Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

lauantai 4. kesäkuuta 2016

Kokeilevaa perunanaviljelyä, pakon sanelemana!

"Ei tähän kyllä mitään pottua istuteta!"


Olin TAAS kerran keväällä myöhässä perunansiementilausteni kanssa. Joka vuosi uhoan, kuinka tilaan ajoissa, jotta saisin perussiikliä erikoisempia siemenperunoita. No, aika ajaa aina ohitseni tässäkin asiassa. Jotain perunalajikkeita oli vielä silloin jäljellä ja sainkin tilattua neljää eri lajiketta. Ja vielä myöhemmin ostinkin yhtä lajiketta puutahamyymälästä lisää.
Olin niin tohkeissani siitä, että kerrankin onnistuin jotain perunansiementä netin kautta saamaan. Kun klikkasin "Lähetä", tajusin samalla, että olin tilannut 20 kiloa siemenperunaa. Ne kaikki pienet eräthän olivat jo loppuun myyty. Ja tosiaan sitten ostinkin 2,5 kiloa lisää. Plus parit kellariin jääneet pussin jämät ostoperunoista, jotka olivat alkaneet itämään. Siemenperunaa oli sitten yhteensä noin 30 kiloa!
Beiben mielestä olin tehnyt aika rohkean vedon peruna-asioissani. Ottaen huomioimatta muutamia tosiseikkoja, kuten:
 • meidän kasvimaa on pieni
 • meidän kasvimaa on sinistä savea
 • meidän kasvimaalla ei peruna ole onnistunut koskaan, siis koskaan!
 • eli, meillä ei ole perunamaata
Positiivisen elämänasenteen ja  runsaan huumorintajun omaavana, en antanut silloin keväällä tuollaisten "pienten" asioiden haitata ja hidastaa perunankasvatusintoani. Vaan suunnittelin jo järjestäväni pottutasting-illanistujaisia loppukesään! Ja luotin siihen, että Beibe muokkaa ihanasti minulle, möyhentäen ja suorastaan taikoen, kuohkean perunamaan. Sato tulisi olemaan ennen näkemätön!
Welcom to real life! Totuus, jota en ollut halunnut myöntää, läjähti päin perunanenääni tällä viikolla!  Beibe tuli alapellon kasvimaalta hikisenä, likaisena ja auringon polttamana ja ilmoitti minulle, ettei tällä pientilalla viljellä enään IKINÄ perunaa. Jos nyt edes tänäkään kesänä! Hän on koko viikon yrittänyt muokata mulle sitä pottumaata siitä savesta ja nyt sitten meidän möyhenninkin sanoi, että riittää tää raadanta. Siitä katkesi remmi ja Beibeltä pinna!Ollaan yritetty sitä kasvimaata kattamalla kuohkeuttaa, mutta huonolla menestyksellä. Olen jokus aiemminkin kertonut tulvivasta maissimaasta ja veden valtaamista perunavaoista. Näidenkin helteiden jälkeen, maa on ihan märkää. Vesi ei vaan imeydy sinne saveen! Beibe sanoi mulle, että tonne ei niitä perunoita saada. Apua!
Osan perunoistani olin ensimmäistä kertaa ikinä, istuttanut pariin kasvilavaan. Olinkohan aavistellut kuitenkin pahinta? Ei vaiskaan, ajattelin kokeilla erästä varhaislajiketta, miten se kasvaisi lavassa. Ja blogeistahan olen lukenut, että hyvin pottu lavassakin tuottaa satoa. Ainakin muilla!

Ainakin varret kasvaa!


Hyvin ovat kuitenkin lähteneet kasvuun! Komeat ovat jo varret ja suunnittelinkin niiden kattamaista ruohosilpulla. Koska multaamaanhan niitä ei silleen perinteisesti lavassa pääse.
Kastelun kanssa olen ollut hieman hämilläni. Kuinkahan paljon lavapottuja täytyy kastella? Vanha kansahan sanoo, että "Peruna ei kaipaa vettä kuin keitettäessä!" Mutta lavassahan on erilaiset olosuhteet, kuin suoraan maahan istuttaessa.


Kasvarin päädyssäkin "tapahtuu"!

