Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

tiistai 2. syyskuuta 2014

Sieni-pekoni hässäkkä!


Maanantaina Beibe otti toisen pitkän pojan, Mauri-mäyräkoiran, mukaansa ja lähti metsään. Jäniksen metsästys oli alkanut. Jänistä pojat eivät saaneet, mutta puoli muovikassillista kanttarelleja oli kotiin tuomisina. Hyvä saalis sekin!
Kanttarelli kastiketta tein osasta heti samana päivänä, syötiin perunan ja savulohen kera. Toimi hyvin! Kanttarellit vaan ovat hieman hankalia sieniä, ne kun on oikeastaan syötävä heti, eikä niitä voi kuivata tms. Tosin olen kyllä pakastanut ja siihen ne sopivat hyvin.
Me ollaan vähän sellasia myöhäisherännäisiä sienten syömisessä. Meidän kummankaan kotona ei sieniä ole syöty. Herkkusienet nyt on jotenkin menneet, mutta metsäsienet ovat olleet jotenkin liian voimakkaan makuisia. Mielestäni ne ovat maistuneet vähän siltä, miltä märkä metsä haisee!
Ongelma on ollut varmasti pitkälti siinä, etten ole saanut hyvin tehtyä sieniruokaa. Sienet ovat olleet liian isoina paloina, tuntuen lima lönteiltä suussa. Tai sitten sienten määrässä on liioiteltu ja mikään muu ei ole maistunut ruuassa, kuin sienet. Pikkuhiljaa ollaan tutustuttu kanttarelleihin, suppiksiin ja mustia torvisieniäkin on kokeiltu. Ja tietysti yhdistelty niitä sellaisiin raaka-aineisiin, mistä me erityisesti pidämme. Eli esimerkiksi kermaan, voihin ja pekoniin!
Tänään tein lopuista kanttarelleista sieni-pekoni hässäkkää. Se on yksinkertaisuudessaan mainio lisäke perunalle tai uunijuureksille. Kunnia reseptistä kuuluu ystävällemme Totolle, joka on ymmärtänyt pekoniin käärittyjen, tuorejuustolla täytettyjen herkkusienien reseptin yksinkertaistamisen. Ainekset pilkotaan, paistetaan pannulla ja sekoitetaan keskenään. Ei mitään turhaa askartelua. Söimme vuosia sitten tätä "sienisotkua" heidän luonaan ja siitä tuli meidän perheen vakkari ruokaa!
Tässä siis tulee ohje:
SIENI-PEKONI HÄSSÄKKÄ
  • 400g herkkusieniä, kanttarelleja, suppilovahveroita tai mustia torvisieniä
  • 1 pkt (140g) pekonia
  • 200g tuorejuustoa
Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Pilko sienet ja heitä kuumalle pannulle. Paista sieniä niin kauan, että niistä on haihtunut kaikki neste. Sienten paistuessa, pilko pekoni pieniksi paloiksi. Kun sienten neste on haihtunut, pekoni pannulle sienten sekaan. Paista niin kauan, että pekoni on kypsää. Lisää joukkoon tuorejuusto. Sekoittele niin kauan, että juusto on sulanut ja kaikki ainekset ovat sekaisin. Hässäkkä on valmista nautittavaksi!

Paista sienistä kaikki neste kuivalla pannulla

Lisää pekoni ja paista kypsäksi. Sienet ja pekoni saa kyllä vähän
ruskistuakin.

Lisää tuorejuusto "vökeen" ja kun se on sulanut ja kuumennut,
ruoka on valmista!

Valmista hässäkkää, perunan ja naudanlihapihvin kera!

Tämä on taas niitä sarjassa "koiran oksennuksen näköisiä ruokia", mutta jos luottaa ruuan sisäiseen kauneuteen, ei tule pettymään!
Suolaa ja rasvaa ei kannata lisätä, niitä tulee ihan tarpeeksi pekonista ja tuorejuustosta. Ja tuorejuustosta vielä sen verran: maustamaton toimii hyvin, on oma asia haluaako käyttää maustettuja juustoja. Ne ei kauheasti vaikuta loppumakuun. Mutta kevyt juustojen käyttö on turhaa jeesustelua, jos kerran ruuassa on jo pekonia!

2 kommenttia: