiön pöydän ääressä! ;)

      Poista
  2. En ole koskaan tällaista keittoa kokeillut, pitäisi kyllä ehdottomasti testata, on ollut "to do"listalla jo hyvän aikaa tämäkin, hyvä muistutus siis! :)

    Mua myös aina epäilyttää resepteissä sipulin soseuttaminen; muhju ei muutu maukkaaksi edes paistamalla vaan se kitkeryys säilyy. :/ En tiedä ooisko sipulilajikkeilla jotain merkitystä tässä? Intialaisissa resepteissa joskus tehdään sipulista muhjua ennen paistamista ja sielläpäin käsittääkseni suositaan salottisipulia tms.

    Mutta sipuleista huolimatta; kylmä tomaattikeitto hellepäivänä kuulostaa hyvältä! :P Saa nähdä pitääkö seuraavaa hellepäivää odotella vuosi vai saisko kesä pinnistettyä vielä jonkun lämpimän päivän ennen kuin syksy pääsee niskan päälle. Mutta keittoa voi tietty silti testailla, syksylläkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on myös ruuan, ja vähän muidenkin juttujen suhteen, näitä "to do" -listoja. :)

      Joo, intialaisessa ruuassahan sipuli muhjataan ihan tahnaksi. Tossa kevät talvella Yle Teemalta tuli ohjelma täydellisen curryn metsästyksestä. Mielestäni siinä oli juurikin puhetta siitä, että siellä käytetään puna- ja salottisipulia. Ei tätä meidän suosimaa keltaista.

      Poista
  3. Itse en ole koskaan kokenut raakaa sipulia kitkeränä. Voisin kyllä kuvitella, että tämä keitto olisi hurjan hyvää myös kuullotetulla sipulilla - meni siinä sitten "se juttu" tai ei. :) Hyvältä näytti taas! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minustakaan veitsellä leikattu sipuli ole kitkerää. Vaikka sen leikkaisin niin pieneksi kuin mahdollista. Mutta jos sen raastaa tai juurikin vetää jollain koneella ihan soseeksi, niin silloin.

      Poista