keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Rakkaudella itse tehdyt Runebergintortut!



Rakkauteni Runebergintorttuihin sai kliimaksinsa, kun tein lopulta niitä itse. Löysin ohjeen, jolla olen joskus, vuonna nakki niitä leipassut. Muistelisin, että se on ollut Kodin kuvalehdessä 90-luvun puolen välin jälkeen. Niihin aikoihin tilasin elämäni ensimmäisen kerran naisten lehden ja se oli juurikin tuo edellä mainittu. Olin sen ilmeisesti hyväksi todennut, koska olin koko sivun repäissyt irti ja liimannut vihkoon. Beibe muisteli, että olen näitä leiponut Leppämäessäkin. Voi ollakkin, mutta itse en ole Ruuneja tehnyt kuin pari kertaa, sitten leipurikoulun.



Tällä ohjeella tehdyt Runebergintortut eivät meidän mielestämme kalvenneet yhdellekkään testaamallemme tortulle. Itse pidän näiden torttujen sisältämästä mantelirouheesta. Se tuo kivaa rouheutta suutuntumaan.
Minä käytin taikinaan piparkakkurouhetta. Annas-pipareita oli minulla. 6kpl murskattuna oli suurin piirtein tuo ohjeen desi. Piparirouheen ansiosta Ruunet maistuivat miedosti mausteiselta, muttei liikaa.
Karvasmanteliöljyn/aromin kanssa  meinas käydä ohraisesti. Sitä ei meinaan löytynyt mistään. No, Beibe muisteli jossain meillä sellaista nähneensä. Ja niinhän sitä sitten löytyikin, yhdestä peltirasiasta, missä olen säilyttänyt kakunkoristeita. Oli sen verran Retroa tämä karvasmanteli, että taidan myydä pullon Tori.fi:ssä kovalla hinnalla, nyt kun olen Ruunet saanut tehtyä. Ja ne muutkin vuosikertakakunkoristeet! ='D

Hengissä ollaan vielä molemmat, vaikka tätä torttuihin laitoin!


Kostutin aikas tarkasti ohjeen määrällä punssia. Meinasin tehdä ensin sokeriliemen, johon olisin punssin laittanut. Mutta en sitten jaksanut. Olisi ehkä kannattanut, koska minun makuuni Ruunet olisivat saaneet olla hieman kosteampi.

Mutta tässäpä tämä ohje, olkaat hyvät!



RUNEBERGIN TORTUT  6-8 kpl

100g voita
1dl sokeria
1 muna
1 tippa karvasmanteliaromia
1dl keksinmuruja tai piparkakkujauhelmaa
3rkl mantelirouhetta
1dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1/2-1dl maitoa

Kostuttamiseen:

2rkl punssia tai appelsiinimehua

Koristeeksi:

vadelmahilloa
sokerikuorrutetta

1. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää muna ja karvasmanteli ja jatka vatkaamista noin minuutti.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa ja lisää taikinaan.



3. Lisää ensin 1/2 desiä maitoa ja sekoita. Jos taikina on liian sakeaa lusikoitavaksi, lisää maitoa tarpeen mukaan.



4. Jaa taikina paperisiin leivosvuokiin tai suora reunaisiin torttuvuokiin. Torttujen määrä riippuu käyttämiesi vuokien koosta. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia.




5. Kostuta tortut punssilla tai appelsiinimehulla. Korista pinta, kun tortut ovat jäähtyneet, vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.

Nauti!



Vaikka itse aina tolkutan, ettei perinteitä saa sorkkia, halusin korostaa torttu-rakkauttani sydämmen muotoisilla Ruuneilla. Minulla on sellainen silikonivuoka, joka ei todellakaan ole mikään "Iloleipuri" tai "Legue". Ihan joku halppis ja tosi pilipali. Olen kerran aikaisemmin tehnyt sillä muffiensseja ja kaikki jäivät kuin liimattuna kiinni vuokaan. Nyt ajattelin olevani fiksu ja voitelin ja korppujauhotin vuuan. Paskat, ei auttanut yhtään! Kaksi jäivät kiinni ja loput sain kaiveltua, voiveistä apuna käyttäen, suurin piirtein ehjänä. Nyt kyllä saa vuoka lähteä, vaikkapa askartelukäyttöön. Minulla on meinaan toinenkin samanlainen, mutta pyöreillä muoteilla. En leivo kyllä siihenkään enään yhtään mitään. Onpahan nyt tullut todistettua taas kerran, ettei halvalla hyvää saa!




Beibelle lupasin, ettei hänen tarvitse enään yhtään torttua syödä. Pari kaveria on luvannut tulla kyläilemään, joten likkaporukassa taidetaan loput tortut nauttia. Ja ehkä otetaan pikku punssinaukut J.L:n kunniaksi!





Muistakaa syödä Runebergin torttuja perjantaina 5.2!


14 kommenttia:

  1. Nam!!
    Oon joskus itte kans leiponut..pitäskö koittaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Ovat tosi nopeita ja yksinkertaisia tehdä! Jotenkin sitä aina ajattelee, että sesonkiherkut ovat vaikeita tehdä, mutta nämä eivät ainakaan ole!

      Poista
  2. Nam, Taidan ensi yönä nähdä unta sydänruuneista! Pitäisköhän huomenna aamiainen jättää väliin, että mahtuu enemmän.... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei aamiaista väliin saa jättää! Mutta syö hieman kevyemmin. On meinaan pullaakin tiedossa! =D

      Poista
  3. Kiitos tästä kivasta postauksesta. Hyvät ohjeet mukana. Herkullisilta näyttävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tämä oli minun mielestäni kivan kokoinen resepti, tälläisen määrän Ruuneja saa helposti kulumaan, eikä niitä tarvitse välttämättä viikkotokulla syödä.

      Poista
  4. Onnistuis varmaan gluteenittominakin jos vaan laittais vähemmän jauhoja. Voi nam, alko ihan törkeesti tehdä mieli!

    VastaaPoista
  5. Voiskin kokeilla, jos vaikka onnistuisivat tattarijauhoilla. Olisivat kyllä loistava seuralainen iltapäivä kahville.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kannattaa kokeilla! Sitähän voi keksiä vaikka kuinka hienon reseptin!

      Poista
  6. "sydänmellisyys" saa näyttämään ne entistä herkullisimmilta. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, ei ne varmaan sydämmen muotoisina Ruunen mainetta huononna! :)

      Poista
  7. Hienoja! Mukavan pieni ohje, vois kyllä kokeilla. Ei vaan taida löytyä karvasmantelia, eikä punssia :) Tuo vuokajuttu oli ihan hauska. Monesti oon iteki tapellu erinäisten vuokien kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pidän myös tälläisistä ohjeista, joista tulee kohtuullinen määrä valmiita leivonnaisia.
      Voihan Ruunet kostuttaa konjakki- tai rommivedellä. Ja ihan tuolla ohjeen appelsiinimehullakin.
      Tota punssiakaan ei välttämättä kaikkien Alkojen valikoimissa ole ja pullokin on puolen litran. Mutta sehän ei haittaa, koska laskiainen on tulossa. Ruotsalaiseen tapaanhan kuuluu juoda punssia laskiaispullien ja hernekeiton kanssa. Että kyllähän se pullo siitä kuluu, ihan huomaamatta! ;D

      Argh! Tuollaisten pili pali vuokien valmistajat pitäisi saattaa vastuuseen pilalle menneistä leivonnaisista!

      Poista