torstai 1. heinäkuuta 2021

Valoa ja väriä -näyttely ja Kahvila ChefBug Vihasjärven vanhalla kansakoululla

 


*postaus tehty yhteistyössä Kahvila ChefBug:n kanssa

Kävin tutustumassa Vihasjärven vanhalla kansakoululla 26.kesäkuuta alkaneeseen taidenäyttelyyn, Valoa ja väriä -taidetta vuosikymmenten varrelta. Näyttelyssä on mukana kymmenen paikallisen taiteilijan ja kädentaitajan teoksia ja töitä. 
Näyttelyyn kutsutut taiteilijat ovat Vihasjärven kylän alueelta tai sen lähistöltä. Hieno ajatus koota oikeasti paikallista taidetta näyttelyksi ja ihan mahtavaa, että paikalliset tekijät ovat näin mittavasti lähteneet mukaan näyttelyyn. Todellista lähitaidetta!
 Osa mukana olevista taiteilijoista ovat edesmenneitä, mutta heidän taiteensa elää hienosti vanhan koulurakennuksen upeissa huoneissa.

Tuula Sipilän tekemät ja Tiina Anttilan maalaamat
linnut koulun takapihalla.

Vihasjärven vanhan koulun omistavat Aija Viitaniemi ja Tapani Virtanen. He ovat kunnostaneet koulun hienosti vanhaa kunnioittaen ja saaneet herätettyä rakennuksen takaisin loistoonsa. 
Koulurakennus on valtavan kokoinen ja hirrestä rakennettu vuonna 1906. Koulutoiminta Vihasjärvellä lakkautettiin vuonna 1968. Sen jälkeen siellä on ollut 70 -luvulla kansalaisopiston kurssitoimintaa ja siellä on järjestetty 80 -luvulla vaalitilaisuuksia. Koululla on asunut kesäasukkaita ja maalaiskirppis toimi osassa koulua monia vuosia.


Nyt koululla toimii Aijan luotsaama Kahvila ChefBug, joka on avoinna näyttelyn ajan joka päivä klo 12-18. Kahvila on yhdessä koulun isoista saleista ja siellä voi nauttia edulliseen hintaan paikan päällä valmistettuja kahvilatuotteita, niin suolaisia, kuin makeitakin.

Koululla valmistetaan myös ChefBug-herkkuhyönteiset tuotemerkillä sirkkatuotteita, sekä villiyrteistä jalostettuja siirappeja ym. herkkuja. Tuotteita voi ostaa kahvilan yhteydessä olevasta minipuodista tai tilata yrityksen nettisivuilta .



Olemme käyneet aikaisemminkin koululla järjestettävissä tapahtumissa, kuten nyt keväällä järjestetyissä Oriveden vanhat talot ja pihat -tapahtumassa ja viime kesänä vierailimme kesän taidenäyttelyssä, sekä useasti ohi kulkeissamme ihan vain kahvittelemassa. Koulu on niin ihana tunnelmaltaan ja viihtyisä kahvittelupaikkana. 

Postauksen viime kesäisestä taidenäyttelystä ja koulun esittelystä voit käydä lukemassa täältä .



Tämän kesän näyttely on tosi laaja. Koska taiteilijoita on mukana niin monta, katseltavaa ja koettavaa on paljon. Ison koulurakennuksen suuriin saleihin ja huoneisiin näyttely on koottu niin, että kaikkien teokset on saatu hienosti esille omiin tiloihinsa, eivätkä ne vie huomioita toisiltaan. 

Tuula Sipilä tekee taidokasta taidetta ja luotsaa
pientä Taidemyllyä, josta olen pariinkin otteeseen
postannut .

