maanantai 3. huhtikuuta 2017

Sitruunarisottoa oman puun hedelmästä!



Otsikko on ehkä hieman liian rehvakas. Ottaen meinaan huomioon, että ostinkin tämän sitruunapuuni vasta jonkin aikaa sitten ja siinä oli jo valmiina pari kypsyvää sitruunaa. Mutta ihan sama! Kai niitä silti voi itse kasvattamikseen sanoa?



Olen monesti ollut aikeissa tehdä sitruunarisottoa. Sitä tehdään usein ulkolaisissa ruokaohjelmissa ja se on vaikuttanut herkulliselta. Jostain syystä se vain on aina jäänyt tekemättä.
Posti toi Yhteishyvä -lehden välissä ruokalehtisen, josta huomasin sitruunarisoton ohjeen. Olin ajatellut tekeväni puuni hurjasta sadosta jotain spesiaalia, joten nyt jos koska olisi aika tehdä tätä kauan himoitsemaani risottoa.

Puussa on runsaasti uusia kukkia ja nuppuja!


Muuntelin hieman reseptiä, mutta laitoin tuohon alle sen alkuperäisen. Korvasin veden ja kanaliemikuutiot itsetehdyllä kyyhkyliemellä. Suolaa piti laittaa ruokaan enemmän, koska omassa liemessä ei sitä valmiiksi ollut.



 Oliiviöljyn korvasin ihan tavallisella rypsiöljyllä. Valkoviinin tilalle laitoin viime kesänä tekemäämme kuivaa raparperiviiniä. Ihan loppuvaiheessa lisäsin noin ruokalusikallisen ehtaa voita rikastamaan risottoa. Kurkuman unohdin laittaa kokonaan ruokaan!

SITRUUNARISOTTO 4 ann.


  • 8 dl vettä
  • 2 kanaliemikuutiota
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sitruuna
  • 100g parmesania
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 3 dl risottoriisiä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • ripaus suolaa
Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Kuori ja hienonna sipuli. Pese sitruuna ja raasta kuori. Purista sitruunasta mehu. Raasta puolet parmesanista.
Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kurkuma ja sipuli. Kuullota sipulit, lisää riisit ja kuumenna kokoajan sekoittaen. Lisää viini ja keitä sekoitellen, kunnes viini on haihtunut. Lisää kuumaa lientä vähitellen aina, kunnes neste on lähes imeytynyt riisiin. Kypsymisaika on n. 18 min. Risotto saa jäädä löysäksi ja riisi napakaksi.



Ota risottokattila liedeltä ja juustoraaste, raastettu sitruunankuori ja puolet sitruunan mehusta. Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa sitruunan mehua ja suolaa. Höylää tai raasta pinnalle parmesania. Tarjoile heti!


 
Ruokailun jälkeen lähdimme saunomaan ulkosaunalle. Laitoin ruuan valmistuksesta jääneet sitruunan puolikkaat kannuun ja kaadoin päälle pakastimesta sulattamaani koivunmahlaa. Pieni pullo kivennäisvettä. Kylläpä tulikin ihana raikasta ja simaisen makuista virvoketta nautittavaksi löylyttelyn välissä!



Näin pääsiäisen aikaan, sitruunat ovat ajankohtaisia. Niitä saa kaupoistakin tosi edullisesti. Joten, ei tarvitse olla omaa sitruunapuuta!

Joutsenparvi oli tullut saunan taa meidän löylyttelyn aikana!

4 kommenttia:

  1. Risotosta tulee aina mieleen äidin tekemät riisimössöt 70-luvulta. Master Chefiä katsellessa on herännyt uusi kunnioitus risottoa kohtaan ja samaista Yhteishyvän reseptiä katselin vähän "sillä silmällä". Tykkään sitruunan mausta, joten pitäisiköhän kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin meilläkin risotto on sitä sellaista riisiä, kananpaloja ja hernemaissipaprikaa kanaliemessä. Hyväähän sekin oli! Mutta ei sllä mitään tekemistä oikean risoton kanssa ole.

      Me välillä tehdään sellasta ihan perusrisottoa; risottoriisiä, sipulia, valkkaria, kanalientä ja parmesanraastetta. On tosi hyvää!

      Poista
  2. Teen joskus herkkutattirisottoa ja se on hyvää. Sitruunarisotto on minulle uusi asia. Kyllä oman puun sitruunoista tuli varmasti hyvää :)

    VastaaPoista
  3. Sitruunarisotto on meilläkin suunnitelmissa, ehkä pääsiäisenä. Ja luin luultavasti saman ohjeen, josta innostuin. =)

    Ah, mahla oiskin just niin hyvää. Tänä vuonna ei ole oikein sopivaa koivua mistä valutella. Täytyy laittaa korvan taakse jos jossain osuisi kohdalle....

    VastaaPoista