Meillä jäi joulusta "äitien tekemiä" laatikoita, yksi pieni vuoka jokaista. Eihän ne hukkaan olisi menneet, uuden vuoden jälkeen ne olisivat jo maistuneet kummasti!
Mutta sitten näin Instassa (taas), hyvän idean käyttää nämä joulun tähteet. Heli @keijujakuutit tilin takaa, oli tehnyt falafelpyöryköitä joululaatikoista. Jos et ole tutustunut tähän instatiliin, kannattaa. Koska hänellä on ihania kuvia, runoja ja ajatuksia äitiydestä ja elämästä.
Heli oli tehnyt pyörykät lisäämällä joululaatikoihin kananmunaa, pyöritellyt pulliksi, kieritellyt pyörykät seesaminsiemenissä ja paistanut uunissa. Ja hyviä oli tullut!
Minähän aloin ajatusta jalostamaan. Ajattelin pyöryköiden olevan liian mössöisiä meidän makuumme ihan tuollaisinaan. Ja sipulia ja mausteitakin halusin omiini!
Kolusin kuiva-ainekaappiani toivossa, että löytäisin pähkinärouhepussien jämiä. Rouhe toisi toivomaani purutuntumaa falafeleihin ja ehkä hieman myös ruokaisuuden tunnetta.
Tiesin, että voin "luottaa" itseeni ja löysinkin jopa kaksi avattua pussia hasselpähkinärouhetta. Mikähän siinäkin on, että niitä aina meidän kaapeista löytyy? ;D
FALAFELIT PORKKANA-, PERUNA- JA LANTTULAATIKOISTA
- porkkana-, peruna- ja lanttulaatikkoa, yksi pieni rasia kutakin
- 1 iso sipuli pieneksi pilkottuna ja kuullotettuna
- voita/öljyä sipulin kuullottamiseen
- 2 isoa valkosipulin kynttä hienonnettuna
- paprikajauhetta
- jeeraa
- currya
- chilijauhetta
- mustapippuria rouhittuna
- hipsaus suolaa
- 2 kananmunaa
- 100g hasselpähkinärouhetta tai jotain vastaavaa
- 2 rkl öljyä
- ( pari ruokalusikallista vehnä- tai maissijauhoja sitomaan massaa)
- seesaminsiemeniä tai pähkinärouhetta pyöryköiden pinnalle
Kuullota hienonnetut sipulit miedolla lämmöllä. Lisää niille hipsaus suolaa, koska se irroittaa nestettä sipuleista ja estää niitä palamasta. Lisää mausteet pannulle sipuleiden joukkoon ja anna niiden kuumeta koko ajan sekoitellen.
Laita mausteita oman makusi mukaan. Itse laitoin ehkä jokaista puoli teelusikallista.
Siirrä pannu pois levyltä ja anna seoksen hieman jäähtyä.
Laita kaikki ainekset isoon kulhoon ja sekoita massa huolella tasaiseksi.
Ota massasta kökkäreitä ja pyörittele pieniä palloja. Voit hieman kostuttaa käsiäsi, jos massa tuntuu niihin tarttuvan.
Minä en laittanut mitään sidosjauhoja massaan ja hyvin pysyivät kasassa.
Laita seesaminsiemenet lautaselle ja kierittele pyöryköitä niissä niin, että ovat kauttaaltaan siementen peitossa.
Laita pyörykät leivinpaperoidulle uunipellille.
Seesaminsiemeniä saa varata aikas paljon. Koska tästä määrästä falafelmassaa tulee ainakin kaksi pellillistä pullia.
Koska minun siemeneni ei riittänyt kuin reiluun pellilliseen, käytin hasselpähkinärouhetta loppuihin. Kiitos nyssykkävarastoni, rouhetta oli riittävästi!
Seesaminsiemenillä |
Hasselpähkinärouheella |
Paista falafeleja 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile kermaviilikastikkeen ja salaatin kanssa. Miksei riisikin sovi hyvinkin näiden lisäkkeeksi!