Lavaistutuksistani huolimatta, siemenperunaa oli vielä jäljellä pauttiarallaa 20 kiloa. Oli otettava hattu kouraan ja pyydettävä apua. Koska olin jo rehvakkaasti tarjonnut ystävilleni mahdollisesti ylijääviä siemenperunoita, soitin heille ja kerroin, oliskin vähän enemmän pottua tarjolla.
Ja onneksi heillä oli vielä parin vaon verran tilaa! Melkein kaikki meidän perunat saatiin maahan. Vähän tiheään menivät, mutta parempi niin, kuin että olisivat jääneet kokonaan istuttamatta. Pääsato on siis turvattu! Jes!
No, silti perunoita jäi muutama kymmenen jäljelle. Olin parissakin tv-ohjelmassa nähnyt ja lehdistäkin lukenut eräästä perunankasvatusvinkistä. Sitä siis kokeilemaan!
Eli perunat vaan maan pinnalle sopivin välein ja katetta päälle tosi paljon. Maan voi kattaa ensin märillä sanomalehdillä ja tehdä sitten pieni, perunan kokoinen viilto  lehteen, jotta pottu saa maakosketuksen.
Raahasin kasvimaalle vanhan ovenkarmin, katoin maan pahvilla ja sanomalehdillä. Kunnon kastelu, viillot lehtiin, potut viiltoihin ja kuivaa heinää päälle. Sitä meni nyt aluksi ainaskin 30 senttiä. Aion lisätä sitä vielä, kunhan ensin vähän painuu.


Vähän turhan tiheään potut tulivat!

Kahta lajiketta oli jäljellä, kiinteää ja jauhoista!

Kyllä se siellä jossain on, pottumaa!Saas nähä, miten pottujen käy! Toisaalta ihan mielenkiintoistakin kokeilla. Mutta kyllä olis tullut suru puseroon, jos olisin kaikki 30 kiloa siemenpottua joutunut tälläin kokeilemaan.

"Onneksi minä en syö perunaa!"


Tytär kävi taas katsomassa, miten se äiti ja iskä pärjäilee. Isänsä hänelle päivitteli pienviljelyn rankkuutta: "Kyllä tää pienviljely on vähän tällästä. Ei oikeen tiedä, että mitä tää oikein on?" Tytär vastasi hänelle: "Pientä, se on pientä!"

22 kommenttia:

 1. Heh, tuollaista se on kun suuruudenhulluus iskee, toivoo nimimerkki "Tämän vuoden kasvulaatikoiden teko on vielä kesken". Mutta kuule, kata ne potut oljella tai sillä vanhalla heinällä, älä kata ruohosilpulla etteivät saa liikaa lannoitusta. Tai vaikka sanomalehdellä niin pysyy tyyli yhtenäisenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei minusta ole mitenkään väärin, että toivoo valmiin ja kuohkean perunamaan putkavahtavan vain "jostain"! ='D

   Kiitos vinkistä, laittelen tota pölyävää, vanhaa heinää. Sitä olis vielä kolme isoa pyöröpaalia!

   Poista
 2. Kai se pottu noinkin kasvaa, minä olen joskus kaivanut pottuja kasakompostista, jonka päälle olin viskannut keväällä kellarista itäneet potut. Tärkeintä on, ettei valoa pääse pottuihin. Mikseivät ne kasvaisi lavassa kun kerran saavissakin kasvavat hyvin. Saaviperunoita kyllä kastelen joskus jos on kovin kuivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin juuri, että Beibe oli heittänyt sontakompostin päälle jotain vanhoja lehmän perunoita. Olikohan yrittänyt minulta jemmata? No, täytyy vähän peitellä niitäkin, josko niistäkin jotain tulisi.

   Poista
 3. Ai hurja. Nauroin ääneen, koska teen itse tuota samaa: uskon loputtomiin, että vaikka aina ennen asia ei ole ollut mahdollista, juuri tällä hetkellä, siksi, että minä uskon niin, se vaan itsestään jotenkin tapahtuu. =)
  Näen silmissäni tuon sinisen saven ja siihen kiinni palaneen maanmöyhentimen. *Hekottaa....*
  Hyvä kuitenkin, että perunat on maassa.
  Itse olen kasvattanut jo muutaman vuoden lavassa. Tosin mielestäni ne on siinä ihan samalla tavalla maassa kuin siis maassa, eli en juurikaan kastele. Näillä helteillä kaadoin ehkä 20 litraa yhteensä ennen kuin lehdet oli tulleet pintaan ja joka vuosi on hyvin kasvaneet. Ovat täysin taivasalla ja maata siinä lavassa on kuitenkin hyvinkin 30 cm plus tietenkin se maa mitä riittää Kiinaan saakka.
  Toi heinien alla kasvattaminen näyttää mielenkiintoiselta. Seuraan kiinnostuneena miten kasvavat ja mitä satoa tuottavat.
  Pitäisikin selvittää saisiko jostain pienen paalin kuivaa heinää, olisi näppärä kate moneen paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hallitus väittää, ettei meissä suomalaisista löydy yrittäjähenkeä! ='D

   Kyllä siinä pottu sydämeltä vierähti, kun pääsato saatiin kavereiden peltoon. Ensi vuonna täytyy ehkä hieman suunnitella asiaa enemmän. Tai, njääh... sujuuhan tämä näinkin!