Tuula Sipilä 'Naiset kotirintamalla'
Suomi 100-vuotta-teos


Näyttelyn laajuudesta huolimatta, sen jaksaa kiertää hyvin ja keskittyneesti. Näyttely on niin monipuolinen ja taiteilijoiden teokset poikkeavat toisistaan, että vierailijan mielenkiinto pysyy taatusti yllä koko kierroksen ajan. Toisaalta jää sellainen tunne, että tulikohan kaikki nähtyä. Silloin voi tulla uudelleen katsomaan taidetta, koska näyttelyyn ei ole sisäänpääsymaksua.

Risto Jokela 'Illan viimeiset kuormat'


Jelena Salosen neula- ja märkähuovutustöitä

Aivan uskomattoman kauniita, hienoilla
yksityiskohdilla.


Näyttelyssä on maalauksia, hyvin perinteisiä ja esittäviä, sekä modernimmalla lähestymisellä tuotettuja. 


Yläkerran vanhaan liikuntasaliin ja veistoluokkaan
vievät portaat.

Taidetta ja kädentaitoa on esillä huovuttettuina töinä ja jopa nukentekijän taidonnäytteinä vanhassa keittiössä. Mukana on sarjakuvataidetta ja tekstiilejä. Harvoin pääsee yhdellä kertaa tutustumaan näin mittavasti erilaisiin taiteen aloihin ja -tekniikoihin.

Sarjakuvataiteilija Jukka Tilsan näyttelyn osuus
on ripustettu portaikon yläpäähän.

Aivan loistavaa huumoria!

Osa taiteilijoista ovat itseoppineita, mutta moni on myös opiskellut taidetta. Mukana on tunnettujakin nimiä, että suurelle kansalle tuntemattomiakin. Kaikki ovat silti tunnettuja Eräjärvellä, omalla kylällään. Pidin kovasti siitä, että ketään ei olla "nostettu" muita ylemmäksi, vaan kaikki ovat näyttelyssä saman arvoisina töineen. 


Teija Willman kuvaa itseään "luovuuden 
harrastajaksi". Kädentaitojen lisäksi hän
on muusikko.

Teija on tässä yhdistänyt upeasti virkkausta
vanhaan lautaan.

Juttelin Aijan kanssa taiteilijoista ja heidän taiteestaan samalla kun nautin kahvin kera herkullista raparperipullaa. Aija kertoi, että ajatus koota näyttely Vihasjärveläisten ja lähistön taiteilijoiden yhteisnäyttely koululle, oli hänen omansa. Kyselin, että oliko taitelijoita vaikea saada houkuteltua mukaan. "Ei todellakaan ollut!" Aija huudahti. "Kaikki olivat olleet heti innoissaan mukana." 


Vanha jumppasali, jossa on myös veistoluokka toiminut.

Koska olen sen verran Eräjärveläisten touhuja seurannut ja Järvenpää-Vihasjärvi kylätoimikunnan tapahtumissa vieraillut, uskon, että ilman korona-ajan tuomia rajoituksia ja niiden purkuja, tämä näyttely olisi järjestetty ihan yhtä suurella innolla ja osallistumisella. Noilla kylillä elelee aktiivista ja kekseliästä porukkaa!


Asta Viitaniemen taidetta yläkerran jumppasalissa.

Vaikka kaikki näyttelyyn osallistuneet taiteilijat ovat Aijalle tärkeitä, kuitenkin kaikista tärkeimmäksi kohoaa hänen edesmenneen äitinsä, Asta Viitaniemen taulut ja teokset. Kuten Aija sanoi, "Äidit ne ovat tärkeimmät!"


Asta Viitaniemen tauluja voi ihailla koulun
yläkerrassa.


Aija oli tuonut näyttelyyn mittavan kokoelman äitinsä tauluja ja muita kädentaitoja. Hän kertoi, että äitinsä oli innokas käymään kaikenlaisia kursseja ja kokeilemaan, sekä opettelemaan erilaisia kädentaitoja. 


Asta Viitamäen tekemiä tuohitöitä

Sekä poppanaliinoja.


