Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Arkikuvia 14/52

VIIKKO 14

Meidän päivät alkavat ja päättyvät eläinten hoitamiseen. Ja myös kesken päivänkin niitä täytyy hoidella.

Jade
Riipuen siitä kuka menee mihinkin aikaan töihin, eläinten hoitojärjestys muokkautuu sen mukaan. Ja se, kuka hoitaa mitäkin.

Mutta yleisesti ottaen päivät kuluvat näin:
Koiran kanssa lenkille, koira takaisin sisälle. Jos jompikumpi on illassa, koira hengaa pihassa elukkakierroksen ajan ja lenkillä käydään myöhemmin, jos käydään.


Ulkorakennuksissa asuvia eläimiä tervehdin AINA toivottamalla hyvät huomenet, ennenkuin sytytän valot ja avaan ovet. Sillä varmistan, että havaitsevat tuloni, eivätkä pelästy jos sattuvat olemaan unessa.
Kanilaan valot ja tarkistus, että kaikki on niin kuin pitääkin. Jos on tosi aikaista, ruokin ne vasta kun tulen töistä. Iltavuoroissa ruokin ne jo aamulla.

Houdini on kylässä tyttöjä moikkaamassa! ;D
Kanalaan valot ja pikainen tsekkaus. Aikaisessa aamussa ruokin kanat iltapäivällä tai jätän niille ruuat valmiiksi illalla myöhään aamua varten.

Synkkä-kukko ja rouvat!
Vuorossa talli ja sieltä Lillis ja Hehku päiväksi ulkoilemaan. Pikaiset pussailut Lilliksen turvalle ja Hehkua täytyy hieman rapsutella aamulla. Aamuheinänsä saavat omiin tarhoihinsa.


Riipuen työvuorosta, jaksamisesta tai muuten vain viitsimisestä tallista heitellään sonnat aamulla. Koska usein on jo aikas väsy töiden jälkeen, on mukavaa kun talli on jo siivottu. Siivouksen yhteydessä laitetaan iltaheinät, vedet ja rehut valmiiksi, jotta illalla vaan tuodaan elikot sisälle ja täts it!
Tässä vaiheessa aamua kissa yleensä ilmaantuu yöllisiltä reissuiltaan kotiin syömään. Se on ihan rasittavuuteen saakka välillä mukana elukoiden hoitopuuhissa!


Tallihommien jälkeen sisälle ja koiralle sekä kissalle aamusafkat eteen. Itelle jotain aamupalaa ja yläkertaan katsomaan aamu-uutiset , jos ehtii ne katsomaan ennen töihin lähtöä.
Mukaan yläkertaan otetaan aamupala marsuille.
Marsujen kanssahan nyt tulee oltua ja niitä hoivailtua pitkin päivää, kun ovat sisällä. Niiden häkin ohi kuljetaan monta kertaa päivässä ja aina vähän huomioidaan ohimennen.


Se, kumpi meistä tulee ensimmäisenä kotiin, antaa iltapäiväheinät Hehkulle ja Lillikselle. Omien kahvittelujen ja syömisten jälkeen alkaa elukkakierros uudelleen. Tarkistellaan vesitilanteet, seukataan elukoiden kanssa ja ruokitaan, jos aamulla ei olla safkaa annettu. Esimerkiksi kaneilla ja kanoilla on jatkuvasti jotain ruokaa (heinää, rehua, kauraa) esillä. Eivät siis ole nälässä, jos ei niitä ole aamulla ruokittu!
Kanalasta katsotaan aina siellä käydessä, onko pesissä munia.


Illalla vielä sitten viedään Hehku ja Lillis sisälle. Usein vähän harjailen niitä siinä yhteydessä.
Tallista, kanalasta ja kanilasta sammutellaan valot ja eläimille toivotetaan hyvät yöt.


Eläinten hoitoon tuhrautuu aikaa tosi paljon päivittäin. Ja mitä enemmän niitä hoitaa, liikuttaa tai niiden asumuksia siivoilee, saa kyllä kulumaan vaikka koko päivän.
Useasti arkipäivät kuluvatkin ruokintaan ja yleiseen hoitamiseen. Viikonloppuina ja vapaapäivinä suoritetaan isommat siivoukset ja liikuttamiset.
Jos on jotain menoa, on vain sovitettava ne elukoiden ehdolla. On vain herättävä aikaisemmin tai mentävä nukkumaan myöhemmin. Tai pyydettävä tytär auttamaan.
Joskus ajattelen, että onko tässä mitään järkeä, kun kaikki vapaa-aika menee suurinpiirtein edellä mainitulla tavalla. Mutta onko missään harrastuksessa mitään järkeä? Ja saahan tässä liikuntaa, ulkoilmaa ja oppii ihan järjettömän paljon asioita elämästä eläinten kautta. Raskasta, mutta palkitsevaa!

Lisää hoidettavia viime viikolla kuoriutuneiden tipujen muodossa!

8 kommenttia:

 1. Vaikka puuhaa riittää, siitä saa kuitenkin voimia ja sisältöä arkeen, niiden pyytetön kiitos ja onnellisuus on paras palkka!

  VastaaPoista
 2. Voi ihanuus miten paljon teillä on noita kavereita. Ennen minäkin unelmoin jostain tuollaisesta. Pikku tipuja pääsiäiseksi, voi ihanuus.

  VastaaPoista
 3. eläinten hoitamisessa on työtä.

  VastaaPoista
 4. Voi kun söppänöitä eläimiä. Niihin saa kyllä kulumaan aikaa...

  VastaaPoista
 5. Oi joi!! Tipuja!!
  Ihania, ja just pääsiäiseksi. Voi miten suloisia!! =D

  Eläinten hoitaminen on todella työtä. Hatunnosto ja arvostus, että teette sen muun työn ohessa eikä pelkästään päätyönä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille kommenteista! Kyllä näissä söpöliineissä hommaa riittää! Mutta muistaa täytyy, että tämähän on ihan vapaaehtoista. Ihan ite ollaan elukkamme hommattu. Tai siis minä olen hommannut! Meillähän ei olisi varmaan edes kissaa tai koiraa, jos Beibe olisi yksin asiasta saanut päättää! ='D
  Ja enkä missään nimessä halua valittaa, vaikka välillä väsyttääkin. Rrrrakastan elukoitani ja niiden kanssa puuhaamista!

  VastaaPoista
 7. Ei tule vapaa-ajan ongelmia kun hankkii riittävästi puuhaa. Onhan ne ihania ja hyödyllisiäkin kun munia ja lihaa ei tarvitse selkä väärällään kaupasta kantaa. Omasta elämäntavastani en luopuisi mutta pakko ihan rehellisesti myöntää että joskus marraskuisena aamuna, säkkipimeässä, jäätiköllä jonkun räntämyrskyn siivittämänä kun liukastelen pitkin tiluksia eläimiä hoitamassa, vilahtaa mielessä että mahdan mäkin olla ihan järkipuoli näiden otusten kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vapaa-ajan ongelmia ei todellakaan ole! Suurin ongelma on, että mistä saa lisää vapaa-aikaa! ='D
   En myös ihan helposti luopuisi meidän elämäntyylistämme. Mutta todellakin... talven pitkinä, pimeinä ja kylminä hetkinä, tulee mieleen helppo elämä kerrostalokaksiossa jossain kaupungissa!

   Poista