sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Kurpitsapasta






Taas tänäkin kesänä laitoin myskikurpitsaa kasvamaan. Toiveikkaana, kuten niin monena edeltävänäkin vuonna. Ei tule taaskaan satoa, ei nyt eikä koskaan ole tullut! Kukkivat kovasti, mutteivät tee kurpitsan alkuja. Pyh!
Minähän olen syyttänyt itseäni. Olen huono pienviljelijäemäntä. Syyttänyt olen myös savisia peltojamme. Vaikkakin myskini ovat aina kasvaneet lämpöpenkeissä, saaveissa tai vastaavissa. Eivät koskaan suoraan maassa. Mutta savimaata on silti aina kiva syytellä!
Luin tässä taannoin Munanetin taimiturinat osiota. Siellä oli keskustelua näistä himoituista myski/pullokurpitsoista. Ja keskusteluja lukiessani, minulle valkeni! Eipä ole KUKAAN saanut niitä onnistumaan! Syy ei ole siis minussa. Eikä savisessa maassamme! Vaan siinä, ettei ne vain yksinkertaisesti menesty täällä meilläpäin. Aamen!
Mutta koska olen tyhmä ja periksiantamaton, aion vielä ensi kesänä kokeilla kasvihuoneessa niiden kasvatusta. Aion olla voittaja tässä asiassa! Ha!
Otan myös mielelläni vastaan Teiltä kokemuksia; oletteko kokeilleet kasvattaa näitä ja onko ollut onnistumisia vai epäonnistumisia?




Onneksi tätä "himoittua" herkkua saa ostaa kaupoista. Pitkin hampain ja korvat luimussa, minäkin sellaisen ostin. Lankesin kiusaukseen, kun piiiitkästä aikaa harhauduin kaupunkiin ja supermarkettiin. Tiedän, olen heikko! Oma kasvimaa pukkaa kaikenlaista, mutta mitä tekee emäntä; menee ja ostaa kurpitsan! Hyi, tätä häpeää! Olen tehnyt katumusharjoituksia...  Vienyt lisää kompostia ja uhrannut naatteja kasvimaan hengille. Lepytellen niitä toivoen, etteivät ne ole loukkaantunut moisesta ajattelemattomuudestani!  =)
Mutta, asiaan! Englantilaisethan tätä kyseistä kurpitsaa syövät paljon. Ja heiltä olen kurpitsapasta ohjeeni joskus napannut. Näin sen valmistuksen, muistaakseni Market kitchen -nimisessä ohjelmassa. Siinä oli sellainen katukeittiöosio, missä valmistettiin nopeaa, edullista ja maukasta ruokaa, jota sitten kansalaisille maistatettiin. Alkuperäisessä ohjeessa ei käytetty muita aineksia kuin kurpitsaa, oliiviöljyä, pastaa, ranskankermaa, suolaa ja mustapippuria. Olen tehnyt pastaa näinkin, mutta olen halunnut siihen hieman enemmän makua. Rakastan sipulia ja valkosipulia, joten omassa versiossa pastasta, käytän niitä. Niiden maku sopii pastaan erinomaisesti.
Tämä on nopea ja herkullinen lounas. Ohje on sellainen kahden nälkäisen annos, mutta siitä riittää kolmellekkin. Mutta kevyttä tämä ei ole! Kuten niin moni muukaan ohjeistani!

Niukoista aineksista tulee maukas pasta!



KURPITSAPASTA

  • 200-300g kurpitsaa kuorittuna 
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • pieni sipuli
  • yksi valkosipulin kynsi
  • 150g ranskankermaa
  • suolaa
  • mustapippuria rouhittuna
  • n. 200g pastaa

Kuori ja paloittele kurpitsa. 0,5cm x 0,5cm kuutio on hyvä koko. Öljyä pannulle ja paahda kurpitsakuutiota, niin että ne saavat reilusti väriä ja rapeutuvat pinnalta. Ja samalla kypsyvät sisältä.


Sillä välin kun kurpitsat paistuvat, pilko sipulit pieniksi. Laita myös pasta kiehumaan, suolalla maustettun veteen. Lisää sipulisilppu pannulle ja kuullota kypsäksi. Varo polttamasta sipuleita. Ripsuta vaikka hieman suolaa pannulle, se edesauttaa sipuleista irtoamaan nestettä. Näin siplat eivät pala niin herkästi.

Kuullota sipulit, älä ruskista!





Lisää ranskankerma pannulle. Sen on hyvä olla jotain rasvaista versiota, ei niitä kevyitä juttuja. Rasvainen ranskis ei juoksetu niin helposti. Älä keitä ranskankermaa, lämmitä vain.

Varo keittämästä, ettei ranskankerma juoksetu!

Mausta suolalla ja mustapippurirouheella. Lisää pasta joukkoon ja sekoita hyvin. Tarjoile välittömästi ja raasta runsaasti parmesanjuustoa päälle.







Pidän tagliatelle -nauhapastasta tämän kanssa. Mutta nyt ei kaapissa sitä ollut, joten simpukkamallinen sai kelvata. Ei se makua pilannut!


8 kommenttia:

  1. Enpä ole tällasita ennen kokeillut, varmaan hyvää! :)

    Olen kerran kokeillut myskikurpitsan kasvattamista, mullakin kukki nätisti mutta kurpitsoita ei tullut. Työkaveri oli saanut onnistumaan ! :O Ei osannut kertoa mitään erityistä salaisuutta miten oli saanut kurpitsansa satoa tuottamaan. Ihan tavallinen taimikasvatus ja ihan tavalliseen kurpitsapenkkiin oli taimen laittanut.

    VastaaPoista
  2. Ooh! Hänellä on ollut onnea! Ja varmaan otolliset olosuhteet!

    VastaaPoista
  3. Tuo kurpitsa on kyllä valtavan hyvää! Saa siihen sortua aina kun kohdalle sattuu. ;) Reseptisi näytti hyvältä. Ihanaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  4. Kiitos "siunauksesta"! ;)
    Mukavaa viikonalkua Sinullekkin!

    VastaaPoista
  5. Kerran olen onnistunut kasvattamaan tai ehkä korkeintaan kahdesti, mutta se on vaatinut sellaisen lähes trooppisen hellekesän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Lohduttavaa kuulla, että niiden kasvattaminen on yleensäkin mahdollista. Täytyy ens kesänä kokeilla kasvarissa tai järjettömien harsopeitteiden alla lämpöpenkissä.

      Poista
  6. Mulla oli vuosi sitten ekaa kertaa kasvamassa useampikin taimi, ja yllätys yllätys, niistä kasvoi useampi ihana myskikurpitsa, vaikka nyt ajatellen olin taimikasvatuksen kanssa liikkeellä turhan myöhään. Tässä linkki viimekesäiseen butternut-juttuuni: http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/2014/11/halloweenin-kunniaksi-jannittava.html
    Tänä keväänä parille myskikurpitsantaimelle sattui putoamisonnettomuus. Eipä tuo sinänsä isosti haitannut, kun kesä oli kyllä säiden puolesta sellainen, ettei satoa varmasti olisi tullut.
    Ensi kesänä siis jälleen uusi yritys! Kunpa aina etukäteen tietäisi, millaista kesäkeliä on tuloillaan, niin tietäisi mihin kasveihin kannattaa panostaa :) Reseptisi vaikuttaa herkulliselta, nyt täytyy turvautua kaupan myskikurpitsoihin.

    VastaaPoista
  7. Viime kesänä minunkin myskeihini ehti tulla ihan pienet kurpitsan alut. Tänä kesänä ne vaan kukkii. Kyllä ne varmaan vaatii hieman pidemmän taimikasvatuksen, kuin taviskurpat. Ja tosiaan lämpöä. Mutta on lohduttavaa ja kannustavaa lukea, että olette todellakin saaneet näitä kasvamaan! Jospa minäkin sitten joskus onnistun, kun tarpeeksi yritän! =)
    Kävin lukemassa juttusi; aikasmoisen sadon olitkin saanut! Wau!

    VastaaPoista