Mielestäni aivan ihana ja liikuttava ele tyttäreltä äidille. Rakkaudella tehty! Ja kyllä Aijalta itseltäänkin löytyy taiteellisuutta ja kauneuden tajua. Sen huomaa koulun aivan ihanasta värimaailmasta ja kahvilassa tarjolla olevista, taidolla tehdyistä herkuista.


Näyttelyn avajaispäivänä sattui pieni hetki, ettei
kahvilan salissa ollut muita asiakkaita, kuin minä
ja sain napattua kuvan.

Vihasjärven koululla on turvallista vierailla näin poikkeusaikana. Rakennus on iso ja sen huoneet suuria ja korkeita. Etäisyyksiä pystyy pitämään hyvin näyttelyä kiertäessä. Kahvilasaliinkin pääsee nauttimaan virvokkeita, kuten raparperimehua, etäisyydet huomioiden.


Raija Saramäen, Eräjärven kirkon vanhoihin kattopaanuihin
maalattuja teoksia. Nämä ovat myynnissä 25 e kappalehintaan.


Tilavissa huoneissa pystyy nauttimaan taiteesta
väljästi.

Koululla järjestetään myös näyttelyyn liittyviä tapahtumia ja työpajoja. Musiikkia unohtamatta! Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat jakavat osaamistaan huovuttamisen opettamisesta, nukenteon saloihin. Myös esitellään näyttelyn edesmenneitä taiteilijoita. Kannattaa ottaa seurantaan Kahvila ChefBug Facebookissa ja Instagramissa , joissa julkaistaan ajankohtaista tietoa tapahtumista. Myös Kahvila ChefBugin nettisivuistoilla tiedotetaan koulun tapahtumista.


Elis Lindroosin tekemiä piirroksia ja akvarelleja
Järvenpään kylän jo puretuista rakennuksista.

Elis Lindroos oli myös räätäli. Koulun isännän
omistuksessa oleva lampaanturkilla vuorattu
takki.


Pidin kovasti Tiina Anttilan taiteesta. Siinä oli sellaista minulle
sopivaa synkkyyttä.

Näyttelyyn voi tuoda myös keskeneräisen
maalauksen!

Minulle jäi näyttelystä vahva tunne, että se on käytävä kiertämässä vielä monta kertaa. Siinä oli niin paljon erilaisuutta, että haluan paneutua teoksiin syvällisemmin.


Vanhassa koulun keittiössä oli Airi Huhtakallion
nukkeja.

Pykkäreillä oli maitokärryt ja kaikki!

Lämpökaapissa oli orkesteri!

Ajankohtainen maalaus, koska meidän kotilammella
sudenkorennot kuoriutuvat.

Jälleen kerran en voi muuta kuin hämmästellä ja ihastella, kuinka taitavia, sekä kekseliäitä ihmiset ovat taiteessaan. Näyttelyn monipuolisuus on upeaa, koska joka huoneessa, eri taitelijan teoksia katsellessa, pääsee aina uuteen tunnelmaan. 


Kuppi kahvia ja raparperipulla nautittavaksi 
näyttelyn lomassa.


Jos Sinulle mahtuu kesäsuunnitelmiin vielä kohteita, suosittelen lämmöllä käymään katsomassa taidenäyttely Vihasjärven kansakoululla ja kahvittelemaan Kahvila ChefBugissa. Ja vaikka suunnitelmat olisi jo tehty, niihin silti kannattaa mahduttaa tämä hieno paikka. 

Minä aioin viedä Beiben näyttelyyn ja kahville. Ehkä näen Sinutkin siellä?


Vanha ilmakuva koulusta

Kahvila ChefBug ja Valoa ja Väriä -taidenäyttely

Vihasjärven kansakoulu, Järvenpääntie 223, 35240 Ristakallio

Avoinna 26.6.-1.8.2021 joka päivä kl 12-18

Näyttelyyn ilmainen sisäänpääsy!

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava näyttely, viehättävissä puitteissa.
    Kiitos, kun vinkkasit tästä!

    VastaaPoista