Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

tiistai 9. elokuuta 2016

Belgialaiset papanatykit!Nyt se on sitten vihdoin tapahtunut: Meikäläinen otti ekan askeleen lihakanin kasvatukseen! Pari viikkoa sitten hain Beiben siskolta pari Belgianjättinaarasta. Rodusta voit lukea täältä.

Likat matkustivat aikas rennosti autossa, vaikka minä lauloin koko matkan!


Meillä on ollut aikaisemminkin kaneja, ihan lemmikkinä ja ollaan pari poikaa ruuaksikin kasvatettu. Mutta näistä tytöistä on siis tulossa meidän tulevien aterioiden äidit!
Yleensä en anna nimiä eläimille, jotka mahdollisesti syödään. Nämä neidit kuitenkin tulevat olemaan lähes lemmikkinä, niin pitihän ne joksikin nimetä. Etsin netistä suosittuja Belgialaisia naisten nimiä. Saanko siis esitellä; Jade ja Luna!

Edessä Luna ja takana Jade!


Kovin ovat likat samannäköisiä ja värisiä. Mutta pieniä eroja niissä on. Jadessa on niskassa korvien takana hieman vaaleanruskeampaa karvaa. Luna taas on sellainen perus riistanvärinen. Jadella on lisäksi toisessa korvassa lovi.
Tytöt ovat nyt parin kuukauden ikäisiä joten vielä tässä menee puolisen vuotta, ennenkuin ne voi astuttaa. Ja se sulhanenhan täytyy vielä löytää. Mahdollisimman iso poika mieluiten!
Puputytöt ovat tosi rohkeita ja uteliaita. Kiitos Beiben siskon muksujen, jotka ovat pikkupupuja vellanneet!  Syliin eivät suosiolla tule, mutta antavat koskea ja muutenkin tulevat luokse, kun menen niitä ruokkimaan. Olen aika tovit istuskellut kanien kanssa, kanilaan viemäni onton puunrungonpätkän päällä. Beibe kiusasikin minua, että rummuttaako noi kanit puuta silleen kun Rumpali Bambissa? No, ei ne rungon päälle ole hypänneet, mutta tykkäävät juosta sen läpi ja makoilevatkin sen sisällä.

Vireä kelpaa kädestäkin syötynä!Kanit asuvat vanhan kanalan isommalla puolella. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus tehdä ehkäpä uuden kanalan eteisosaan isot kerroshäkit niille. Katsotaan nyt, mihinpäin tämä kanihomma etenee!Joka paikka pitää ronuta!
Kyllä minä pitkään harkitsin kanien ottamista. Mietin, että olenko ihan pimeä, kun näitä elukoita on jo ihan tarpeeksi? Ja mihinkään ei päästä, muutakuin ihan hirveällä suunnittelulla. Mutta toisaalta, kun ei tälläkään elukkamäärällä päästä matkustelemaan, niin pari kania ei sitä asiaa juurikaan muuta.

Samaa leipää pitää päästä syömään mitä kaveri syö!


Ja onhan noi nyt ihan törkeän suloisia, vai mitä?

16 kommenttia:

 1. on ihania <3
  Meille tähän elukka laumaan tuli keväällä yksi kani, kun se ei muualla pärjännyt. Yksi lisä elukka ei tunnu oikein missään ;)
  Kani on ihan lemmikki, mutta kokonsa puolesta siitä kyllä saisi oivan paistin tarpeen tullen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, elukka sinne tai tänne! Heh heh! Varsinkin tälläin kesällä, kun poni ja lehmä ovat yötä päivää ulkona. On noi tallihommat tauolla. Katotaan sit syksymmällä ja talvella, kun sonnan lappaaminen alkaa, että joko alkaa elukkamäärä tuntumaan! =D

   Poista
 2. Ihania kaneja, noita meillekin haluaisin, mutta yksi iso MUTTA, se teurastuksen ja lihan syönnin aika, varmaan jäisi pala papanatykistä kurkkuun ja kyynel kirpoaisi silmäkulmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ton omakasvatetun lihan varjopuolia se teurastus. =(

   Poista
 3. Onnea uusista pupuista!
  Mahdollisimman ison uroksen ostamisen sijaan suosittelen katsomaan noin 4kg kokoista sulhoa heille - kasvavat teuraikään nopeammin ja lihaa on ehkä enemmän kuin isoissa kaneissa, jotka tuntuvat kasvattavan ensin luut :). Belgianjätillä on hyvänä puolenaan suuret poikuekoot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks! Ja kiitos vinkistä tossa uroksen valinnassa!

   Beiben siskon urokset ovat aikas jötköjä. Mun mielestä he ovat poikaset teurastaneet jotain puolivuotiaina.

   Joo, kymmenen molemmin puolin noita poikasia on heillä ollut!

   Poista
 4. vekkuleita kavereita:) Olen lukenut Keskeneräisen blogista lihakanien kasvattamisesta. Minusta on todella hienoa, että liha kasvatetaan itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On noi aikas typyjä! <3

   Keskiksen blogista olen myös kanijuttuja lukenut. Hyvää tietoa olen häneltä saanut.

   Minusta on myös hienoa, että on mahdollisuus ainakin osittain kasvattaa syömäänsä lihaa. Arvostan sitä lautasellani tosi paljon!

   Poista
 5. Tännekin muutti kaksi kania, uros on ikävä kyllä leikattu mutta tarkoitus on ensinnä vähän tutustua kaneihin.. Työkavereiden ilmeistä kyllä näki että selvästi pitävät kahelina kun otin LISÄÄ eläimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, onnea vaan lauman lisääntymisestä sinnekkin! ='D

   Kai tämä elukoiden hamstraaminen ja itsensä työllä näännyttäminen on jonkinlainen hulluuden muoto!

   Poista
 6. Hieno lisäys teidän eläintarhaan!

  Tialla hyvä kommentti, olisin sanonut ihan samaa. Eri juttu tietysti, jos aiotte kasvattaa paistikkaita vaikka puolivuotiaiksi tai yli, siinä ajassa belgianjättiinkin ehtii kasvaa myös lihaa. Teillä on nyt siinä hyvä tilaisuus tunnustella noita kaunottaria vähän sillä mielellä, että minkä ikäisenä heissä alkaa olla muuta kuin luuta ja korvaa.

  Onnea aivan valtavasti tällekin projektille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, samaa mieltä! =D

   Meillä oli ne pari poikakania tossa pari vuotta sitten ja teurastettiin ne juurikin puoli vuotiaina. Lihaa niistä tuli tosi hyvin, en nyt enään muista määrää, mutta useampi kilo yhteensä. Täytyy tosiaan vähän tunnustella tyttöjä, niiden isä on vielä nuori, mutta aikas iso. Isoisä taisi olla 10 kiloinen jötikkä!

   Kiitoksia, kiitoksia. Onnea tässäkin projektissa taas taidetaan tarvita!

   Poista
 7. Onnea uusille asukkaille sinne :)
  Meidän eräällä ystävällämmekin on noita kaneja vaikka kuinka monta ja ne todellakin kasvaa julmetun suuriksi.
  Nyt vaan pupureseptejä kehiin... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! =)

   Siiderinen kanipata on testattu ja hyväksi todettu. Englantilaiset osaavat kaninlaiton. Heidän nettisivuiltaan löytyy hyviä reseptejä!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. No, onhan noi nyt ihan mielettömän söpösiä!

   Poista