Ton kermaviilisoosin kanssa vedin kyllä niin helpoimman kautta. Ihan vain valmista dippimaustetta sekoitin kermaviiliin. Sweet chili -oli makuna ja sopi hyvin falafelien kanssa.
Näihin falafeleihin voi käyttää ihan mitä joululaatikoita teillä sattuu olemaan jäljellä. Mutta maksalaatikkoa en ehkä näihin laittaisi! =D
Ja soveltakaa ohjetta sen mukaan, kuinka paljon teillä laatikoita on. Miksei näihin voisi sekoittaa vielä lisäksi niitä kikherneitä, mistä falafelilt pruukataan oikeasti tehdä.
Syötiin näitä tyttären kanssa heti uunista tuoreeltaan. Olivat hyviä! Tyttären arvio oli, ettei tietäisi syövänsä joululaatikoita, jos ei tietäisi. Olin hänen kanssaan samaa mieltä!
Illalla vielä lämmitin näitä pannulla öljytilkassa ja syötiin niitä salaattien kanssa, kun Beibe tuli luolametsältä. Pyörykät ovat aikas hauraita, mutta ihan hyvin kestivät pannulla lämmittämisen!
Beibe tykkäsi myös näistä falafeleistä ja hän oli samaa mieltä, ettei maistuneet yhtään joululaatikoilta. Nämä kyllä menevät ehdottomasti jatkoon joulutähteiden tuunauksessa!
Ei jäänyt tähteitä, mutta mikäs estää halvalla ostamasta noita alennusmyynneistä. Kiva idea, kiitos tästä. Ei oo tullu mieleenkään tehä noita, mutta miks ei vois! Hyviä vuoden loppupäiviä!
VastaaPoistaSulla on loistava tilanne, kun kaikki olet saanut syötyä! 😃 👍
PoistaOllaan syöty noita nyt oikein urakalla ja ovat hyvältä maistuneet pannulla lämmitettyinä!
Mukavaa vuoden loppua sinullekkin! 💗
Kylläpä näytti hyvältä ruokatuunaukselta eikä mitään mene hukalle! Niin pitää aina ollakin!!
VastaaPoistaOikein mukavaa loppuvuotta ja ihanaa uutta alkavaa! Toivottavasti taas törmäillään jossain :D
Kyllä tälläiset jämistä tehdyt ruuat maistuvat erityisen hyviltä!
PoistaHyvää tulevaa vuotta sinullekkin ja olisi kyllä mukava nähdä taas jossain! 😃
Aivan loistava idea! Meillä ei jäänyt mitään yli tällä kertaa. Oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta!
VastaaPoistaTeillähän on hyvä tilanne, kun ootte kaikki saaneet syötyä! 😃 👍
PoistaIhanaa uutta vuotta!
Tämä ohje tuli tarpeeseen ei olisi tullut mieleenkään tehdä laatikoista pyöryköitä. Näyttävät kyllä niin herkullisilta, että täytyy ehdottomasti kokeilla. Kiitos ohjeesta. Oikein ihanaa alkanutta vuotta sinne.
VastaaPoista-Katja
Ite vähän pelkäsin, että lanttulaatikko pukkaa läpi valmiiden pyöryköiden maussa. Mutta ei sitten kuitenkaan. Meillä tykättiin näistä kovin!
PoistaIloa uuteen vuoteen! 💗
Huomasin kanssa tämän idean Kemikaalicoktailissa ja tein näitä porkkana- ja kurpitsalaatikoista, joita oli molempia yksi pieni laatikko. Laitoin sekaan mausteiden ja munan lisäksi korppujauhoja, humusta purkin loput ja laitoin seesaminsiemeniä puolitoista desiä suoraan taikinaan. Pullista tuli aika jämäköitä ja pysyi tosi hyvin kasassa.
VastaaPoistaVariaatiota kannattaa kehitellä sen mukaan, mitä iteltä löytyy. Ja on ihanaa, kun saa tehtyä herkkuruokaa käymättä kaupassa! 😃 👍
Poista