maanantai 12. lokakuuta 2015

Sydämmen pysäyttävä kurpitsakeitto ja kurpitsakääretorttua jälkkäriksi!



Beiben kanssa tässä kotosalla kun kahden hissutellaan, niin syödään vähän mitä sattuu. Välillä myös valmisruokia. Kyllä! Meidän "omavaraistalouteen" nekin välillä kuuluvat luontevasti, koska olemme molemmat ansiotyössä elintarviketeollisuudessa. Ovat melkein kuin itse tehtyjä!
Viikonloppuisin olen kyllä panostanut ruuanlaittoon, mutta viikolla mennään yleensä Beiben menuun mukaan. Hän tekee meillä arkiruuan, syystä kun minä tulen niin myöhään töistä kotiin. Jonkin verran olen kärsinyt vieroitusoireita ruuanlaitosta. Vaikka arvostankin "valmista pöytää", silti harmittaa. Kun mä NIIN tykkään laittaa ruokaa!
Viime sunnuntaina olikin sitten tulossa useampi syöjä ruokapöytään. Kummityttö Nea, on taas Lillis-ponia "rääkkäämässä" meillä muutaman päivän. Tytär ja vävy lupasivat tulla myös vieraisille. Katsoin tulleen tilaisuuden tehdä kunnon ateria!
Olin hieman suunnitellutkin tekeväni jossain vaiheessa kurpitsoistani sosekeittoa. Pirkka-lehdessä oli myös kiinnostava kurpitsakääretortun ohje. Ja kun Beibe oli ostanut pari porsaan lapapaistia uuniin laitettavaksi, menuu sadonkorjuuhenkeen oli valmis. Kurpitsasosekeittoa, possun lapapaistia uunijuureksilla ja sitä kurpitsakääretorttua kahvin kera jälkkäriksi!

Hokkaidokurpitsat. Vesuv on lajike.

Kutsun kaikkia kasvissosekeittoja, joita teen tyttäreni ohjeistuksen mukaan, sydämmen pysäyttäjiksi. Valtavan hyvä maku ei ole syynä nimitykseen, vaan se että, niihin tulee aina kuohukermaa ja sulatejuustoa. Ihan reilusti! Eikä mitään kevytversioita. Oikeita "kovien rasvojen riemuvoitto" -keittoja. Tyttären bravuuri taitaa olla bataattisosekeitto, minä käytän yleensä arkisempia juureksia. Porkkanaa ja perunaa. Sipulia tai purjoa, valkosipulia ja paprikaa. Sitä kurpitsaa, silloin kun sitä on saatavilla. Tuoretta chiliä tai ripaus kuivattua. Jotain omaa lemppariyrttiä, esim. salviaa, rakuunaa tai timjamia. Suolaa ja mustapippuria. Niistä minun keittoni koostuu. Ja siitä kermasta ja Koskenlaskija sulatejuustosta. Paprikan makuisesta. Keitto maistuu myös ilman eläinkunnan tuotteitakin. Siis kermaa ja juustoa...


KURPITSASOSEKEITTO 6-8:lle syöjälle



  • n. 700g myski- tai hokkaidokurpitsaa puhdistettuna ja kuorittuna
  • 4 porkkanaa
  • 5 jauhoista perunaa
  • n. 20 cm:n pätkä purjoa
  • muutama valkosipulinkynsi
  • 1 punainen paprika
  • tuoretta chiliä maun mukaan/kuivattua chiliä ripaus
  • liraus öljyä kasvisten kuullottamiseen
  • litran verran kana- tai kasvislientä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kuivattua salviaa/timjamia/rakuunaa
  • 1-2 dl kuohukermaa
  • 1/2 pkt paprikanmakuista Koskenlaskija-sulatejuustoa

Kuori ja paloittele juurekset ja vihannekset. Lorauta öljyä kattilaan ja kuullota purjoa ja valkosipulia öljyssä. Lisää muut juurekset ja vihannekset. Kuullottele niitä muutama minuutti ja lisää liemi joukkoon. Lisää mausteitakin jo tässä vaiheessa.
Keitä hiljalleen niin kauan, että kasvikset ovat pehmenneet. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma ja sulatejuusto. Kiehauta ja maistele. Lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa paahdettujen kurpitsansiementen kera. Rapeaksi paistettu pekonisilppukaan ei ole hassumpaa keiton päällä!


Keittoon tulevien kasvisten määrät ovat suuntaa-antavia. Keitosta tulee ihan yhtä hyvää vaikka porkkanaa tai perunaa olisi eri määrät. Juuresten kokokin määrittelee, paljonko keittoa tulee. Litran liemimäärällä keitosta tulee aikas sakeaa, joten oman makusi mukaan sitä voit lisätä.



Uunijuureksiin en mitään tarkkaa ohjetta sen kummemmin kirjoittele. Laitoin perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, sipulia ja kokonaisia valkosipulin kynsiä. Hieman öljyä pintaan, suolaa, mustapippuria ja kuivattua salviaa/rakuunaa. Minä laitoin makeudeksi kuusenkerkkäsiirappia pari ruokalusikallista kasviksille, mutta hunaja ajaa saman asian. Sekoittelin mausteet hyvin rehuihin ja kippasin pellille. Tunnin verran ne olivat lihan kyljessä, kypsymisen loppuvaiheessa. Uuni taisi olla 175 astetta. Lihahan oli uunissa "koko päivän"!




