torstai 29. lokakuuta 2015

Yllättävä maissisato ja Egg drop soup


Maissi (Zea Mays), tuo korkea heinäkasvi, joka on Amerikasta kotoisin. Se on tärkeä viljelykasvi, jota tuotetaan enemmän kuin mitään muuta viljaa. Wikipediassa on mielenkiintoista juttua maissista, käykäähän lukemassa. Ajatella, että joskus muinoin, maissikasvuston vahingoittamisesta on voitu rangaista kuolemalla.
Maissi ei kestä kylmää eikä kuivuutta. Afrikassa maissisadon kuivuminen onkin yleinen nälänhädän syy.
 Maissi vaatii myös pimeät yöt kehittyäkseen. Suomen kesät ovat "hitusen" liian valoisia sille!
Bourbon-viski valmistetaan maissista. En tiennyt tätä, vaikka minulle viski maistuukin. Beibe olisi kyllä varmaan tiennyt...
Olen vuosia kasvattanut maissia. Epäonnisesti. Täältä  voit käydä lukemassa parista yrityksestä. Luulisi tällä kokemuksella jo tietävän, miten sitä kasvatetaan. Mutta kun tuntuu, että nää kesät nykyään on ihan mahdottomia! Ei ole sellaista tasaista keliä. On joko liian kylmää, kuumaa, kuivaa tai märkää. Ja maissisato ei onnistu!
Paitsi joskus on onnistunutkin! Edellisessä paikassa asuessamme, viljelimme kaikenlaista taloyhtiömme jättömaalla. Maa oli ihan hirveää savitönkköä, mikä kasvoi metristä pujoa. Mutta siellä kasvoi kyllä kaiken maailman rehutkin ihan huoletta, rikkakasvien seassa. Maissi mukaan lukien. Tähkätolkulla ryöppäsin sitä pakastimeen, enkä tajunnut, että maissinkasvatuksessa voisi olla jotain ongelmaakin.
Leppämäessä olen saanut maissin onnistumaan kohtuullisesti kerran. Omakasvattamat taimet istutettiin kaikkien oppikirjojen sääntöjen mukaisiin riveihin ja katettiin useaan kertaan kesän aikana ruohosilpulla. Kasteltiin kuivina kausina ja kävin itse pölyttämässä niitä. Eli ravistelin kukinnoista siitepölyä tähkien päälle. Ja näin olen maissini kasvattanut aina.
Tänä keväänä tilasin maissinsiemeniä Isoäidin kasveilta. "Extra early sweet" oli lajike. Luvattiin nopeaksi ja satoisaksi Suomen pohjoisiin oloihin. Olen lukenut, että kannattaa kasvattaa sellaisia lajikkeita, joiden nimessä on sanat "Early" tai "Northern". Sellaiset olisivat Suomen oloihin sopivimpia.
 No, alkukesä oli niin kylmä ja märkä, että heitin pyyhkeen kehään jo alkuerissä. Kerran katoin maissit ruohosilpulla. Mutta kun huomasin, ettei ne kasva mihinkään, lopetin niiden hoitamisen. Jätin ne tylysti heitteille.
Pari viikkoa sitten nostettiin perunoita. Pakkastakin oli ollut jo pariinkin otteeseen. Tuumasin siinä, että taidan repiä noi maissinraakut maan tasalle. Kappas, olikin jotain tähkän tapaista, ihan maan rajassa. Avasin muutaman epäuskoisena... jumankauta! Maissia! En olisi ikinä uskonut metrin mittaisista, kituliasta maissinvarsistani, että ne oli tuottanut satoa. Yli kymmenen tähkää keräsin. Ja hyrisin onnesta! Hrrr!
Se oli heti siltä paikalta selvää, että osa maisseista päätyisi pakkaseen. Mutta jotain ruokaakin niistä piti heti tehdä. Maistoin jo suussani Egg drop soupin. Keiton, johon useimmat ovat tutustuneet kiinalaisten ravintoloiden noutopöydissä. Ei uskoisi, että niin yksinkertainen keitto voi olla niin hyvää! Ja sehän on taas niitä "koiran oksennuksen näköisiä" -ruokia, joita minun lemppareissani tuntuu olevan useampia. =)

EGG DROP SOUP


  • 1l kasvis- tai kanalientä
  • 200g maissinjyviä. Voi olla tuoretta, pakastettua tai säilyke.
  • kourallinen sieniä, esim. suppilovahveroita
  • nippu kevätsipulia tai 15cm:n pala purjoa
  • 2-3 rkl maissintärkkelysjauhoja ja tilkka vettä
  • 2 kananmunaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • (kypsää broileria, katkarapuja tms.)
Kiehauta liemi kattilassa. Lisää liemeen maissit, pieniksi paloiksi paloitellut sienet ja kevätsipulisilppu/purjorenkaat. Sekoita maissintärkkelysjauho vesitilkkaan ja lisää se ohuena nauhana keittoon. Anna kiehahtaa ja riko munat erilliseen kulhoon. Vatkaa munien rakenne hyvin rikki.


Voit käyttää halutessasi ihan pelkkiä valkuaisiakin keittoon. Lisää vatkatut kananmunat ohuena nauhana keittoon. Anna kypsyä hetki ja sekoita sitten pari kevyttä pyöräytystä. Mausta (ja lisää kypsät broilerit tai katkaravut) ja keitto on valmis!


Minä laitoin keittooni kypsää broileria, kun sitä nyt sattui jääkaapissa olemaan!



Keittoonhan voi lisäillä ihan mitä tykkää. Idut ja muut sellaiset on hyviä! Tofuakin voisi laittaa, jos siitä tykkää. Allekirjoittanut ei ole sitä tofun syömistä koskaan ymmärtänyt!
Sienet ovat enemmänkin mauste, kuin raaka-aine tässä keitossa. Ne tuovat kivasti umamin makua keittoon. Mutta tokihan niitäkin voi keittoon heitellä enemmäkin, jos haluaa. Tai, siis jos niitä suppiksia on sattunut löytämään. Minä en ole... kuin tuon keittooni käyttämän kourallisen!


10 kommenttia:

  1. en ikuna oo onnistunut kasvattaa maisia..nyt tuli uusi into kun onnistuit. Meillä maissi tekee kauppansa kun lapset tykkää grillailla sitä. Olisko niin ett maissi tarvii kuitenkin sitä kosteutta rutkasti alkukesästä vai mikä lie?

    VastaaPoista
  2. Kyllä tää maissin kasvatus on hankala ja kivinen tie! Nyt kävi säkä! =)
    Nii-i! Sen kun tietäs, mitä se tarvitsee. Meillä kosteutta pitäs riittää, kun on toi savimaa ja olen tosiaan kattanut reippaasti ruohosilpulla. Tosin kyllä alkukesät ovat olleet viime vuosina liiankin kosteita. Minä epäilen kuitenkin viileitä kesiä, kun ei onnistu. Meikäläiset vaikuttaa lll-vyöhykkeellä.

    VastaaPoista
  3. Ihan uusi soppa minulle. :) Pitänee lisätä listaan kokeiltavat. Pitää tosin turvautua kaupan maissiin, kun omat ei ikinä tuota mitään. Ihanaa viikonloppua. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhteen aikaan käytiin tosi paljon syömässä kiinalaista. En itsekään tiennyt keiton nimeä, jota aina oli noutopöydässä. Tässä joitakin vuosia sitten Sara Chafak teki omassa ruokaohjelmassaan sitä ja minä olin ihan, että haa. Sehän oli sitä kiinalaisten soppaa! Siitä lähtien olen sitä aika-ajoin tehnyt. Minä pidän maissinjyvien purtavuudesta tässä keitossa.
      Kivaa viikonloppua Sinullekkin! :)

      Poista
  4. Onpas kiva ylläri tuollainen sato, tosi hyväkuntoisen näkösiäkin ovat :) Se on kiva, kun maissin kasvattaminen onnistuu meidänkin oloissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli kyllä todellinen ylläri! Ensi vuonna taas kokeillaan tästä sadosta innoittuneena! =)

      Poista
  5. Wau mikä maissisato! Meillä tuli vuosi sitten kaksi maissia ja tänä vuonna ei tullut mitään. Nauratti (tai oksetti) :D toi sun koiramainen kuvaus tolle keitolle, Mutta varmaan hyvää keittoa kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain! Ja ihan ilman hoitoa! Taidan tästä lähtien vaan istutella ja kylvää kaikenlaista ja jättää ne sitten selviytymään! =)
      Ei voi väittää, että keitto näyttäisi jotenkin herkulliselta!

      Poista