Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

torstai 1. maaliskuuta 2018

"Beast from the east" koittelee meitä!

Sisustuksen punainen lanka tällä hetkellä on polttopuut!


Kansalla on tarve keksiä aina jotain lempi- tai kutsumanimi luonnoilmiöille ja tapahtumille. Jotta kaikki pystyisivät sitten samaistumaan asiaan ja keskustelemaan siitä samalla tasolla. Joten... eurooppaa hyytää tällä hetkellä polaari- tai napapyörre eli "Beast from the east" -sääilmiö Siperiasta.
Kyllähän tämä petomainen kylmyys, näiden muutaman leudomman talven jälkeen tuntuu rapsakalle. Lähes -20 asteen pakkanen päiväsaikaan yhdistettynä idästä puhaltavaan tuuleen ja yöllä on lämpötila laskenut melkein -30:neen. Kyllä "peto" on nimensä ansainnut!Vaikka näitä kelejä ei ole kestänyt kuin viikon verran, alkaa jo väsyttämään. Jotenkin tälläinen jatkuva kylmyys ja lämpimänä pysyminen kuluttaa elimistöä.


Näillä pysyy lämpimänä. Varsinkin kilolla metrilaukua!

Tämä peto pääsee hyökkäämään Leppämäkeen oikein koko voimallaan. Meidän tontti on just kätsysti avoin itään päin. Ja sinne suuntaan on peltoaukeata satojen metrien verran. Joten, kyllä on puhaltanut ja kylmännyt!Koska olemme olleet eri vuoroissa tällä alkuviikosta, tulipesissä on palanut lähes ikuinen tuli. Beibe on lämmittänyt pirttiä aamut ja minä illat. Kun ollaan molemmat aamuvuorossa, täytyy vaan herätä pikkuisen aikaisemmin, jotta ehtii pesällinen puita tulipesissä palamaan.Sisäsaunaa on lämmitetty, vaikkei siellä oltaisi joka päivä löylyteltykään. Näin ollaan saatu joka kolkkaan taloa lämpöä tasattua.Yläkerta on aikas viileä, koska siellä ei ole tulipesää. Toisessa huoneessa on hormiliitäntä ja siellä on ollut takka. Mutta se oli Leppämäkeen muuttaessamme niin huonossa kunnossa, että se piti purkaa. Ja kaikkina näinä vuosina,  emme ole siihen mieleistämme uutta löytäneet.
Telkkuhuoneessa on pieni patteri, mutta se ei kauheasti lämmitä. Mutta eipä tällä viikolla ole paljoa telkkua ehtinyt katsomaan, kun kaikki aika menee lämmittämisessä, puiden kantamisessa ja eläimistä huolehtimisessa.Kyllähän me ihmiset pärjäämme! Vaatetta vaan päälle lisää, takkaan puita ja lämmintä ruokaa ja juomaa massuun. Ulos ei ole mikään pakko mennä, jos ei halua ja tarvitse!Mauri ja Lakritsa ovat myös sisällä mielellään. Koiraan ottaa kylmyys oikein tosissaan. Se on niin matala, että maasta tuleva kylmyys pääsee hohkaamaan siihen. Pikaisia pissalla käyntejä tehdään ja sitten äkkiä takkatulen ääreen.Lakritsaa on pakko patistella ulos, koska se ei suostu käymään hiekkalaatikolla. Kissa yrittääkin piiloutua johonkin, ettei ulos tarvitsisi mennä. Mutta kerran päivässä täytyy ulos se "heittää", koska en halua sen pissailevan ja kakkailevan sisälle.Mutta muiden eläinten pärjääminen tälläisillä pitkään jatkuneilla kovilla pakkasilla huolettaa aina. Toki kaikki meidän kotieläimet ovat alkuperäisrotuja ja kylmää kestäviä.
Vesihuolto on kova homma näin kylmällä. Meidän elukat eivät ole pihatossa. Rakennukset, missä ne asustelevat, ovat kuitenkin lämmittämättömiä. Joten lämpölamput palavat ja ruokintaa on lisätty. Eläimet pääsevät liikkumaan isoissa karsinoissaan vapaasti, niin halutessaan.
Koska lämmitys eläintiloissa on suunnattu eläimiin täsmälämmityksenä, niin näin kovilla pakkasilla vesi astioissa tuppaa jäätymään. Niitä vaihdetaankin, voisi sanoa että, ihan alvariinsa. Puuhellalla ja sisäsaunan vesipadassa on koko ajan vesi lämpiämässä. Aamulla ensimmäisenä kun herää, on laitettava hellaan tuli, jotta saa veden heti lämpöiseksi.Onhan meillä nykyään sellainen hienous, kuin lämminvesivaraaja. Jos oikein tulee kiire, voi laskea ihan hanasta ämpäriin kuumaa vettä. Mutta kun nyt joutuu lämmittämään pirttiäkin, niin samalla se vesikin lämpiää. Muutenkin sähköä kuluu elukoiden lämmittämiseen, niin säästyypä muutama kilowatti ehkä, kun veden lämmittää vain oman työn ja traktorin sekä moottorisahan polttoaineiden maksaneilla puilla.


