Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

tiistai 23. syyskuuta 2014

Kasvislassee!


Ulkona todella syksyistä, vain muutamia asteita lämmön puolella. Kova tuuli, lehtiä ja koivunsiemeniä ilma sakeanaan. Koska oli pakko avata tänään lämmityskausi ja hellassa ollut koko päivän valkea, ajattelin tehdä kasvislasagnea! Eli lassea, kuten meillä tavataan sanoa.
Perheeltä ei kuulunut riemunkiljahduksia, kun ilmoitin mitä meillä tänään syötäisiin. Kuten ei yleensäkään, kun teen jotain kasvisruokaa. Porkkanat, palsternakat ja sellerit ovat vielä maassa ja olen niitä sieltä käyttänyt mahdollisimman paljon, ettei tarvitsisi roudata kellariin. Koska ei niitä nyt kuitenkaan NIIN paljon ole, että niillä talvi mentäisiin. No, kasvisruokaa syötäisiin ja sillä sipuli! Heh, olipa osuva sanonta tähän saumaan!
Ei sillä, kyllä olen tehnyt tätä aikaisemminkin ja hyvin on uponnut. Jotenkin vaan sitä aina haluaa lihaa lasagneen laittaa ja tosiaan tähän reseptiin voi ihan hyvin sitä lisätäkin. Tulee tosi hyvää niinkin. Koska meillä ei ole sitä kauppaakaan kylällä ja en viitsi joka päivä ostoksille lähteä lihaa hakemaan, on ihan hyvä käyttää syksyn satoa pellolta.
Teen aina lasagnee ison satsin, vaikka ollaan pieni perhe. Voi sitten syödä useamman kerran tai ottaa töihin evääksi. Tokihan voi puolittaa aineiden määrät, jos ei ole isoa vuokaa.
Mangoldia tai pinaattia ei tarvitse laittaa ja pavutkin voi unohtaa, onnistuu ihan hyvin pelkistä juureksistakin!
Resepti tulee tässä:
KASVISLASAGNE 8-10 hengelle
Kasviskastike:
  • 7 porkkanaa
  • 2 isoa palsternakkaa
  • pieni juuriselleri
  • iso sipuli
  • nippu mangoldia(tai pinaattia)
  • 100g vihreitä papuja
  • muutama valkosipulinkynsi
  • chili
  • öljyä paistamiseen
  • tölkki tomaattimurskaa
  • vettä
  • lihaliemikuutio(tai kasvisliemikuutio)
  • 2 rkl hunajaa/siirappia
  • laakerinlehti
  • mustapippuria
  • suolaa
  • kuivattua basilikaa 
  Valkokastike:                                                                                                                            
  • 50g voita
  • 1dl vehnäjauhoja
  • 8-10dl kevyt- tai täysmaitoa
  • valkopippuria
  • jauhettua muskottipähkinää
  • suolaa
  • 150g voimakasta juustoraastetta
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kuori juurekset. Pilko sipulit ja laita öljyyn kuullottumaan pannulle. Raasta juurekset raastimen karkealla terällä. Pilko chili. Laita juuresraaste ja chili pannulle ja kuullota pehmeäksi. Silppua mangoldi ja lisää joukkoon. Kippaa tomaattimurska pannulle ja lisää vettä murskapurkillinen. Lisää pavut. Hunaja, liemikuutio ja mausteet sekaan ja anna hautua, välillä sekoittaen, sen aikaa kun teet valkokastikkeen.
Laita voi sulamaan kattilaan. Lisää jauhot ja sekoittele hetken, että jauhot alkavat kypsymään. Lisää maitoa vähitellen ja aina kun alkaa sakenemaan, lisää taas hieman. Jotkut jauhot sakenevat paremmin kuin toiset, maidon määrä riippuu vähän niistä. Kastike ei saa olla ihan lierua. Mausta valkopippurilla ja muskottipähkinällä ja anna porista kokoajan sekoittaen viitisen minuuttia. Mausta suolalla. Lisää kastikkeeseen puolet juustoraasteesta ja sekoita hyvin.
Lisää noin puolet valkokastikkeesta, kasviskastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin. Laita muutama kauhallinen kasviskastiketta lasagne vuuan pohjalle ja levitä. Laita kastikkeen päälle niin monta lasagnelevyä kuin mahtuu ja taas muutama kauhallinen kasviskastiketta päälle. Jatka näin, kunnes kaikki kasviskastike on käytetty. Viimeisen kasvis-soosin päälle vielä levyjä ja levitä valkokastiketta päällimmäiseksi. Ripottele loput juustoraasteesta viimeiseksi. Ja eikun uuniin, noin 45 minuuttia pitäisi riittää. Jos teit pienemmän lassen, vähennä paistoaika noin puoleen tuntiin. Peitä foliolla, jos näyttää juustokuorrutus tummuvan liikaa.

Viimeiset magnoldit kasvimaalta

Palsternakka sato on ollut vähän vaihtelevaa.
Osa on kasvanut tosi isoiksi, osa on taas jäänyt
tollaisiksi pätkiksi.

Sellerit ovat sellaisia pienen nyrkin kokoisia.
 Mutta isompia kuitenkin kuin viime vuonna!

Nantes 2 on lajike

Sipuli ja valkkarit on kaupasta. Omat on jo syöty!



Rehut pannulla kuullottumassa.

Laita muskottipähkinää maltilla valkokastikkeeseen.
Alkaa liikaa laitettuna maistumaan saippualta!



Minä laitan aina kauhallisen kastiketta per lasagnelevy.
Olen todennut että näin pysyy mehevänä!

Syömään!

Laitan vielä lopuksi kuvan meidän "sään kestävästä" metsästyskoirasta. Makasi koko aamupäivän lämmittelemässä takan edessä, nauttimassa syksyn ensimmäisestä lämmityskerrasta!

Aah, lämpöä!

2 kommenttia:

  1. Ai että kun on herkun näköistä ruokaa!! Ja ihanan kodikas kuva tuo viimeinen.

    VastaaPoista