lauantai 25. toukokuuta 2019

Munacurry




Nyt on sellainen tilanne, että meillä on hieman ylituotantoa kananmunista. Koska meidän talouteen ei kuulu kuin kaksi ihmistä, munaa ei kulu ihan siihen tahtiin, kuin munantuottajarouvat niitä lykkivät tulemaan. Munia tulee päivittäin 2-5 näiltä orppirouvilta.

Asiahan on pelkästään positiivinen, koska me kuitenkin vietämme syksyllä ja talvella pitkään munatonta aikaa, kun rouvilla on munintatauko ja sulkasato.
Mutta nyt munaa pukkaa, niin niitä pitäisi syödäkin. Viikonloppuisin niitä paistellaan leivän päälle, tehdään munakokkelia ja banaanilättyjä. Viikolla olemme syöneet niitä esimerkiksi paistetussa riisissä ja nokkoskeiton kaverina. Olen päässyt jo raparperipiirakkaakin leipomaan.

Mutta tälläinen syönti on ihan pisara (muna)meressä! Näihin näperryksiin menee pari munaa kerrallaan ja piti keksiä joku ruoka, mihin niitä saisi "hukattua" monta kerralla.
Muistelin, että olin joskus kuullut munacurrystä. Nettiin vaan ja ohjeita tutkiskelemaan, millainen ruoka tämä olisi.

Ruoka vaikutti hyvältä; peruscurry, mihin laitettiin keitettyjä kananmunia. Joissain versioissa oli myös keitettyä perunaa, mutta sitä minä en curryyni halunnut. Aikomuksenani oli kuitenkin syödä tämä ruoka riisin tai ohran kanssa, ja peruna jotenkin tuntui oudolta tähän yhtälöön.

Monessa ohjeessa tamarinditahnaa ja kokonaisia mausteita, mitkä jauhettiin itse. Koska täällä maaseudun "supermarketeista" ei kannata edes lähteä etsimään tuollaisia tahnoja ja muutenkin halusin tehdä ruuan niistä aineista mitä kotoa löytyy, piti soveltaa valmiista ohjeista omanlaisensa. Ja hyvää tuli!




MUNACURRY  LEPPÄMÄEN TAPAAN    6 annosta


  • 6-8 keitettyä munaa
  • öljyä paistamiseen
  • 2 isoa sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tomaattipurettä                               Laita kaikkia jauhettuja mausteita 1-2 tl.
  • garam masalaa                                        Sovella vapaasti sen mukaan, mitä mausteita
  • kurkumaa                                                kaapeistasi löytyy!
  • juustokuminaa
  • jauhettua korianteria
  • 6 isohkoa tomaattia hienonnettuna
  • 1 rkl (punaista)currytahnaa
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl tummaa sokeria (fariini/ruoko/muscavado)
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • suolaa
  • mustapippuria rouhittuna

Keitä kananmunia noin 7 minuuttia. Laita kylmään veteen jäähtymään. Kuutioi sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljytilkassa paistinpannulla. Älä ruskista!

Laita joukkoon tomaattipuree ja mausteet ja kuullottele niitä miedolla lämmöllä. Varo polttamasta!

Hienonna tomaatit pieniksi kuutioiksi ja laita ne pannulle kuumenemaan sipuli-mausteseoksen joukkoon.
Lisää raastettu inkivääri, currytahna, sokeri ja sitruunamehu, sekä kookosmaito.

Anna curryn porista hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Tarkista maku ja lisää mausteita, mustapippuria ja suolaa niin halutessasi.

Kuori kananmunat ja halkaise ne puoliksi pituussuunnassa. Asettele munanpuolikkaat kuumenemaan currykastikkeen päälle kuumenemaan. 
Tarjoile curry riisin kanssa. Basmati- tai jasminriisi sopii erinomaisesti munacurryn makuun.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti