torstai 23. kesäkuuta 2016

Lämpimät, hunajaiset retiisit!



 Minulla on jonkin verran retiisit onnistuneetkin tänä kesänä. Laittelin niitä vähän sinne tänne, muiden vihannesten ja juuresten väleihin. Siemeniä olin ostanut Viron reissulla ja ihan Lidlistä tosi edukkaasti.
Retiisi on sellainen pikku juures, mihin minulla ja varmaan monella muullakin on ristiriitainen suhde. Ne ovat ensimmäisiä varhaisvihanneksia ja näyttävät todella herkullisen houkuttelevilta. Varsinkin sellaisessa nipussa, naatteineen päivineen.
Mutta, muistan lapsuudessani retiisiä haukatessani, järkytykseni sen sinappisesta kirpeydestä ja karvaudesta. En pidä mitenkään erityisesti vieläkään retiisin mausta, mutta aina sitä vaan on silti pakko kylvää!



Juuri koskaanhan ne ei onnistu, koska kirpat vetävät nassuunsa pikku sirkkalehdet heti niiden noustua maan pintaan. Jos ne kirpoilta säästyvät, joku mato kaivaa ruskeita käytäviä mukuloihin. Koska omaan vankkaa uskoa siihen, että joskus onnistun retiisinkasvatuksessa, yritän joka vuosi. Tyhmäksikin joku voisi meikää kutsua!
Todellakin tänä kesänä sitten onnistuin ja yhtenä päivänä keräsin pikku nipun retiisejä. Aloin netistä etsiskelemään vinkkejä niiden käyttöön. Salaatin joukossa olemme niitä jo jonkin verran syöneet, mutta jotain muuta piti keksiä.
Löysinkin erään lämpimän retiisilisäkkeen ohjeen ja eikun kokeilemaan. Se alkuperäinen ohje löytyy täältä.
 Ja johan olikin herkkua! Hunaja ja voi karamellisoivat retiisit ihanan siirappisiksi ja retiisin kuori puolestaan värjäsi siirapin vaaleanpunaiseksi. Retiisit eivät ollet yhtään kirpeitä ja karvaita lämpiminä ja kypsennettyinä.


.
Aion jatkossa laittaa retiisiä kasvamaan vain ja ainoastaan tätä ruokaa varten!
Minun ohjeeni on tälläinen suurpiirteinen. Jos kaipaatte tarkempia määriä ainesosiin, käykää kurkkaamassa alkuperäinen ohje.




LÄMPIMÄT HUNAJARETIISIT

  • nippu retiisejä
  • hunajaa
  • voita 
  • sitruunamehua
  • mustapippuria
  • suolaa
  • ruohosipulia hienonnettuna

 Poista retiiseistä naatit. Naatteja voi käyttää myös ruokaan tai käyttää ne vihersmoothieen. Minun naatit olivat niin ötökän syömiä, että menivät kompostiin.
Lohko tai puolita retiisit. Laita pannulle nokare voita ja lusikallinen hunajaa. Lisää retiisilohkot sulaan ja kuumenneeseen voi-hunajaseokseen ja paista niitä 5-10 minuuttia, riippuen siitä, kuinka kypsiä niistä haluat.
Mausta retiisit suolalla, sitruunamehulla ja mustapippurirouheella. Lisää silputtu ruohosipuli juuri ennen tarjoilua.

Olen käyttänyt Limonello-sitruunoita. En tiedä onko ne vain koristekäyttöön, mut hengissä ollaan!


Me nautittiin retiisilisäke paistettujen perunoiden ja siivutetun ja paistetun säilykelihan kanssa. Lihan olimme saaneet joululahjaksi Beiben siskonperheeltä ja se oli tehty heidän kasvattamistaan ja metsästämistään elukoista.




Tämän retiisijutskanhan voi tehdä myös uunissa, alkuperäisessä reseptissä löytyy ohje siihenkin!

16 kommenttia:

  1. Aika mielenkiintoinen resepti, taidan ottaa sen talteen, kiitos!
    Minulla ei koskaan ole onnistunut retiisi, harson allahan se on tietysti kasvatettava.. Mutta kun se on niitä ristikukkais-kasveja niin ei. Mutta tuota reseptiä varten voisin vaikka kaupasta ostaa nipun..
    Hyvää juhannusta marketta sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekkin mielenkiintoinen ohje! Yleensähän retiisiä on aina jossain salaatin joukossa.
      Minä en retiisejäni harsottele. Minä yritän harhauttaa ötököitä kumppanuuskasveilla ja luottamalla hyvän onneeni! ='D

      Hyvät Jussit sinnekkin!

      Poista
  2. Meilläkin on ollut vähän kituliasta tuo retiisien kasvatus. Viime vuonna tuli jonkun verran mutta ne oli kivikovia ja kitkeriä. Nyt näyttää hieman lupaavammalta ja salaattiin ollaan jo saatu niitä vähän.
    Metsästäjä käski kysyä sulta kun ootte tuollaisia viljelyskonkareita että mikäköhän on kun avomaankurkut kasvaa niin hitaasti että ei tunnu taimille tapahtuvan mitään.
    Hyvää juhannusta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retiisiä täytyy kastella ihan törkeen paljon! Muuten tulee puisevia, säikeisiä ja ihan liian karvaita retiisejä!

      Joo-o! Konkareita ollaan ainaskin viljelyepäonnistumisissa! =D Mutta veikkaisin, että avomaankurkkuja vaivaa kylmyys. Harsoa päälle, niin johan alkaa kasvamaan! Tai sitten vaan odottelette lämpimämpiä kelejä. Yleensä olen saanut kyllä ihan mukavan sadon kurkuista, vaikken niitä ole peitellyt. Viime kesänä Beibe teki sähköputkesta kaaret ja veti harson päälle. Täytyy myöntää, että satoa tuli enemmän kuin minun kylmänkaraisumenetelmälläni!

      Oikein hyvät Jussit teillekkin!

      Poista
  3. Minäkin kasvatan retiisejä joka kevät, saan himon niiden kirpeän pippuriseen makuun. Tänä vuonna kasvatin ne verkon alla, muuten olisivat menneet kaalikoitten suihin. Nyt on kylvökset jo nostettu ylös, mutta pitääpä ensi vuonna kokeilla tuota lämmintä herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaalikoita on ihan massoittain tänä vuonna! En ole aikaisemmin näin paljoa niitä nähnyt! Ilmeisesti minulla on niin paljon retiisiä kasvamassa, etteivät ole kaikkea ehtineet tuhota. Minä olen niin pirun laiska peittelemään ja suojaamaan viljelyksiäni. Ehkä pitäisi ryhdistäytyä!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Ja maistuvat myös hyvältä! Ei ollenkaan sellaiselle retiisiselle! ;D

      Poista
  5. Tuli just tarpeeseen, viime vuonna en laittanut ollenkaan, kun se on ollut vähän sitä varten kun siitä saa satoa nopeasti ja aikaisin, ei niinkään maun takia, nyt kuitenkin kylvin minäkin sinne tänne riviväleihin ja jonkun verran on säästynyt ötököiltäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että osu hyvään saumaan!

      Sehän tossa retiisin kasvatuksessa on minullakin se juttu, että se nousee ekana maasta. Jotenkin siitä saa sellasta hyvää mieltä, kun näkee jonkin kylvämänsä kasvavan.

      Poista
  6. Kauniita retiisejä kerrassaan ja ruokavinkki vaikuttaa herkulliselta!

    Oikein ihanaa ja aurinkoista Juhannusta, nautitaan suvesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, on hyvää!

      Mukavat Jussit sinnekkin! Kelit ainakin täälläpäin vaikuttaa tänään hyvältä!

      Poista
  7. Mulla on juuri kuvailemasi ristiriitainen suhde retiiseihin, mutta saattaa olla että tuo resepti muuttaa elämäni. Kokeiluun menee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun elämäni tämä ruoka muutti täysin! ;'D En olisi koskaan uskonut näin paljon pitäväni retiisistä!

      Poista
  8. Kiitos hyvä resepti. Siis miten voi vetää vihkoon kasvatuksen. Toka kesä oma palsta ja nyt 35 erii kasvia. Viime vuonna vesimeloni ei onnistunut eikä maissi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Meillä on tosi paljon kirppoja ja ristikukkaiset eivät onnistu. Tänä vuonna laitoin jo tosi aikaisin retiisit kasvihuoneeseen ja ne oli jo toukokuussa syöty. Yhtään kirppaa ei sinne eksynyt, joten taidan näin jatkossakin kasvattaa retiisejä!

      Poista