torstai 31. maaliskuuta 2016

"Vedettyä" kukkoa ja "kananpojan" jauhelihaa!

Bull-kukolla ei ole hätää. Sitä ei ole syöty!


Beibe teurasti toisena pääsiäispäivänä loput kukkonuorikot. Yksi sai jatkaa eloaan, koska sille on tarjolla kanalauma kaverin luona keväällä. Nyt se saa "harjoitella" parin kananeitosen kanssa, jotta on tavat hallussa, kun muuton hetki tulee!

Tällä kertaa otettiin kukot nahattomiksi. Helmikuussa teurastetuthan kynittiin. Minulla oli nyt hinku tehdä jauhelihaa kukkojen lihasta. Tai, että Beibe tekee! Minä kun olen käsipuoli, juurikin valokuvailemaan ja ruokaa tekemään pystyn niukin naukin.

 En kiusaa teitä millään teurastuskuvilla, enkä huomannut lihanleikkuustakaan kuvia ottaa. Joten postausta voi selailla ihan rennoin mielin, jos kestää lihan paloista, jauhelihasta ja valmiista ruuasta otettuja kuvia! ='D




Ruhot leikattiin luuttomiksi. Neljästä kukosta tuli reilut 3,5 kiloa puhdistettua lihaa. Fileet olivat nyt mielestämme ruikummat, kuin niillä viimeksi lahdatuilla. Mutta reidethän näillä oli mahtavan kokoiset!

Orppikukon paistileike, vertailuna minun käsi ja tulitikkurasia.


Tytärkin osui taas kotona käymään teurastuspäivänä. Totesi taas vaan, että "Sillä lailla!", nähtyään kukon ruhot keittiössä. Äiti ja iskä oli taas vähän "puuhastelleet!
Mutta onneksi likka kävi! Hän kertoi juurikin tehneensä broilerin paistileikkeistä "vedettyä" eli "pulled chickeniä" eli "nyhtökanaa". Sitähän oli ihan "must" kokeilla kukon paistileikkeistä!

Vähän alustusta ensin: Minä olen aina inhonnut ruuan yhteydessä sanaa; nyhtö! Mielestäni, jos ruokaa tarvii nyhtää, se ei ole mureaa. Meillä nyhtöpossusta on aina puhuttu "pullettina" tai "vedettynä". Tai sitten ihan alkuperäisellä nimellä "pulled pork". En tiedä, miksi tämä nyhtöpossu-sana minua niin risoo! Vai nyhtää...

Vedettyä sikaa meillä tehtiin ekan kerran vuosia ennen nyhtöpossubuumia. Jossain lehdessä oli ohjeita juhlien pitoon amerikkalaisittain ja sieltä bongasin tämän. Ja sitä on sitten tehtykin ahkeraan. Joulupäivän ateriallakin olen sitä joskus tarjonnut. Mutta aina se on meillä tehty sian niskasta eli kaslerista. Broileria tai kanaa en ole koskaan kokeillut. Että kertahan se täytyy olla ensimmäinenkin!

Olen kokeillut buumin rantauduttua Suomeen, monia muitakin ohjeita, mutta tämä on vaan paras! Parhaan siitä tekee, hyvän maun lisäksi se, että se on ihan älyttömän helppo. Jos luonto antaa periksi käyttää valmista Bbq-soossia ja minunhan antaa!

Alkuperäisen ohjeen olen hukannut. Muuta en muistaakseni ole siihen lisännyt, kuin mustapippurirouheen ja valkosipulin.

VEDETTYÄ SIKAA TAI KANAA LEPPÄMÄEN TYYLIIN


  • n. 1 kg sian niskaa tai broilerin/kanan luuttomia reisipaloja (paistileikkeitä)
  • 2 isoa sipulia
  • muutamia valkosipulin kynsiä
  • jeeraa eli juustokuminaa
  • (suolaa)
  • mustapippuria rouhittuna
  • 1 plo (n.5 dl) BBQ-kastiketta maun mukaan
  • loraus öljyä
  • valurautapata valmistamiseen
 Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.
Hiero lihan pintaan (suolaa,) jeeraa ja mustapippurirouhetta.
Kuori ja pilko sipulit viipaleiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Lorauta tilkka öljyä padan pohjalle.
Lado puolet sipuliviipaleista valurautapadan pohjalle.
Jos teet vedetyn sian niskasta, laita niska pataan. Laita loput sipulit ja valkosipulit lihan päälle ja lorauta BBQ-soossi päälle.
Jos teet vedetyn kanasta, lado kerros reisipaloja padanpohjalle. Laita lihojen päälle valkosipulihakkelusta. Laita taas kerros reisipaloja ja päälle valkosipulia. Jatka näin, kunnes kaikki reisipalat on padassa. Kaada BBQ-soossi pataan lihojen päälle.


Lihat ja sipulit padassa

Meillä tykätään näistä Amerikan style -sooseista. Lidlistä tämä.

Soossi lihojen päällä ja pata valmis uuniin!

Kansi padan päälle ja pata uuniin. Anna hautua pari tuntia ja käännä liha/lihat. Jatka kypsennystä vielä pari tuntia. Tarkkaile kuitenkin, ettei neste pääse kuivumaan liikaa. Uunin lämmön voit laskea 100-120 asteeseen ja lisätä hieman vettä, jos kuivuminen uhkaa.
Yhteensä noin neljän tunnin hauduttamisen jälkeen, tee haarukkakoe. Jos liha repeilee helposti kahdella haarukaalla riipiessä, se on kypsää.



Riivi lihan säikeet irtonaiseksi ja sekoita ne padassa olevan lopun soossin kanssa. Jos soosia on paljon oloisesti, voit riipiä lihan eri astiassa ja lisätä soosia lihaan makusi mukaan.



Nauti riisin, ranskalaisten, salaatin tai ihan minkä lisukkeen kanssa vain haluat! Pitaleivän ja hampurilaisen välissä tosi hyvää!




Jos ohjetta haluaa yksinkertaistaa entisestään, voit jättää maustamiset ja sipulit pois. Liha vain pataan ja valmis BBQ-soosi päälle!



 Sipuli padan pohjalla estää lihaa tarttumasta siihen. Ja sipulit hautuvat kyllä ihan muhjuksi soosiin!
Valurautapata on ihan ehdoton tämän tekemisessä, mutta onnistuu kyllä muunlaisessakin padassa. Mutta kansi pitää olla, ainakin peittää pata foliolla.

No, lopuista lihoista Beibe jauhoi sitä jauhelihaa. Myllyyn meni pari reisipalaa, neljän kukon koipilihat ja fileet. Jauhettiin 3mm laipalla kahteen kertaan. Tuli hyvän näköistä jauhelihaa. Aitoa kananpojan jauhelihaa!




Koska vedettyä tuli niin paljon kahden syötäväksi, pakastettiin jauhelihat. Meillä on pieni vakuumikone, joka on kätsy lihaa pakastettaessa. Pussit pysyvät ehjinä pakkasessa ja liha tuoreena.
Pakkasin lihat kolmeen osaan, 800 grammaa/pussi. Kun pussi oli suljettu, jaoin lihan pussin sisällä puoliksi. Näin pussista on helppo ottaa vain puolet jos haluaa. Lisäksi littoset lihat sulavat tosi nopeasti käyttöön!






Kukon jauhelihasta aion tehdä jossain vaiheessa lihapullia. Täytyy vain miettiä tekisinkö ihan peruspullia vai jollain twistillä.

Maurille ja Lakritsalle tuli ihan kivasti kukoista ruokaa. Kaulat ym. rääppeet. Lisäksi mä keitin rangat ja koipiluut ja suorin niistä kaikki lihanrippeet, rustot ja kalvot. Rääppeitä tuli vielä melkein kahden litran kulhollinen. Monen päivän ruuat pienelle koiralle ja isolle kissalle!

Koiran ja kissan rääppeet!


Vein Beiben siskon perheelle jauhelihapaketin tuliaisiksi. Ja kas, sainkin sieltä vaihtarina karitsanlavan. Mahtavaa! Pääsiäinen meni jo mutta, kai tätä voi syödä muulloinkin. 



Lisäksi sain pari karitsan filettä. Niillä olisi Beiben tarkoitus testata kylmäsavustusta. Olemme joskus kylmäsavustaneet vasikan sisäfilettä ja se onnistui hyvin.

Eletään taas mielenkiintoisia aikoja ruuan suhteen!




10 kommenttia:

  1. Jälleen kerran kerrassaan mielenkiintoinen postaus. Ohje on varmasti hyvä; taidan ottaa sen tästä talteen. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että kiinnostaa. Ruuan kasvattamisen ja -laittamisen ilosanomaa on kiva jakaa!

      Samoin sinulle!

      Poista
  2. Heh, nauroin ääneen. Itse nimittäin sain myös hirveän hepulin sanasta "nyhtö" ja meillä onkin aikojen alusta tehty "riivittyä".
    Kanasta olen kerran tehnyt, mutta ohjeen kastike (jonka silloin tein) oli liian makea ja jäi vähän äklöttämään. Nyt kun on tuo onnellinen nasu pakkasessa, ei ole tullut ostettua kanaa mutta tätä pitää taas kokeilla heti kun possu on popsittu. Kuulostaa älyttömän namilta.
    Kananjauhelihapulliin vinkki: olen tehnyt usein niin, että pyöritän melko voimakkaasti maustetut pullat valmiiksi ja keittelen ne kypsiksi vahvassa kanaliemessä. Tulee tosi meheviä, ja keittoliemestä voi vaikka jatkaa sitten soossin jos tykkää. Mutta mausteita pitää olla paljon, ne jotenkin hupenee siinä keitettäessä. Pulla on kypsä(hkö) kun nousee pintaan, tarkistan kyllä aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en tiedä miten toi nyhtö-sana niin ottaakin hermoon!

      Jos käyttää noita valmiita bbq-soosseja, niin nehän sen maun aikaslailla määrittelee. Kantsii käyttää sellasta, minkä on hyväksi todennut

      Kalapullia ja lihapullia olenkin joskus keittänyt ja hyviä on tullut! Mutta eipä taas tullut toi mieleen näiden suunnittelussa, että kiitti vinkistä vaan!

      Poista
  3. Näyttää herkulliselle!

    Meillä miehelle on jäänyt kouluaikojen kanaviillokista niin voimalliset muistot, että hän kieltäytyy täysin syömästä kanaa. Luulenpa, että muuttaisi mielensä tuota maistettuaan.

    VastaaPoista
  4. Ja on myös sitä! =D

    No onpas jäänyt kauheat traumat! Tätä syömällä ne kyllä katoaisivat!

    VastaaPoista
  5. Tää on vähän varsinaisen asian vierestä mutta sympaattinen tuo teidän pata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ollenkaan asian vierestä! Mutta eikös olekkin söpö! Olen sen joskus tilannut Hobby Hallista. Se on ollut vähän liian pieni pataruokien valmistamiseen, on 3 litranen. Mulla kún on ollut tapana tehdä ruokaa silleen, että sitä syödään monta päivää. Nyt kun ollaan Beiben kanssa kahden, pikku padassa on kiva valmistaa "sydämmellistä" ruokaa meille kahdelle!

      Poista
  6. Hyvä että Bull säästyi padalta, olkoonkin miten söpö pata tahansa :)
    Kerropa miten tuo alla mainitsemasi kylmäsavustus tapahtuu? Voisi itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä Bull tohon pataan mahtuisikaan! ='D

      Täytyypä heittää jossain vaiheessa juttua kylmäsavustuksesta!

      Poista