Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Tomaattimopo karkasi käsistä!

Niin sitä aika kultaa muistot! Ai että! Ei siitä ole kuin vajaa vuosi, kun tuskailin tomaatin kasvatuksen kanssa. Olin jotenkin ajatellut, etten laittaisi tomaatin siemeniä ollenkaan kasvamaan. Olinpa naivi!
Nimittäin sain vuoden vaihteessa NIIN törkeän hyvän tarjouksen, ettei siitä voinut TODELLAKAAN kieltäytyä. Kaverini, joka sattuu omistamaan sairaan ison kasvihuoneen, ehdotti, että kasvatettaisiin tomaatteja kimppaan. Eli tilattaisiin siemeniä ja kasvatettaisiin ite taimet ja laitettaisiin ne kasvamaan, hänen öljylämmitteiseen, megakasvariinsa. Ennen kuin olin tomaattia ehtinyt sanomaan, olin jo suostunut. Ja olinhan minä ostanut siemenhyllyt syksyllä tyhjiksi, alennetuista tomaatin siemenistä. Ihan varmuuden vuoksi ja kun kerran halvalla sai. Höh!

Projekti koulintavaiheessa
Venytin siementen istutusta maaliskuun puolelle, koska tiesin olevani nesteessä taimien kanssa, jos ne aikaisemmin laittaisin. Tila tulisi auttamatta loppumaan kesken taimien koulinnan jälkeen. Nytkin teki tiukkaa, koska en saanut niitä ihan suoraan kasvariin, vaan ne joutuivat koulinnan jälkeen olemaan viikon verran kotona.

Aika rääpäle!

Työvälineet koulintaan; pikkiriikkinen lapio ja lasi mansikkaviiniä!
Nyt ollaan projektin siinä onnellisessa vaiheessa, että tomaatit ovat jo istutettu kasvihuoneeseen. Ne ensin viettivät pari viikkoa kasvarissa totuttelemassa ja vappuna Beiben kanssa istutettiin ne penkkeihin. Useampi kymmenen tomaattia tuli laitettua. Eiköhän siinä ole meidän perheen ja vähän muidenkin tarpeiksi!

"Lapset" karaistumassa

Kolme penkkiä, kolmen naisen tomaateille!

Istutettu!

Musta ryssä, yksi lemppareistani!

Ostin lisäksi pari paprikaa
Taimia jäikin vielä yli oman tarpeen. Beiben pikku siskon kanssa vaihdan niitä kanin lihaan ja toisellekin siskolle ja hänen miehelleen menee muutama tomsku. Yhdelle ystävällenikin olen luvannut taimia. Joten en niitä turhaan kasvattanut.
Nyt taimet ovat olleet sen pari viikkoa hyvin lannoitetussa kasvupenkissä ja ne ovat vahvistuneet valtavasti. Ja väri on muuttunut tumman vihreäksi. Ihanaa!
Olen viettänyt muutamina päivinä tunteja tomaattien seurana. Viihdyn valtavasti kasvihuoneessa. Siellä tuoksuu ihanalta ja ilma on hyvää hengittää. Olen melkein taivaassa, kun saan viettää aikaa siellä.
Olen minä siellä "hommiakin" tehnyt, enkä vain seurustellut taimien kanssa. Olen istuttanut kesä- ja tavallisen kurpitsan siemeniä. Minulla on myös ryhmäsamettikukkaa ja salaattia esikasvatuksessa. Ja meloniakin laitoin kahta lajiketta. Taas saa jännittää, lähteekö ne kasvuun!

Kurpitsat
Ja lisää taimia, kaikenlaisia!

Loput tomaatin taimet ystäville
Tomaattihullu!
No, jottei elämä olis pelkkää tomaattien ja muiden rehujen taimia, on se myös kanan tipuja. Parin päivän aikana hautomakoneessa on tapahtunut. Tähän mennessä on kuoriutunut 5 tipua, joista yksi valitettavasti vahtimisesta huolimatta pääsi hukkumaan. Neljä on siis hyvissä voimissa lämpölampun alla ja ainakin neljä munaa koputtaa ja piipittää vielä. Kaksi muuta ovat hiljaa. Katsotaan nyt, miten niiden kanssa käy. Kehittyneet ne ovat, olen moneen kertaan ne läpivalaissut.

Väsynyt vastakuoriutunut

Poseeraus!
Huomenna on helatorstai ja minä lähden Viroon. Olen monta vuotta ollut lähdössä sinne kukkamarkkinoille, mutta aina on ollut jotain juttuja itsellä tai lähipiirissä. Nyt on kaikki pysyneet terveinä, itse mukaan lukien ja olen todellakin aamulla lähdössä. Ja olen aivan stressissä tipujen ja taimien ja kaiken kanssa. Vaikka tiedän, että Beibe ja tytär hoitaa. Ja varmaan paremmin kuin minä!
Joten viestintä Leppämäestä hiljenee muutamaksi päiväksi. Ensi viikolla sitten viimeistään kerron matkastani ja siitä lähtikö siellä taimimopo käsistä!

Loppuun vielä yksi varma kesän merkki. Niiden pääskyjen ja hyttysten lisäksi!

Asfalttikoneet ovat saapuneet meidän kylälle!
Hyvää Helatorstaita ja viikonloppua kaikille!

5 kommenttia:

 1. Olet kyllä ihanan ahkera ja innostunut!! Mä tänään sanoin miehelle, että saanko mä sen kasvihuoneen... (yksi pressutalli jossa ei ole pressua on joku vuosi sitten luvattu mulle kasvihuoneeksi, pitäis vaan laittaa siihen muovit... ja siis ihan tosta omasta pihasta tämä kyseinen yksilö pitäis siirtää nurkasta toiseen...) Mies sanoi, että katotaan sit kesällä... no sillonhan se on vissiin jo myöhäistä?? Ei sillä, ei mulla kyllä mitään taimiakaan ole... ajattelin, että JOS sen kasvarin saan niin aloitan kyllä ihan ostotaimilla sen homman...

  Kivaa reissua sulle!!

  VastaaPoista
 2. Oi vau mikä tomaattitarha! Paljon olet puuhannut, hyvältä näyttää!

  Mä olen just tänään tuskaillut tomaattieni kanssa (alle kymmenen ostettua tainta x) ); oli eilen ekaa kertaa toooosi pitkään aikaan "humpalla" ja lähtökiireessä unohdin ottaa taimet parvekkeelta sisälle yöksi. Ja yö oli tietty kylmä ja sateinen, nyt ovat nuupallaan. :/ Saa nähdä tokenevatko tuosta.

  Viron kukkamarkkinat, kuulostaa kivalta ja kiinnostavalta! Raporttia odotellessa!

  Ja tipusiakin! Kevät on on kyllä ihanaa aikaa kun uutta syntyy ja kasvaa. :)

  VastaaPoista
 3. Hieno tomaattihuone!

  Viron reissut on vaarallisia (mutta näkemisen arvoisia!), muutaman kerran olen sinne haksahtanut ja sitten taas on ollut taimia niin ettei sekaan sovi. Mutta jos halvalla saa niin pakkohan se on ostaa...

  VastaaPoista
 4. Hei Tytöt!
  Palattu ollaan ja suurin osa ostoista on istutettukin. Oon ihan poikki, mutta reissu oli antoisa. Menen uudestaan joskus! Raportoin, kun saan kuvat ja pääni järjestykseen! ;)

  VastaaPoista