Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

torstai 26. tammikuuta 2017

Arkikuvia 4/52

VIIKKO 4

"Jokapäiväinen sontamme!"

Sonta, lanta, kakka, paska, shaisse, shaipa... "rakkaalla" lapsella on monta nimeä! Sonta on meillä arkinen asia, jokapäiväinen juttu. Tosin, paskaa lapataan myös pyhinä, ei pelkästään arkena. Mutta aamut alkavat koiralenkin jälkeen yleensä tallin siivouksella.
Sontaa meidän taloudessa tuottaa eniten Lillis-poni ja Hehku-lehmä, joiden boxit siivotaankin päivittäin. Lannantuottajina meillä "toimii" myös kanat, puput ja marsut. Niiden asumuksia ei siivoilla ihan päivittäin, mutta viikottain kyllä. Toki kissa, koira ja tietysti me itsekin paskomme, mutta ne sonnat hoituu toisia teitä!
Sonta, arkea totta tosiaan!

8 kommenttia:

 1. Joku vuosi sitten oisin ollut vähä kateellinen noista hienoista tuotteista :D
  Nyt tuntuu vähän jo laantuvan se puutarhainnostus, joten ei kai enää lannoitetta tarviis.

  VastaaPoista
 2. Totisesti kuulostaa arkiselta!!! =D
  Mitä lehmän ja ponin lannalle muuten tehdään, kompostoitteko jossain erikseen vai uskaltaako sen levittää käyttöön suoraan?
  Joskus ollaan harkittu ostavamme tallilta ns. poltettua lantaa mutta kuulin, että ne kompostoidaan pellolla ja mukaan saa sitten runsain mitoin mm. ohdaketta joten jätän väliin. Siitä on riesaa ilman uusia alkujakin.

  VastaaPoista
 3. Meillä on kakka kasalla, jossa se saa palaa talven yli. Näillä keleillä se pöhisee ihan koko ajan niin että höyry nousee, kun on niin lämmintä.

  Kesällä laitan sitä kasvilavoihin alle ja multaa päälle. Tai syksyllä sekoitan kasvualustaan, kun laitan lavoja valmiiksi kevättä varten.
  Loppu yleensä levitellään jollekkin peltolohkolle, joka on kynnetty. Ei me sitä säilötä sen kauemmin kuin mitä se talven yli palaa. Onhan se vähän keskenkäynyttä, mutta eipä tuo ole haitannut.

  Kalkkia tarvii vaan lisätä kasvualustaan, kun kuivikkeena meillä on purua ja turvetta. Varsinkin tuollasena huonosti kompostoituna tuppaa happamoittamaan maata.

  VastaaPoista
 4. Anteeksi, mutta "jokapäiväinen sontamme"...*huutonaurua*!

  VastaaPoista