Mutta sitten jälkkäriin; kurpitsakääretorttuun! Jos tykkää porkkanakakusta, pitää myös tästä! Makumaailma on samankaltainen.

KURPITSAKÄÄRETORTTU


  • 2 dl myski- tai hokkaidokurpitsaa hienoksi raastettuna
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1/2 tl muskottipähkinää
Täyte:
  • 2 rs (a 180g) tuorejuustoa
  • 75 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 1/2 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • (puolikkaan sitruunan raastettu kuori)

Raasta kuorittu kurpitsa hienoksi raasteeksi. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi seos muna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon kurpitsaraaste varovaisesti käännellen.
Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja levitä tasaiseksi. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa torttu sokerin päälle. Anna jäähtyä.
Notkista tuorejuusto ja sekoita sähkövatkaimella pehmeä voi, tomusokeri ja vaniljasokeri.
Levitä täyte pohjalle ja kääri pitkältä sivulta alkaen rullalle.Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoamista.




Voi että, kun ruoka oli hyvää! Ja ihanaa jutustelua ja yhdessä oloa, ylensyömisen ohella!

12 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä maistui! Pitäisi joka sunnuntai syödä noin; pitkällä kaavalla rakkaiden kanssa!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Koko päivä sen tekemisessä meni, mutta kyllä kannatti!

      Poista
  3. Kiitos vinkistä, ostinkin ihan "huvin" vuoksi kurpitsan ja ehdin jo miettiä mitä siitä tekisin. Mä taidan kuitenkin tyytyä johonkin yksinkertaisempaan kun en millään anti-kokkina jaksaisi kauan tuhertaa keittiössä ;) Ihanan näköistä! Mulla on samat lempiyrtit, salvia ja timjami <3 Tuo kääretorttu on kyllä ihanan mielenkiintoinen uutuus jota pitää kyllä kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. No, pikkupalan "tuherrat" tuohon kääretorttuun. ;) Lopusta teet pulled pumpkinia. Ei tarvitse edes kuoria. Lohkot vaan ja pellille uuniin. Ohjeen löydät esim. täältä: http://rakkauttajamaanantimia.blogspot.fi/2015/04/ruokakokeilu-pulled-pumpkin.html

    VastaaPoista
  5. Näyttää ja kuulostaa herkulliselta, tykkään kovasti uunijuureksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuni juurekset ovat tosi herkkua! Vaikka ihan pelkiltäänkin syötynä.

      Poista
  6. Sullahan on monenlaisia kurpitsoja! Osaatko sanoa onko eri lajien maussa tai rakenteessa kovasti eroja? Meillä kasvatettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa talvikurpitsaa; hokkaidokurpitsaa. Se on ihan jees, jotenkin jauhoinen kuitenkin rakenteeltaan ainakin nämä meidän yksilöt. Ihan kivoja kuitenkin, kyllä ne tulee käytettyä. :) Hyvältä kuulostaa tuo teidän keitto ja muutkin ruokalajit! :P

    VastaaPoista
  7. No, pienenä "asiantuntialausuntona" sen verran, että hokkaidokurpitsasta, 'Vesuv'. olen tätä keittoa tehnyt. Ja se on hieman jauhoista rakenteeltaan. Keitosta tuleekin aika paksua. Olen myös kurpitsapastaa ja -risottoa tehnyt tästä samaisesta.
    Sellanen tavallinen jättikurpitsa( minulla ollut pyöreää ja soikeaa), on mielestäni vetisempää malloltaan. Mutta on ihan jees ruuanlaitossa. Olen heittänyt sellaisen kokonaisena tai puolikkaana, koosta riippuen, uuniin ja sen jälkeen vasta kypsänä kuorinut. Paaaaljon helpompaa kuoria kuin raaka, iso kurppa. Näistä taviskurpista olen tehnyt Pumpkin pie:tä ja hyvää on tullut. Vaikka pikkelssiä ja kurpitsakuutioitahan näistä yleensä tehdään.
    Myskikurpitsahan on aikaslailla samankaltaista maultaan, kuin noi hokkaidot. Mutta ei niin jauhoisia.
    Toi iso vihreä kurpitsa ekassa kuvassa on ylikasvanut pyöreä kesäkurppa. Ja noi ihan pienet oranssit ovat sellaisia jotka jäävätkin noin pieneksi. Ovat ihan kivoja täytetttyjä kurpitsoita tehtäessä. Ja kivan makuisia!

    VastaaPoista
  8. Kurpitsoista saa kyllä vaikka mitä ihanaa - niin suolaista kuin makeaakin. Tuli taas vesikielelle tätä postausta lukiessa. Ihanaa viikkoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuudessani kurpitsoista ei tehty kuin säilöttyjä kurpitsakuutioita. Onneksi nykyään löytyy niin paljon reseptejä, mitä kokeilla!
      Ihanaa viikkoa Sinullekkin!

      Poista