   En ihan tosissani usko tosta heinien alla kasvattamisen tuottavan mitään jättisatoa, jos yleensäkkään yhtään satoa. Jos toi meidän "Texas" ryyty tohon keraamikon unelmasaveen, en usko että perunalla riittää voimia siihen kaivautua! Mutta pidän kyllä perunakuulumisia ajantasalla!

   Poista
 4. Olipas se upea postaus! Onnea perunan kasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnen toivotuksista. Sitä onnea kyllä tarvitaan! =D

   Poista
 5. Minä kokeilin myös kateviljelyä potulla, kun ihan kaikki potut ei maahan sopinut niin nakkelin loput potut vaan maahan ja heiniä päälle, en kyllä laittanut mitään alle, mutta käänsin lapiolla maan karkeasti ympäri, jos se edes pikkuisen hillitsisi rikkoja. Pitäis vaan lisää katetta jostain saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä laitoin tota lehteä juurikin, jotta se vähän ehkäisisi noitten juolavenien ynnä muiden pahisten kasvua.
   Voi, mulla olis täällä muutama iso paali ihan sikapölyävää heinää. Sais jonkun keuhkoödeeman kaupanpäälle!

   Poista
 6. No enpä ole tuollaisesta perunanviljelystä kuullutkaan jossa perunat kasvatetaan sanomalehtien päällä! Käykö joka läänin sanomat vai pitääkö olla kotikunnan lehti? ;)
  Me hommattiin kylän ukolta multaa. Toi traktorilla kasan multaa ja tehtiin siihen perunapelto.
  Olisiko sielläkin joku kylän ukko jolla olis ylimääräistä multaa? Sen vois kipata suoraan vaikka sen saven päälle tai laittaa kuitukangas alle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noi lehdet on rikkojen kasvua estämässä. Mutta on potuilla maakosketus, kun tein viillot paperiin pottujen kohdille.
   Mää laitoin paikallislehtiä, Maaseudun Tulevaisuutta, Aamulehteä ja sanomalehtipaperisiä mainoslehtiä. Varmistin näin kattavalla kattauksella, ettei potut ota nokkiinsa yksipuolisesta uutistarjonnasta! ;D
   Kyllä täälläkin multaa saa, rahalla. Pihaan tilattiinkin joskus kuorma.

   Poista
 7. Kyllä noiden perunoiden pitäs lehtien päällä kasvaa!
  Tämä käy jännäksi..toivottavasti kerrot kuinka kävi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, jännää on! Varmasti sitten loppukesästä kerron, miten meni!

   Poista
 8. Onnea perunankasvatukseen ja kerro mitä katteen alta syksyllä paljastui :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onnea tarvitaan! =)

   Pidetään ajantasalla!

   Poista
 9. Pienviljelijän elämää... Minä kasvatan perunaa kasvulaatikossa, koska minulla on niin pieni piha. Kasvusäkeissäkin voi, ja ämpärissä.

  Toivotaan hyvää satoa ja kasvua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sitä toivoo, että olis kanssa pieni piha. Loppuisi tämä suuruudenhulluus! ='D

   Olen joskus yrittänyt ämpärissä ja saavissakin kasvattaa, muttei sato ollut kehuttava.

   Kiitos hyvänsadon toivotuksista. Niitä tarvitaan!

   Poista
 10. Niinhän minäkin luulin, että saan perunat maahan, toisin kävi. Ämpäreitä sitten hain hätäpäissäni, en ole ennen ämpärikasvatusta kokeillut. kastelu on vähän outo juttu mullekkin, toisaalta hiekassa tulisi kaiken kauneimmat perunat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, kohtalotoveri! =D Kai sitä jotenkin luulee maaksi muuttuvansa, kun viljelyksistä haaveilee!

   Toivottavasti pottusi kasvavat ämpäreissä ja saat mahti sadon!

   Poista
 11. Meilläkin kasvavat potut lavakauluksissa. Hyvin ollaan satoa saatu. Joskus ollaan kasvateltu ämpärissäkin. Sekin toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, rohkaisevaa kuulla onnistumisista!
   Olen joskus ämpäriin muutaman perunan laittanut, mutta muistaakseni niistä ei tullut juurikaan mitään.

   Poista