Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

lauantai 20. helmikuuta 2016

TSI: Talikakkusia linnuille!Olen itse tehdyistä talikakkusista postannut ennenkin. Siitä voit lukea täältä. Aika-ajoin näitä tulee tehtyä.
Nyt talikakkusien tekoon innoitti parikin asiaa; talvi näköjään jatkuu vielä ja kaapistani löytyi kaikenlaisia siemenpussinjämiä, tilassa "best before".
Meillä on käynyt tänä talvena tosi vähän tirppoja lintulaudalla. Ihan kovilla pakkasillakaan ei näkynyt kuin muutama tipu. Ilmojen lauhduttua, on alkanut olemaan hieman enemmän liikennettä ruokintapaikalla. Muttei nyt ruuhkaksi asti!
Syyksi epäilen, että aloitin ruokinnan aikas myöhään. Tuntui jotenkin turhalta, kun oli "niin kesäistä". Yksi syy on myös se, ettei Beibe tuonut lintulautaa kesäsäilöstä. Joten, linnut ilmeiseti päättivät vaihtaa reviiriä parempien ruokapaikkojen läheisyyteen. Vain sitkeimmeimät sissit jäivät!

 Nyt tekemissäni talikakkusissa ei ollut mitään tylsää kauraa tai ohraa. Vaan LUOMUSIEMENIÄ! Ja muutenkin vähän parempia pähkinöitä. Uuh! Kannattaisi tulla nokottelemaan! ;D
TALIKAKKUSET LINNUILLE 10 kpl

500g kookosrasvaa
6dl erilaisia siemeniä ja pähkinöitä rouhittuna
puuvillanarua
ihania muotteja, esim. muffinssimuottejaSulata kookosrasva kattilassa. Rouhi siemenet. Täytä muotit puolilleen. Tee puuvillanaruista lenkkejä ja laita ne muotteihin siemenien päälle.Laita muotit siemeniä täyteen. Kaada sulanut kookosrasva muotteihin siementen päälle varovaisesti. Vie muotit jähmettymään esim. ulos tai jääkaappiin.
Irroittele jähmettyneet talikakkuset muoteista ja ripustele vaikkapa puun oksille tarjolle. Kyttää silmä kovana, ketä käy ruokailemassa!

Käytin tällä kertaa muotteina huonoja silikonimuottejani, mihin jää kaikki leivonnaiset kiinni. Talikakkuset irtosivat niistä helposti! Metallisista muoteista talikakut irtoavat, kun kastat muottia hetkeksi kuumaan veteen.
 Sydämenmuotoiset talikakut ovat kauniita lumisen omenapuun oksilla. Linnuillehan muoto on uskoakseni yhdentekevää, mutta emännän silmää ne hivelevät!
Kotivaaran Akka, tervetuloa!

14 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta ja vinkeistä. Nämä ovat tarpeellisia talvisaikaan. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Ole hyvä, Anneli! Mukavaa viikonloppua sinullekkin!

  VastaaPoista
 3. No nyt linnut kiittää!Minäkin olen moneen otteeseen noita väsännyt ja kyllä meitinkin tirpoille kelpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti!
   Näitä on tosi mukavaa tehdä. Ja ovat niin helppojakin! Jos tulee sellanen pikkuaskartelun tarve, ei muuta kuin talikakkusia tekemään!

   Poista
 4. Meillä on käynyt lintusia ihan mukavasti tänä talvena, rasvaa en ole kyllä vienyt yhtään, pelkkiä siemeniä. Koputtelevat ikkunaan kun siemenet on loppu... kommunikaatio toimii!

  VastaaPoista
 5. Kivan näköisiä! :) Syövätkö linnut sitä kookosrasvaakin vai toimiiko se enemmän sidosaineena?

  VastaaPoista
 6. Ihana idea, täytyy painaa mieleen, josko joskus itsekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä! Ovat niin helppoja ja nopeita tehdä!

   Poista
 7. Nämä on niin helppoja tehdä ja saa kivannäköisiäkin itse tehden, itse käytin mm. Pöllön muotoista vuokaa (postasin joskus syys-lokakuussa asiasta)....Juniori tosin kysyi, että eikö nyt ole äiti hieman 'kannibalismia' jos tirppa nokkii pöllöä ;)

  VastaaPoista
 8. Joo, nää on kivoja ja nopeita tehdä! Jos tulee askartelun tarve, niin nää on siihen hyviä!

  Täytyyhän pikku-tirppojenkin päästä joskus pöllöä turvallisesti nokkasemaan! =D

  VastaaPoista