Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Syyskylvön tuloksia näkyvissä!

Lokakuu 2016


Kylvin tosi myöhään syksyllä kannelliseen kasvilavaani vähän kaikenlaista. Viime kesänähän siinä kasvoi lähinnä palsternakkaa ja porkkanaa, väleissään mangoldia, retiisiä ja salaattia.


Viimevuotiset persiljat

Olen rajoittanut syyskylvöni lähinnä kolmeen p:hen; porkkanaan, palsternakkaan ja persiljaan. Joskus olen kylvänyt myös persiljajuurta.

Palsternakan siemeniä


Viime syksynä laajensin syksyllä kylvettävien lajikkeiden määrää. Syynä oli osittain se, että huomasin joidenkin lajikkeiden itsekylväytyneiden siementen lähteneen keväällä hyvään kasvuun tosi aikaisin. Lisäksi luin jostakin, mitä lajikkeita myös kannattaisi kokeilla syyskylvöön. Tälläisiä lajikkeita ovat esim. retiisi, salaatti, pinaatti ja tilli. Joten, näitä kaikkia kylvin jo syksyllä.

Osan kylvin ihan kylmiin, kannettomiin lavoihin. Porkkanat menivät alapellon kasvimaan lavakauluksiin ja tilli kasvihuoneen päädyn kasvilavaan, mikä ei ole myöskään katettu.
Kannelliseen kasvilavaan kylvin kolmea eri retiisilajikketta, kähäräpersiljaa, palsternakkaa ja jääsalaattia ja persiljajuurta. Ja kaikki ovat lähteneet kasvamaan!

Ihan pieni persiljajuuren taimi!


Pinaatti oli pinnalla ensimmäisenä. 29. maaliskuuta, kurkkasin kannen alle. Koira nuuskutteli lavan ympärillä ja ajattelin tarkistaa, ettei mikään jyrsijä mellasta lavassa tuhojaan tehden. Hämmästykseni oli tosi suuri kun näin pikku sirkkalehdet!

Pinaatti pinnalla!


Pinaatit ovatkin kasvaneet tosi paljon muutamassa viikossa. Ei kasvu ehkä ole niin räjähdysmäistä, mutta kasvavat kuitenkin. Sitä sitten voi vaan miettiä, kuinka tarpeellista pinaatin kasvattaminen näin varhain keväällä on. Nokkosta on alkanut jo pukkaamaan ja  sehän on oiva pinaatin korvaaja. Mutta onhan tälläinen kokeileva viljely tosi mielenkiintoista. Ja vaivattomastihan nuo pinaatit tuolla kasvavat. Oletetun sadonkorjuun jälkeen, ehtii pinaatin paikalle kylvämään ehkä vielä jotain, ennenkuin palsternakat valloittavat tilan.

Kohta saa korjata satoa!


20. päivä huhtikuuta huomasin muidenkin alkaneen itämään kannen alla. Instastani tarkistin, koska viime keväänä huomasin palsternakan itäneen lämpölavassa. 23. päivä viime vuonna palsternakka nousi pintaan. Joten tänä vuonna ollaan kolme päivää edellä. Ja kuka sanoi, että kevät on myöhässä, höh! No, kannen alla olosuhteet eivät ehkä vastaa todellisuutta sen ulkopuolella.

Palsternakka


Nyt jään seuraamaan varsinkin retiisien tilannetta silmä kovana. Nehän on ollut meikäläiselle haastavia kasvatettavia. Kirpat yleensä tuhoavat pikku sirkkalehdet ja ankeroiset vetäisevät viimeistään kirpoilta jääneet juuret. Josko tuholaiset eivät ehtisi näin varhaisessa vaiheessa retiisien kimppuun.

Retiisiä pukkaa!Jääsalaattia kylvin kokeilumielessä sen vuoksi, että se todellakin kesti ainakin syksyllä kylmää. Minulla oli sitä kasvamassa alapellon kasvimaalla. Myöhään syksyllä oli jo aamuisin pakkasta, mutta salaatinkerät kestivät sitä hyvin. Joten ajattelin siementenkin olevan hyvin kylmää kestäviä.
Olen kasvattanut tätä samaa salaattia vuosia. Viime keväänä aikaisin huomasin, että jostain oli pudonnut siemen kasvihuoneen edustan laatoituksen väliin ja se oli lähtenyt kasvamaan.Todennäköisesti siemen oli lähtöisin syksyllä kasvilavoista poistamistani, jo kukkimaan ehtineistä salaatin jämistä. Tämä laatoituksen välissä kasvava jääsalaatintaimi oli toinen syy tämän lajikkeen vahvistumisesta syyskylvökokeiluuni. Ja ainakin tällä hetkellä näyttää hyvältä itämisen suhteen!

Syksyllä kylvämäni tilli ja porkkana ovat siis kannettomissa lavoissa. Niissä ei näy vielä elämää.

Jääsalaatti

Itsestään kylväytyneet tillit viime kesänä.


Kokemukseni tälläisissä kannettomissa lavoissa kylvön onnistumisessa ovat muutamissa kerroissa. Joskus on onnistunut, joskus ei. Mutta kerron heti, kun alkaa tapahtumaan. Ja kerron senkin, jos ei tapahdu mitään!

Siellä ne porkkanat jossain uinuu!

10 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintoinen kokeilu. Vähällä vaivalla olet saanut siemenet kylväytymään ja niin hyvältä näyttää jo nyt. Nyt vaan kohti kesää! - Aurinkoisia päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä mielenkiintoista kokeilla kaikkea hyötyviljelyn saralta. Ja onhan sitten jotain hommia pois keväätä, kun syksyllä hoitaa!

   Voi, kun näitä aurinkoisia päiviä olisikin jatkossakin!

   Poista
 2. Huh, minä olen edelleen patalaiska, enkä ole saanut edes käännettyä perunalaatikkoa, siis kasvatusalustaa.
  Pari vuotta sitten oli lähes yhtä kylmää, ja silloin kuoppasin potut näihin aikoihin, koska samapa se missä palelevat.... =)

  Ihanan viitseliästä ja kieltämättä sain vähän vinkkejä, jos olisin vähemmän laiska syksyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpöp höpö, sinä mikään laiska ole! Ajanpuutetta voi ennemminkin syyttää! ='D

   Syksy on hyvä aika kunnostaa ja kylvää kasvilavoja. Keväällä on aina ihan sikakiire! Syksyisin on vaan pimeät illat kurjia, mutta otsalampun valossa kyllä kylvötkin sujuu!

   Poista
 3. Sieltä niitä tulee. Tekisi mieli kokeilla kasvattaa kans jottain, mutta mitä...ja onko se sitten vain hetken innostus ja huuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistä jotain helppoa ja nopeata kasvamaan. Hernettä, salaattia tms. Niitä ei tarvitse juurikaan hoidella, syödä vain! Ei kannata lähteä kauhean suureellisesti liikkeelle, jos innostus lopahtaakin.

   Poista
 4. Vau! Pitänee kokeilla syyskylvöä. Kannetkin olisi hyvä olla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskylvöllä olen saanut esim. persiljasta mahtisadon. Ja onhan se kivaa, kun osa kasvilavoista on jo valmiina keväällä.
   Kun saisikin jostain rikkimenneestä kennolevykasvarista seiniä. Niistä saisi hyviä kansia kasvilavoille. Noi minun lämpölavan kannet ovat juurikin sellaisista tehdyt.

   Poista