Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Pyhien puuhastelut


Voi että! Kyllä olikin mukavat vapaat. Joulu meni kivasti, ei tullut ihan hirveästi ylensyötyäkään! Saunottiin moneen otteeeen ja vietettiin isäni synttäreitä, veljeni luona syöden. Muutama ystävä poikkesi ja ulkoiltiin PALJON! Sunnuntaina Beibe lähti Maurin kanssa supijahtiin, kavereidensa kanssa ja minä tein hieman käsitöitä ja kävin ajamassa Lilliksellä.
Luonto kyllä hemmotteli meitä, antamalla ihanaa pakkaslunta. Täällä itä-Pirkanmaalla, satoi pyhien aikaan, ainakin 10 senttiä kuohkeaa puuterilunta. Luonto on todella kaunis ja vaikka onkin ollut kovaa pakkasta, se ei ole haitannut menoa. Kuivat pakkaskelit ovat olleet TODELLA tervetulleet!
Aatto-aamuna, roudattiin "The Joulukuusi" sisälle ja tytär koristeli sen tänä vuonna, ei niin perinteisesti! Siitä tuli hieno! Yleensä Beibe pilkkoo kuusen oksasaksilla takkaan, jo tapanina. Ajattelin, jos tämä saisi olla edes Uuden Vuoden yli. Sitten vien sen Lilliksen tarhaan. Se saa tehdä siitä selvää!
The Kuusi

Muffinsseja...

... jätskitötteröitä...

.... ja ankkoja. Ja PALJON muuta!
Aattona vein meidän tienhaaraan, vanhan vesikelkan ja siihen joulupukin ja lyhdyn.


Tonttu-muorikos se siinä...
Kun kävin tyttären ja elukoiden kanssa kävelyllä, täytyi harjoittaa pakollista, joka jouluista koiran rääkkäystä...

HA HA HAA! Ja koira nauttii...

Tytöt!

Lipeäkala onnistui parhaiten kuin koskaan! Se turposi hyvin ja oli erinomaisen makuista! Syötiin sitä aattona ja lauantaina. Loput pakastettiin. Appivanhempani söivät "lipeää" usein kesälläkin, se sopii hyvin uusien perunoidenkin kanssa. Mutta saas nähä, säilyykö meillä kesään saakka!

Herkkua!
Aatto-iltana poltettiin jätkänkynttilää ulkona. Illalla kävikin aikamoinen tuuli ja jätkänkynttilä paloi tosi näyttävästi. En ollut tiennytkään, että "jätkät" ovat ennen vanhaan, keittäneet kahvia, näiden jätkänkynttilöiden päällä. Beibe minua asiasta valisti!
Beibe oli tehnyt nämä syksyllä, naapurin metsästä (luvalla)kaatamastaan, pystyyn kuivaneesta männystä.

Jätkänkynttilä paloi kyllä tosi näyttävästi!

Tuli tekee upeita kuvioita puun pintaan

Järvet jäätyivät kohinalla pyhien aikana. Kävimme tsekkaamassa, kuinka paksuksi ovat jäätyneet. 10:stä 15:sta senttiin, oli jään paksuus. Kohta päästään pilkille. Jos vaan ehditään jossain välissä!

Mauri tutkii jään paksuutta

Rannassa oleva taideteos. 

En voi olla toistamatta itseäni asiasta, kuinka ihanaa on ollut, kun ei ole tarvinnut rypeä enään kurassa. Lillistäkin on tullut liikutettua aivan liian vähän. Ei olla paljoa kärrytelty, remmikävelyillä vaan käyty. Mutta tänään käytiin pyörimässä ympäri peltoja.

Saas nähä kuinka kauan Ihminen on tyytyväinen näihin keleihin. Viikon päästä jo valitellaan, että kun AINA on pakkasta ja lunta!!
Tähän loppuun on vielä pakko laittaa kuva tulevien vuosien joulukuusista. Ovat vasta parivuotiaita, mutta vajaan 10 vuoden päästä... Maltan tuskin odottaa niiden kasvamista!

43 tulevaa joulukuusta!

8 kommenttia:

 1. Pakkaset on ihania ja lumi sen kamalan mustan sateisen jakson jälkeen...nyt vaan huolestuttaa tuo pakkanen että kuinkas mun hepot sen kestää...Minille laitan toppaloimen, mutta kyllä tuo Shettis tuon pakkasen varmaan ilman loimia kestää. Kuumaa vettä joudun tässä ramppaamaan kiululle laittamaan, mutta väliäkös sillä kotona kun kerran olen..

  Tein lomapäivät kuulosaa oikein mukavan rennolta. Tuo kärryttely on varmasti mukavaa. Mun on aloitettava Minin valjasharjoittelu pikimmiten (ja tehtävä ne kärryt kuntoon, haaveissa kylläkin ihan uudet).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä ole huolissasi, Mimosa. Kyllä ponit kylmää kestää, jos ovat siihen saaneet tottua. Loimet tuppaavat litistämään paksun talvikarvan niin, että sen lämmityskyky huononee.
   Meillä ei ole tallissa lämmitystä ja lämmintä vettä on joutunut elikoille kantamaan. Ja vähän extra heinää on annettu. Heinän pureskelu tuottaa lämpöä kehoon.
   Poneilla kärryttely on kivaa! Jo senkin takia, että näkeekin vähän, mihin ollaan menossa. Viimeisin hevoseni oli 175cm korkea, ei paljoa tietä kärryiltä näkynyt!

