Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

lauantai 22. huhtikuuta 2017

Super(pettymys)messut!Käytiin perjantaina Beiben kanssa Tampereen messukeskuksessa eli Pirkkahallissa Supermessuilla. Molemmat oltiin aamuvuorossa, joten ehdittiin hyvin rähinöihin mukaan vielä töiden jälkeen.

Suomi-100 juttuja oli yritetty hieman viritellä sinne tänne.
Emme olleet ajatelleet mennä edes koko messuille. Ovat muutamina viime vuosina olleet pettymys. Kukka-, siemen- ja taimipuoli on ollut se hiipuva osuus ja kaikenlainen muu rekvisiitta on vallannut messut. Kuten puutarhakalusteet sun muut kylpypaljut. Myös laukku- ja legginssikauppiaat ovat löytäneet puutarhamessut.

Katsuroita oli esilla, tosin ne olivat hieman kärsineitä jo ensimmäisenä päivänä.

Mutta jotenkin sitä taas innostuin kun luin muiden puutarhamessuiluista Helsingissä, Turussa ja Tukholmassakin. Ja kun tää kevätkin on tälläistä pakkasta ja lumisadetta, kaipasin jotain keväistä elämääni. Lisäksi olin ollut flunssassa koko viikon ja halusin elämääni jotain kaunista. Ja vedimpä sitten Beibenkin tähän juttuun mukaan!

Tästä ihan pienestä metsäpuutarhapläntistä pidin!

Täytyy kyllä sanoa, että onneksi ei tuhlattu kallisarvoista lauantaita tai sunnuntaita näihin messuihin. Puoltoista tuntia ja oltiin kierretty kaikki hallit. Puutarhapuoli, keräily, outdoor/eräily ja desing/kädentaito. Kotimaan matkailu jätettiin väliin kokonaan. Ei vaan innostu kiertämään kokonaista hallia, jossa kaupungit, kunnat ja paikkakunnat esittelevät itseään. Ei sillä, kyllähän matkailu kotimaassa kiinnostaa. Senhän jo blogiamme lukeneet tietävätkin. Mutta etsimme mielenkiinnon kohteemme kotimaassa muita teitä!

Tää oli ihan kiva idea. Mutta muita ei paljon esitteillä ollutkaan!
Puutarhapuoli ja eräily olivat ne meitä eniten kiinnostavat. Kasveja ja taimia oli oikeastaa ihan pieni alue A-hallin alkupäässä. Siitäkin vei suuren osan taas ne hollantilaiset juurakoiden myyjät. Heillä oli kaksikin pistettä. Onneksi eivät ainakaan perjantaina huutaneet samalla lailla kuin viime vuonna!

No joo, myönnetään! Ihan kiva...
Olisin ollut kiinnostunut lannoitteista. Olisin tarvinnut ainakin orkidea- ja sitruslannoitetta. Myös myskikurpitsan siemeniä olisin tarvinnut. Ei löytynyt. Onko muuten Lord Nelsonilla jokin siemenkauppakartelli menossa? Jumankauta, kun joka kauppa myy melkein vain ja ainoastaan sen firman siemeniä. No, oli messuilla yhden toisenkin, mutta ei niitä myskikurpitsoita löytynyt siltäkään.

Kaktuksia, silmän kantamattomiin. Pysyin kovana!
Puutarhapuolella ei ollut myöskään mitään trendikasveja. Kuten sitruksia ja huonekasveja yleisestikkään ollut kovinkaan paljoa.
No, puutarhamessuthan nämä yrittivät olla, eikä huonekasvimessut. Mutta kun olisi ollut niitä puutarhakasveja edes tarjolla enemmän. Yrttejä ja perennoita oli muutamissa pisteissä. Samoin pioneita.
Olin ihan varma, että olisi ollut esillä myös niitä ilmakasveja. Samoin Japanilaisia sammalpalloistutuksia kaipailin. Japanilaislähtöinen kokedama eli ”köyhän miehen bonsai” on roikkuva turvepallo, jotka on päällystetty sammaleella. Joskus näin niitä Ahlmannin perinnepuutarhan portissa roikkumassa. Siellä niissä kasvoi mansikoita.
Esittely istutukset olivat tosi suppeat. Jos nyt vaikka vertaa viime vuoteen. Käytävällä oli parissa rivissä narsisseja ja helmililjoja. Ahlmannin opiskelijoiden istutus ja jotain kiveyksiä. Mutta pientä oli esittelyistutuspuoli messuissa.

Nää pöllit oli tehty betonista!
Outdoor ja Eräily ei antanut yhtään sen enemmän. Paljon oli hallissa tyhjää tilaa. Telttoja, vaatteita ja vaappuja. Sitähän se eräily ja ulkoilu kai on.


Tää supi on nähty messuilla ennenkin!

Mutta jotenkin sitä messuilta kaipaa esittelyjä ja jotain sellaista, mitä ei ole ennen nähnyt. Tai, ehkä me ei vaan ymmärretä mitä me halutaan messuilta!

Tää lohipöytä oli upea!

Pöllissä on ollut aikas iso oksa, mistä lohi on tehty!

Kuvista näkee, kuinka väljää hallissa oli!

Karhupöytä oli kans magee!

Keräilypuoli oli eräilyhallin perällä. Kierrettiin ja muutamia kiinnostavia juttuja näkyikin. Mutta hinnat on niin mahtavat, että ei pystynyt.

Ihana posliinivasikka keskellä!
Desing ja kädentaidothallissa oli paljon kiinnostavaa katseltavaa. Jäi vähän harmittamaan, kun en yhtä pääkallokynttilänjalkaa ostanut. Mutta olin niin lamaantunut messujen huonosta tarjonnasta, että en tajunnut tarttua tilaisuuteen.

Ihania porkkanaa syöviä keppareita!
Salmiakki-vaniljapehmikset sentäs syötiin!
Kun oltiin kierretty hallit, Beibe tokaisi että: "Eiköhän ensi vuonna nyt vihdoinkin jätetä nää väliin?" Olen kyllä ihan samaa mieltä! Täytyy olla messutarjonnassa jotain todella spesiaalia ja houkuttelevaa, että Supermessuille lähden ensi vuonna.

Maistettiin Teiskon Viinin Tomaattiviiniä. Mielenkiintoista!
Kyllähän me jotain ostettiin kotiinviemisiksi. Hunajaa, pari kirjaa, muutama perennantaimi. Nämä oli lähinnä meikäläisen ostoksia. Beibe osti pari majoneesipurkkia.

Flunssan torjuntaan!

Tieto lisää tuskaa!

Nihin dipataan jotain hyvää!

Japanin lehtosinilatva

Pikkuängelmä

Kirjavalehtinen pikkutalvio

Mutta hei! Tehkää omat johtopäätöksenne Supermessuista. Älkää antako meidän mielipiteen vaikuttaa.  Supermessut avoinna vielä lauantaina ja sunnuntaina.

Käytiin kepsulla messuilun jälkeen. Lohturuokaa...

12 kommenttia:

 1. Aika usein messut ovat pettymys. Liikaa kaikenlaista oheisjuttua, joka ei kuulu teemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i! Minä olisin kaivannut kasviuutuuksia, mallipuutarhoja ja jotain kierrätysideoita puutarhrakenteisiin. Naisena kaipaan myöskin aina visuaalisuutta ja silmäniloa. Nyt ei kyllä saatu messuilta oikein mitään.

   Poista
 2. Kävin tänään, kun sain ilmaiset liput ja olen ihan samaa mieltä: suuri pettymys! Jos olisin maksanut lipuista, olisi varmasti ärsyttänyt vielä enemmän. Jos puutarhapuoli ei koe mitään uudistusta, niin taidan jättää messut välistä jatkossa. Nimenomaan puutarhaideoita olisin kaivannut, mutta tarjonta oli muutamaa osastoa lukuunottamatta surkeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän tämä Tampereen puutarhamessujen köyhtyminen johtuu? Onko esittelijöille paikat niin kalliita, ettei kannata lähteä esittelemään tuotteitaan? Vai, eikö näillä seuduilla ole alan yrittäjiä? Tosi tuohon edelliseen en usko itsekään! En tiedä.. mutta messut huononevat vuosi vuodelta!

   Poista
 3. Lohdullista kuulla, että olette muutkin käyneet näillä messuilla ihan yhtä pettynein johtopäätöksin kuin meikäläinen. Hetken jo ehdin ajatella, olenko vain aivan ylikriittinen ja -vaatelias asiakas :)
  Mitään järkevää tai mukavaa kuvattavaa oli lähes mahdoton löytää, vaikka kuinka hyvällä tahdolla olisi yrittänyt.
  Lannoitteita jäin minäkin kaipaamaan, ja vähän harvinaisempia siemeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, emme näköjään ole yksin kriittisine mielipiteinemme!
   Siementarjontaa olisin minäkin kaivannut enemmän. Mitään muuta kuin niittysiemeniä, ei ollut sellaisia, mitä ei perusmarketeista saisi!
   Kuten sanoit, mielenkiintoista kuvattavaa ei ollut. Se kertoo jo mielestäni, ettei nähtävääkään ollut!

   Poista
  2. Pitääpä vielä jatkaa vähän tänne tästä lempiaheestani. Sitä olen nimittäin monesti miettinyt, että miten ihmeessä ne saavat tuolla naapurimaan puolella kaikista messuosastoista niin tasalaatuisen kauniit? Tulevatko ne ihan itsestään, vai onko niillä tiukat ohjeistuksen vaiko joku yhteinen "messustailaaja"?
   Ja sitten tuli vielä mieleeni yksi "artikkeli", mitä messuilla kovasti kaipaisin; erilaiset kasvivalaisimet. En ole niitä koskaan nähnyt, olisi mahtavaa päästä tutkimaan ja vertailemaan erilaisia valaisimia messuilla!

   Poista
  3. Vai olisko se niin, että siellä messuihin halutaan panostaa, että vierailijoilla olisi mahdollisimman viihtyisää? Eikä vain rahastusmielessä, niinkuin täällä koto-Suomessa! Murr!

   Just, kasvilamput olisivat meitäkin kiinnostaneet. Mutta ei, kun ei!

   Poista
 4. Onkohan noiden messupaikkojen hinnat nousseet niin korkeiksi, että kaikki pienemmät yrittäjät jäävät pois? Tuntuu, että yhä enemmän on isoja ketjuyrityksiä ja takuuvarmoja myyjiä. Varsinainen kasviosuus näyttää käyvän vuosi vuodelta pienemmäksi. Huomioni on etupäässä Helsingistä, mutta näyttää pätevän muihinkin messuihin. Joka vuosi letun ja päätän, etten enää mene. Seuraavana keväänä ajattelen, että jos sittenkin olisi jotain mielenkiintoista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdinkin jo samaa miettimään edellisten kommentoijien kanssa, ennenkuin luin sinun. Helsingin messuilla en ole käynyt kuin kerran. Silloin pidin niistä. Tosin, tästä on jo kymmenisen vuotta! Turussa en ole käynyt ja Lahdessa kerran. Minun puutarhamessukokemukseni on melkein Tampereen messujen varassa ja ne huononevat kerta kerralta!
   Mua ärsyttää tosi paljon se, että pysäköinti on tosi kallista, 6 euroa! On siis noussut taas! Meitä kaukaa, omilla autoilla tulevia rangaistaan, prkl!
   Sama se on meillä; aina vannotaan, ettei ensi vuonna mennä. Sitten aika kultaa muistot ja taas mennään kohti uusia pettymyksiä!

   Poista
 5. Arvasin jo etukäteen, ettei messuista kannattaisi sisäänpääsymaksua maksaa, mutta kun ilmaisliput saatiin, niin mentiin. Mitään ei ostettu, kahvit juotiin. Mitään merkillistä ei nähty, mutta kun mitään ei odota eikä menetä rahaa, niin ihan kivaa oli. Kai tiesit, että alueella on ilmainenkin parkki? Siellä oli ainakin perjantaina ihan hyvin tilaa, kunhan jaksaa kävellä muutaman sataa metriä hallille. Käsityömessujen aikana ilmaisaluekin on ollut viime vuosina maksullinen, mutta nyt ei ollut ja sinne tietty jätimme auton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, toi on hyvä asenne! Ei voi pettyä, kun ei odotakkaan mitään!
   Minä vain aina kuintenkin odotan, että josko olis tarjonta parantunut ja haluan antaa mahdollisuuden. Mutta kyllä nyt nämä messut olivat pohjanoteeraus!

   Ei kyllä käyty edes katsomassa sitä ilmaisparkkia. Juurikin, koska kädentaitomessuilla sekin oli maksullinen. Ei tullut edes mieleen, ettei näillä messuilla olisi toisin!

   Poista