Kuppi kuumaa!

Kyllä aina tälläisten pakkasjaksojen aikaan tulee miettineeksi tätä vanhassa, puulämmitteisessä talossa asumista. Samoin tuota eläintenpidon järkevyyttä. Mitään muutahan elämään ei mahdu kuin tämä ruljanssi. Kaikki menot on suunniteltava tosi tarkkaan. Varsinkaan työpäivinä ei kotoa voi olla pois juuri enempää. Ainakaan molemmat yhtäaikaa!Vapaapäivinäkin menot pitää organisoida ja kotoa ei voi olla kauaa poissa ilman elukkavahtia ja talon lämmittäjää. Ja sellaista on tosi vaikea, ellei jopa mahdotonta saada.
Mutta toisaalta, näiden vuosien varrella on niin tottunutkin tälläiseen elämänrytmiin, ettei kauheasti mihinkään haikaile. Ja kelien mukaan tehdään niitä ex-tempore päiväreissuja mahdollisuuksien mukaan.


Nyt ollaan kotona ja syödään hyvin!

Eläinten suhteen, tälläiset olosuhteet pitävät ehkä itsellä realiteetit kunnossa. Kesäisin aina ajattelee, että kyllähän noi tossa menee ja se ja se elukka olisi mukava. Kaveritkin aina kyselevät, että miksi ette ota vaikka sitä tai tätä? No, juuri tämän takia!Jos tulee mielitekoja hankkia lisää eläimiä, kannattaa muistella minkälaista tämä touhu sitten kovilla pakkasilla on. Haluaako herätä vielä aikaisemmin ja tehdä vielä enemmän töitä niiden eteen?
Asiahan on ihan eri, jos on lämpimät tilat tarjota elukoilleen ja lämmin vesi tulee hanasta tai on lämmitettävät vesikupit. Ja aikaa itsellä rajattomasti käytettävissä.No, tämä on nyt tämä hetki vuodenkierrossa ja omalta osaltaan tekee tästä elämästä mielenkiintoista ja rikasta. Tarkoitus ei siis ole kerätä säälipisteitä teiltä ja surkutella sitä, kuinka kurjaa ja rankkaa meillä on. Koska meillä ei ole!

Paitsi ehkä maanantaisin! 😜


 Ystäväni juuri kertoi, kuinka hän oli kaverilleen valitellut sitä, että elämä on pelkkää palelemista, puiden kantoa ja tulipesien lämmittämistä. Ja mitään "kivaa" ei ehdi tekemään! Hän asuu myös tälläisessä vanhassa talossa kissoineen.
Mutta sitten he olivat todenneet, että tämä on tosi pieni aika vuodesta ja kuinka ihanaa on kesällä asua maalla. Ja ittehän haluaa asua näin, oma valinta. Että turhan ruikuttamista!Haluan kuitenkin kertoa ihan rehellisesti, millaista on asua vanhassa, puulämmitteisessä talossa. Hankkia paljon kotieläimiä ja elää omavaraistellen. Hidastaa ja yksikertaistaa elämäänsä. Se on välillä työntäyteistä!


Siperia karaisee, sanotaan!

23 kommenttia:

 1. UUh siellä on kunnon aukea, että kylmää viimaa pukkaa! Meilläkin on nyt maalämmön asetukset olleet jotenkin pielessä ja nyt selvitellään mikä on, makkarissa parhaimmillaan 15,5 astetta ja olkkarissa 16astetta. Varaavia takkoja ei ole, vain avotakka ja yhdessä kerroksessa iso koti, niin huh kun on kylmää. Mutta olen juonut kuumaa teetä minkä ehdin ja kerrospukeutunut ja yöt nukkuu paremmin viileässä.

  Tämä kun kestetään, niin sehän on kevät.

  Zemppiä <3 ja niin siisti Arska-muki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä käy huiku, huh huh! Onneksi sitä tuulisuutta ei montaa päivää kestänyt.

   Onpas kurjaa, kun maalämpö ei pelitä. Ja talo kyllä jäähtyy tosi nopsaan, kun lämmitys ei pelaa.
   Se on kyllä totta, että viileässä nukkuu paremmin!

   Yritetään nyt pysyä sulina!

   Poista
 2. Hyvä postaus! Paljon omavarainen elämä vie aikaa ja siinnä on vaivaa, mutta kyllä se todella myös antaa paljon. Sitkeitä sissejä olette ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tämä sisseyshenki alkaa hieman rapisemaan! ='D

   Poista
 3. Joo, kyllä niitä puita todellakin saa kanniskella ja pesiä lämmitellä. Ja eläimet antaa oman mausteen elämään...

  Meillä on nyt ollu aika hyvin lämmintä sisällä, vaikka mekin asutaan pellon keskellä ja joka suunnasta pääsee tuuli iskemään. Ehkä meitä auttoi ne ulkoseinien remontit, ei enää sillä lailla sukat pyöri jaloissa niin kuin ennen teki. Mutta meillä on edelleen alakerran lattiassa yksi kohta, mikä on talvisin suorastaan pakkasella, ja se kohta on keskellä taloa tuossa väliseinän rakosessa!! En tiiä mikä ihmeen kylmäsilta siihen jostain sitten pääsee...

  Meillä hoitaa puun kantamiset nykyään pääosin kotona asuva poika, joten sinänsä se homma ei suuremmin mua rasita. Mä oon nyt lomallani aamulla jo sytytellyt tulet uuneihin, se on minusta jotenkin tosi ihanaa hommaa. Tänään poltettiin itse asiassa ihan vitiviimeiset puut... onneksi aamulla tulee pieni puukuorma.

  Mua huvitti kovasti toi Beast from the East. Ja samoin huvittavaa, kun Englannissa asuva ystävä kertoilee, miten siellä on maailmankirjat sekaisin lumen vuoksi. Lapsilla on ollu tänään koulu suljettuna ja huomenna on myös. Tosin onhan se ihan ymmärrettävää, kun ei ole talvirenkaita, lumiauroja yms. Täältä Pohjolasta katsottuna on vaan niin koomista kaikki tuollanen, kun ite ei todellakaan saa olla pois töistä tai koulusta, "koska lumi".

  Tsemppiä teille sinne, kohta on luvattu jo näiden pakkasten lauhtumista! Jaksaa, jaksaa... ja sitten onkin jo kevät! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on lattiat osittain avattu ja eristetty uudelleen. Seinät on laitettu joskus 80 -luvulla. No, jossain vaiheessa on sekin on edessä.

   Joo, huvitti kyllä kun Englantiin annettiin pakkasvaroitus hurjasta -8 asteen kylmyydestä. Mutta tosiaan, olosuhteet siellä on ihan toiset.

   Hei, kyllä me tästä selvitään! Niin kuin joka talvi! Jaksaa, jaksaa.... ='D

   Poista
 4. Meillä on noin 35 vuotta vanha talo, jossa itse olemme asuneet parikymmentä vuotta. Talossa on monia kohtia, jotka itse olisin tehnyt toisin, mutta lämmitys toimii niin hyvin, että vieläkin jaksan ihmetellä. Lämmitämme vain puilla (paitsi kylppärissä on sähköpatteri seinässä). Talon keskellä on muuri, jossa on toisella reunalla leivinuuni ja toisella takka. Muuri on niin keskellä, että joku syrjä muurista osuu jokaiseen huoneeseen sekä ylä- että alakerrassa (paitsi kylppäriin - siksi siellä on se patteri). Muuri lämmittää huoneet niin hyvin, että edes näillä pakkasilla emme ole polttaneet tulta ihan joka päivä. Vuoropäivinä lämmitetään takkaa ja uunia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että, tuollanen on kyllä ideaalitilanne, että uunit on keskellä taloa ja lämmittää koko talon! Meidän talossa on sellanen aika avoin ratkaisu, eli yläkertaan pääsee tosi hyvin lämpö olohuoneen isosta uunista. Siellä yläkerrassa menee myös muuri niin, että se lämmittää yhden makkarin ja sitten ton avoimen osan. Se makkari, mihin muuri ei osu, onkin sitten talon kylmin huone!

   Poista
  2. Meillähän on kans palomuuri talon keskellä. Sen takia täällä varmaan tarkeneekin. Yläkerrassakin telkkuhuonetta varsinkin palomuuri kyllä lämmittää, kun kovilla pakkasilla alakerran tulipesiä jatkuvasti lämmitetään.

   Olen aina ihmetellyt amerikkalaisten tyyliä rakentaa savupiiput talojen päätyihin. Palomuurin lämpöhän karkaa ulkoilmaan! Mutta mitä voikaan odottaa kansalta, joiden lapioissakaan ei ole pontta! ='D

   Poista
 5. Puita on täälläkin kannettu ja kanoille lämmintä vettä, pakkasen puolelle ei kanalassa ole onneksi mennyt :D kissat makoilevat miestenhuoneen lämmössä tyynyillään miespalvelijan tarjoillessa herkkuja. Ulos eivät tule helpolla paitsi pikapisuille. Nyt on talvi ja kylmää, onneksi tätä ei kestä kauaa. Toisaalta nyt on hyvä heittää kaikki mahdollinen ulos tuulettumaan :D. Eipä meilläkään kauas retkeillä, lämmittää pitää koko ajan.

  On se vaan melkoinen ihme, että säästäkin saadaan lööppejä ja sensaatiota. Onhan se sensaatiota, että talvella voi olla pakkasta. Siperia puhuu, nyt pakkasella, kesällä sieltä mantereen puolelta tulee lämmintäkin - no siitäkin saa sensaatiota jos liikaa tulee!

  Pysytellään pirtissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi peto on jo väistynyt. Tilalle on tullut suojakelit ja jäätävä tihku! ='D

   Poista
 6. Rakas ihana Marketta! Lupaa, ettet rupea täällä blogissa vatvomaan, miksi ja millon ja miten kirjoitat, millaisia kommentteja saat ja millaisia haluaisit, muttet saa. Ole kiltti! Minä, blogien lukemisesta tykkäävä anonyymi (joka en ole kirjautuneena missään enkä aiokaan olla, joten "ilkeänä, pahansuopana anonyyminä" pysyn, mutta yritän toki olla kommentoimatta) olen tehnyt vakaan päätöksen, etten lue jatkossakaan yhtäkään blogia, joissa blogiasiaa vatvotaan. Ja sinun blogiasi en millään, millään haluaisi menettää, kun tämä on niin kiva. Liian monta aiemmin kivana pitämääni blogia olen nyt jo menettänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että oikein ihana! ='D Yritetään olla vatvomatta blogiasioita. En ole kovinkaan paljon näitä kirjoittamisasioita ja blogini pitämistä ajatellut täällä julkisesti. Paitsi joidenkin haasteiden muodossa.

