Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

sunnuntai 7. elokuuta 2016

Avoimet puutarhat; pariin kohteeseen tutustumassa!Täällä meilläpäin ei puutarhoja kovin montaa ollut avoinna. Neljä Kangasalla ja yksi Orivedellä. Tampereelle asti emme jaksaneet lähteä, omassa puutarhassakin oli rästihommia tehtävä vielä tänään!
Valitsimme lähikohteista kaksi, koska kolmessa Kangasalan kohteessa olimme käyneet toissa vuonna tutustumassa. Josko sitten ensi vuonna kävisi niissäkin taas katsomassa, ovatko keksineet jotain uutta!

Tähkäesikko


Ensiksi suuntasimme Orivedelle, Längelmäveden rannalla sijaitsevaan puutarhaan. Olimme paikalla kymmenen yli 12, mutta paikalla oli jo monta muutakin.
Puutarhan omistajapariskunta otti meidät sydämellisesti vastaan ja kertoivat hieman kasveista. Rouva oli ollut hieman huolissaan siitä, että kukkiiko enään teemapäivänä mikään, kun kesä tuntui menevän niin vauhdikkaasti kukkimisen saralla.


Yleisnäkymää Oriveden kohteesta!

Rautatienomenapuu

SateenvarjojalavaKyllähän puutarhassa oli kukkaa! Nauhukset olivat komeassa loistossa ja hortensiat pistivät parastaan. Perhosia oli runsaasti kukissa.Muutenkin piha oli kaunis, siisti ja hyvin hoidettu. Kärhojä oli paljon ja osassa oli minun kämmentä isommat kukat. Kyllä täytyy viimeistään ensi keväänä hommata uusia kärhöjä meillekkin, talvella menehtyneiden tilalle. On ne vaan niin kauniita!
Jäi kysymättä, mikä tämä köynnös on. Tietääkö kukaan teistä?


Puutarhaan teki kyllä oman leimansa järven läheisyys. Tuli taas mieleen, että olisi kiva asua lähempänä järveä tai edes käydä järvellä enemmän. Tänäänhän oli tosi paahteinen päivä, mutta tässä puutarhassa järveltä tuleva tuulahdus tuntui ihanan vilvoittavalta.

Pohjassa oli jotain räpynjälkiä!


Täällä oli myös mahdollisuus kahvitteluun, joten käytimme sen! Otimme kupit sumppia ja ison kääretortun palan puokkiin. Hyvää oli!


Pihassa oli heinoja humalatukia!

Kasvihuoneessa oleva anopinjakkata oli tosiaan jakkaran kokoinen!

Liljat kukkivat kauniisti!

Ihana vaaleanpunainen pensashanhikki!


Orivedeltä suuntasimme Kangasalan Herttualaan. Siellä avoinna olevassa puutarhassa oli erikoisuutena karppiallas. "Vanhoina" akvaarioharrastajina karpit kiinnostivat meitä kovin.
Meillä itselläkin on joskus ollut yksi karppi. Meillä oli iso kultakala-akvaario ja saimme silloiselta kaveriltamme sinne yhden kultakalan. Se vain kasvoi ja kasvoi ja lopulta osoittautui karpiksi. Tyttäremme oli ihan vauva ja hän viihtyi tosi hyvin akvaarion edessä karpin uintia katselemassa. Lopulta kala kasvoi niin isoksi, että se törmäili akvaarion seiniin. Öisin se jyskäsi niin, että olisi luullut jonkun hakkaavan nyrkillä seinään. Lahjoitimme karppimme erään silloisen eläinkaupan karppialtaaseen. Siellä se sai tilaa ja lajitovereita ympärilleen.
"Karppipaikan" piha oli pelkistetty, mutta kaunis. Ja täälläkin meidät otettiin sydämmellisen ystävällisesti tervetulleiksi.


Mikäs tämä väkkäräoksainen pähkinäpensas olikaan nimeltään?

Lisää kuvateksti

"Byhyy"!

Hieno tukki penkkinä!