   Poista
  2. Shettis kesti pakkasen tosi hyvin, ei ollut moksiskaan. Musta karva oli paikkapaikoin ihan huurteesta harmaa, mutta lämmin se oli kun tungin sormet sinne karvan sekaan (hahhaa, saa nauraa). Minillä oli toppaloimi ihan poikaa, se on vaan liian iso sille (85cm) ja helmat lepatti ikävästi (pelkäsin että kompastuu niihin kun laukkasivat pitkin laidunta). Tänään on taas toisenlainen keli, lunta tupruttaa ja on nollassa. Minille sain eilen postissa tulleen pienen uuden sadeloimen (70cm, joka tuntuukin olevan liian pieni kun en tainnut saada sitä sille kunnolla säädettyä) laittaa heti käyttöön. Mini hermostuu heti jos se kastuu ja sen harjakset on märät...ja taitaa sillä olla nyt vähän liikaa pyöreyttä ja siksi loimi on jotenkin hassusti...täytyy kattella taas jostain joku uusi loimi alemyynnistä kummallekkin. Minä kun laitan päivän mittaan kuivan jos sataa oikein kunnolla ja taidan olla aika hysteerinen niitä pesemäänkin...harmi kun loimipesuainetta ei saa monen litran tonkissa...

   Heinät mä laitoin ulos niin et ensin puolet tuntia aikaisemmin kun normisti antaisin ja tunti sen normi ajan jälkeen annoin toisen puolikkaan annoksesta, sillälailla ne mutusteli sitä pikku hiljaa. Illalla laitoin ekaa kertaa niille ne slow feeding verkot, no Lyydialle nypin heiniä sille näkyviin niin että saa kiinni ja tajuaa jutun juonen, mutta Erkki mutusteli heinät heti hienosti (olen antanut sille verkosta matalalta kaikki heinät aina, nyt vain vaihdettiin verkko). Tää on tämmöistä opiskelua mulle koko ajan ja taitaa se kai olla kaikille hepojen omistajille. Meilläkään ei ole tallissa lämmitystä, mutta nyt laitettiin pakkaspäiville sellainen pieni lämppäri sinne että pitää pikkasen plussan puolella tallin sisältä kun se pupukin on siellä. Nyt vaan joutui avaamaan kaikki venttiilit auki ja laittaa lämmittimen uudestaan päälle että talli kuivuu sisältä, alkoi nimittäin vesi valumaan pakastuneilta seiniltä. Turvemattokerroksenkin saa varmaan poistaa ja laittaa ohuemman kuivan tilalle...

   Poista
  3. Joo, kyllä siinä aikansa menee,kun noita elukoita opiskelee! Hevosista tietää, kun niiden on kylmä, ne alkaa värisyttämään lihaksiaan! Ja jokainenhan niistä on oma yksilönsä ja ikäkin tekee osansa.
   Toi meidän lehmä minua on enemmänkin mietityttänyt, sen tarkeneminen talvella. Tai silloin kun se meille tuli. Lämpimästä navetasta, meidän syyskylmään talliin. Mutta ei montaa viikkoa mennyt, kun nauta oli hätäisesti talvikarvan kasvattanut.
   Hehku on meillä joka päivä ulkona, aika kelistä riippuen. Se on niin tottunut pääsemään ulkotarhaan, että huuto alkaa, jos koko päivän sisällä joutuisi olemaan. Ja vesisaavin ainakin kaataa kiukuspäissään! Se kun ei lypsä, ei tarvi tissien paleltumista niin pelätä. Ja sillähän utareissakin talvella pitkät karvat!

   Poista
  4. Heti tuli kans mieleen että mites lemmun tisut pakkasesta tykkää...Mutta teillä oli se vasikka jo ja maidon tulo siltä erää ohi, meinaatko astuttaa sen uudestaan maidon tulon takia.. On se vaan elukoille hyvä päästä ees hetkeksi ulos. Ai että pitkät karvat utareissakin, no sellaista en muista koskaan nähneeni.

   Meidän naapurissa lypsynavetassa niin lemmut menee kovillakin pakkasella tunniksi ulos. Emäntä siellä sanoo että elukan mielenterveydenkin takia niiden täytyy päästä edes tunniksi ulos säällä kun säällä.

   Samainen emäntä muuten sanoi että eikös meidän kannata hommata itselle lehmä kun haen navetalta joka toinen päivä 10L maitoa ja jos leivon sinä päivänä niin 12L...en ole kyllä suunnitellut hankkivani...

   Poista
  5. Kyllikki-vasikkahan ei ollut Hehkusta. Se oli ihan osto vassu. Kaksi vuotta olen Hehkua yrittänyt tiineeksi. Ei vain tule. Sonni homman taitaisi, mutta itelle en taida viitsiä hankkia. Enkä tiedäkään ketään, jolla kyyttösonni olisi, jonka luokse voisi lehmän vierasille viedä.

   Poista
 2. Lumi ja pakkanen olivat minulle järkytys, minusta leppoisa syyskeli oli niin mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolensa molemmissa keleissä! Täällä mettänreunassa on vaan niin pimeää, että! Lumi valottaa maisemia tosi paljon.
   Nyt kun on pakkasta, elukoiden tarhatkin pysyy kuivina. Mutta eipä hätää, Sussi. Taitaapa loppuviikkoa kohden taas tulla niitä syyskelejä. Ainakin jos säätiedotuksiin on uskomista!

   Poista