   Minun blogini ei ole mitenkään huippusuosittu.Enkä ole sen asian eteen kauheasti töitäkään tehnyt. Olen ajatellut, että ne jotka blogissani käyvät lukemassa, kommentoimassa ja sitä seuraavat, ovat kiinnostuneet asioista joista kirjoitan ja pitävät kirjoitustyylistäni. En kuulu henkilökohtaisesti Faceen, eikä blogikaan ole siellä. Se ehkä jonkin verran rajoittaa blogini tunnettavuutta. Mutta se myös suojaa minua ja blogiani näiltä ilkeämielisiltä kommentoijilta. Olen saanut todella vähän sellaisia kommentteja, mitkä olisivat tarkoitettu satuttamismielessä. Erimieltä kanssa saa ja pitää olla! Ja negatiivissävytteisiäkin kommentteja luen mielelläni, jos ne ovat jollain tapaa rakentavia. Mielipiteitä on monia ja niin kuuluu ollakkin!

   Kiitos kovasti kehuistasi ja on mukavaa, että viihdyt blogini parissa! Toivottavasti on näin jatkossakin! =D

   Poista
 7. Teillä on aivan ihana takka! On siinä kyllä melkoisesti hommaa kun näillä pakkasilla pitää talosta ja elämistä huolta..työtä riittää! Onneksi se kevät antaa sieltä koko ajan enemmän merkkejä ja jospa nämä pakkaset pian loppuisivat. Tsemppiä sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on kyllä söpö!

   Jos nyt ihan "järkevästi" ajatellaan, niin normaalia talvenkulkuahan tämä on. Ja kyllähän maaliskuukin ihan talvikuukausi periaatteessa on, vaikka sitä positiivisesti kevään alun merkiksi sanotaan.

   Parempaan suuntaa tässä kai ollaan menossa. Kesähän sen sitten näyttää...

   Poista
 8. Suloinen pinkki Porinmatti vai onko se Maija? Samat kujeet täälläkin, puunkantoa ja lämmittämistä. Silti röttelössä on viileää, mutta olen tottunut tähän. Jos kävisin muualla töissä olisi lämmitys hankalaa. Muita eläimiä ei ole ruokittavana kuin kissa, pihalinnut ja metsäkaurislauma. Siinäkin on tarpeeksi rehun kärräämistä, eikä niiden tarkenemisesta tarvitse huolehtia, paitsi kissan tietty. Nerokaan ei käytä hiekkalaatikkoa, mutta vilahtaa monta kertaa päivässä ulos kissanluukusta. Hiekkalaatikko on tyhjänpanttina. Onneksi Superian Peto ei riehu kuukausitolkulla, sillä monilla on ongelmia laitteiden ja putkien kanssa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tiedä, mikä tuon takan merkki on. Olen sen joskus aikojen alussa maalannut tuon väriseksi ja muistaakseni siinä ei ollut mitään merkkikylttiä. Mutta kiva se on tuon värisenä! Ei lämmönvarauskyvyltään mitään kymppiluokkaa, mutta ihan välttävä.

   Onneksi ollaan säästytty putki- ynnä muilta rikoilta. Nyt kun on lunta, ei ole niinkään huolta putkien jäätymisestä!

   Poista
 9. Tsemppiä pakkasiin. Pian nämä kelit helpottavat ja pääsette nauttimaan kesästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, kiitti! Kyllä tämä tästä. Ja varmasti kesästä nauttiikin tälläisten paukkupakkasten jälkeen ihan täysillä. Toivottavasti saamme kaikki nauttia kauniista keväästä ja kesästä!

   Poista
 10. Hei.

  Koskas pöyhitään pupuja?Vai joko oot sukupuolimääritelmät tehnyt?
  t:Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo vielä yhtään kattellut. Ihan koska vaan sulle sopii! 😃

   Poista
 11. Niin kivan kotoisa postaus, kiitos :)
  Me nautimme kun saa puilla lämmittää takkaa ja saunaa, itse puiden hakukin sisälle on mukava rituaali ja käy hyvin kuntoilusta, sekä polttopuiden hakkaaminen :)
  Meidän ihmisten kohdalla se on pukeutumiskysymys, että ulkona tarkenee. Nämä karvaturrit on sitten meidän vastuulla, että heillä on hyvä ja lämmin olla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä puilla lämmittämisessä on kyllä jotain hienoa! Vaikka se on ajoittain raskasta ja työlästäkin, siitä saa tosi paljon. Juurikin tekemistä, kuntoilua ja ihanaa lämpöä!

   Poista