Karppiharrastus taisi olla enemmänkin isännän juttu ja hän kertoikin meille paljon kaloistaan ja niiden hoidosta. Ja me vielä kyseltiinkin lisää! Voi että, mihinkähän tuollainen kala-allas meille voitaisiin sijoittaa!

Kuvista ei oikein saa käsitystä, kuinka hieno allas oli!Kaloja ei ollut aamulla ruokittu, jotta ne olisivat "seurallisempia". Minähän olen sellainen, että puhun käsilläni vähintään yhtä paljon kuin suullani. Aina kun selittäessäni huidoin altaan suuntaan, kalat uivat minua kohden. Isäntä kehotti minua laittamaan sormen veteen ja lutkuttamaanhan kalat sormeani tulivat. Ihanaa! Mutta ilmeisesti en maistunut hyvältä, kun ne kyllästyivät minuun niin pian. Mutta aivan ihania kaloja, kerrassaan!

Minun mielestäni tuo vasemmalla oleva valkoinen karppi oli kaunein!

Allas oli metrin syvyinen.

Kalat talvehtivat akvaariossa +5 asteessa horrostaen.


Pihassa oli hienosti toteutettu terassi maakellarin päälle. Siellä vain oli niin paljon porukkaa, ettemme päässeet sitä ylhäältä päin katsomaan. Mutta tämäkin piha oli kaunis ja tosi siisti!

Maakellarin päälle tehty terde!

Japanin verivaahtera ruukussa! <3


Puhuinkin Beibelle, että joskus voisi lähteä katsomaan puutarhoja hieman kauemmaksikin. Täytyisi vain suunnitella reissua hieman paremmin ja ajan kanssa. Avoimena olisi ollut niin paljon kiinnostavia puutarhoja ympäri Suomen. Hieno teemapäivä tämäkin!


Blogini on saanut taas pari uutta seuraajaa lisää. Hannele ja Irina, sydämmellisesti tervetuloa joukkoon!

12 kommenttia:

 1. Kiitos Satu! Sehän se! =D

  Kyllä täytyy hämmästellä, kuinka hienoja puutarhoja ihmisillä on!

  VastaaPoista
 2. Upeat puutarhat! Uskomattoman hieno tuollainen karppilampi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä!

   Kalojen uintia oli lumoavaa katsella!

   Poista
 3. Voi vitsit! Tuo puutarha-päivä meni sivu suun. Kävin sitten ihastelemassa netin kautta muutamia. Ihana maakellari, huoh! Ja tuo karppilampi <3 Saiskohan mitenkään puhuttua että meille rakennettais kans...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on niin täynnä tapahtumia, että väkisinkin osan missaa. Ensi vuonna sitten!

   Nyt sitten vain alat painostamaan karppilammen rakentamisessa! ;D

   Poista
 4. Tuollaisella karppialtaallahan saisit sitä vesielementtiä lähemmäksi kotia. Ajatteles miten kiva kuumana kesäpäivänä olisi istua altaan reunalla kahvin kanssa ja seurata kaloja.... :) Sitä elämystä jään odottelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tarvis sitten jäädä ihan oloneuvoksettareksi kotio. Enhän ehtis mitään muuta kuin tuijotella niitä kaloja ja tietysti hörppiä sitä kahvia!

   Poista
 5. mekin käväisimme yhdessä puutarhassa Jyväskylän kupeella. Tällaiset teemapäivät ovat mukavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä tosi mukavaa päästä katsomaan ihmisten kauniita ja mielenkiintoisa pihoja ja puutarhoja! =)

   Poista
 6. Hienoja puutarhoja, kiva päästä näin siivellä käymään näissäkin. Karppilampi on aivan mahtava, hienoa, että joku jaksaa harrastaa sellaistakin Suomen oloissa. Avoimien päivänä kannattaa lähteä liikkeelle. Nyt tapahtuma oli hieman myöhempänä ajankohtana, siten tuttukin puutarha näytti erilaiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avoimet puutarhat -tapahtuma on tosi ihana! Näkee paljon hienoja puutarhaideoita ja oivalluksia. Täytyy tosiaan harkita, josko ensi kesänä lähtisi käymään jossain hieman kauempana pihoja katsomassa.

   Poista