perjantai 15. tammikuuta 2021

Ikuinen tuli

 

15.1.2021, klo 9.00, -28 astetta.



Pakkaset saapuivat Leppämäkeen! Mutta onneksi on lunta, niin ei tarvitse putkien jäätymisen kanssa pelätä, niin kuin monena menneenä talvena aiemmin.


Pistetään vähän pienhiukkasta ilmaan!


Itse pidän kovasti tälläisestä lumisesta pakkastalvesta. Nautin kovasti luonnon kauneudesta ja värien pehmeydestä ja vähyydestä. Näkymät ulkona ovat rauhoittavia ja jotenkin tyhjiä. Vaikka kyllähän luonnosta paljon yksityiskohtia löytyy talvellakin. Ne eivät vain pompi silmille samaan tapaan kuin ehkä muina vuodenaikoina.




Meidän pakkastalven ohjelmistoon kuuluu samaa, kuin kaikkina muinakin talvina aiemmin. Talon lämmitystä ja polttopuiden kantamista. Tälläinen koronan aiheuttama poikkeustila ei näy meidän elämässä tässäkään tapauksessa.


Aamun ensimmäisiä toimia on laittaa valkeat!


Leppämäen pieni, reilu 100 neliöinen tölli lämpiää puilla. Meillä on puuhella keittiössä, takka olohuoneessa ja pienempi takka makuuhuoneessa. Lisäksi myöhemmin rakennetussa "elintasosiivessä" on saunan puulla lämpiävä kiuas.


Kovilla pakkasilla tännekkin laitetaan pesällinen
palamaan, vaikkei saunottaisikaan.


Yläkerrassa meillä oli alkuaikoina myös pieni takka. Mutta se oli huonokuntoinen ja purettiin ensimmäisten talvien jälkeen pois. Oikein kovilla pakkasilla, ollaan yläkerran perimmäiseen huoneeseen laitettu sähköpatteri päälle. 

Monesti ollaan mietitty, että ylöskin uusi tulipesä hankittaisiin. Hyvin ollaan kuitenkin tarjettu ilman sitäkin nämä talvet. Tytär, joka majaili yläkerrassa kotona vielä asuessaan, voisi olla toista mieltä!

Mauri ei ole niin hotdog!


Sähkölämmitystä on sen verran, että vessassa on pieni patteri ja pesuhuoneessa lattialämmitys. Ulkoeteisessä myös pidetään talviaikaan patteria pienellä lämmöllä, koska se tasoittaa eteisen ja pesuhuoneen välistä lämpöeroa. Kun eteisessä on lämpöä, pesuhuoneen lattialämmityskään ei posota täysillä koko ajan.

Kovemmilla pakkasilla lämmitämme sisäsaunaa ja se osaltaan vähentää lattialämmityksen ja eteisen sähkönkulutusta. Pyykkikonekin pyörii saunapäivinä, joten pyykit kuivuvat näppärästi saunan jälkilämmössä.


Kuumaa kaalikeittoa lämmikkeeksi!


Talvella pitää olla joka päivä kotona. Vaikka meidän pirttissä ei nurkista vedä, se kyllä kylmiää, ellei sitä lämmitetä päivittäin. Varsinkin alkutalvella, kun ei ole lunta maassa ja on tuulisia päiviä.


Makkarin söpö tulipesä!


Se onkin mielenkiintoinen ilmiö, että kovemmilla pakkasilla tuntuu lämpö talossa pysyvän paremmin. Ehkä johtuu siitäkin, että talon keskellä oleva palomuuri saavuttaa pitkän lämmityskauden aikana peruslämmön, minkä joka päiväinen lämmittäminen on siihen tuonut.

Kyllähän taas "vanha kansa" on aina sanonut, että suojalla lämpö karkaa talosta ulos. En ole tälle sanonnalle mitään selitystä löytänyt. Jos joku tietää, kertokoot minulle!


Mauri siellä, missä tuli!


Aamut alkavat sillä, että puuhellaan laitetaan tuli. Jopa ihan varhaisimmillakin aamuilla tehdään näin, jos ollaan vaikkapa töiden jälkeen menossa käymään jossain. Pesällisen, pari ehtii aamulla polttamaan ja talossa pysyy pieni peruslämpö.

Meidän puuhella ei varaa lämpöä  mutta luovuttaa sitä tehokkaasti. Näin se tasaa huoneiden lämpöä. 

Olemme vuosien varrella oppineet sitä käyttämäänkin. Siinä on vipu, millä saa ohjattua lämpöä uuniin tai suoraan levyihin. Lisäksi vetoa säätämällä, pesässä puut palavat tosi pitkään hehkuen ja puuta ei kulu kovin paljon. 

Puulämmitys on oma taiteenlajinsa!


Jos molemmat ollaan pois päiväseltään, takkaan laitetaan tuli vasta iltapäivästä. Jos Beibellä on iltavuoro, tai minä olen kotona opiskelemassa, olohuoneen takkaan laitetaan valkea jo päivällä. Näin se ehtii tasaamaan lämpöä paremmin iltaa ja yötä vasten.

Makuuhuoneen takkaa ei pikkupakkasilla välttämättä lämmitetä päivittäin. Niin kauan kuin sielu sietää kylmään sänkyyn mennä, säästellään puita. Rakkaus lämmittää, vaikka iän myötä kasvaa mukavuuden halukin. Ja varmaan kylmänsieto vähenee. Herkemmin vuosi vuodelta tuli palaa myös makkarin takassakin!


Aurikokin paistelee, mutta matalalla on!


Puulämmitteisessä talossa asuvan pitää olla kotona viihtyvää tyyppiä! Me olemme ja meille tälläinen asumismuoto sopii hyvin. Nautimme edelleen puun rätinästä ja poksahtelusta takoissa. Minä pidän puuhellalla ruuanlaitosta ja siinä samalla meidän käyttövesi lämpiää. Meillähän on sisä- ja ulkosaunoilla puilla lämmitettävät vesipadat. Mutta sisällä vettä lämpiää hellalla samalla, kun pirttikin.

Tulee välillä tiskattuakin hellalla lämminneellä vedellä, vaikka meillä tiskikonekin on. Ja keittiöön, sekä vessaan saadaan hanastakin nykyään kuumaa vettä.



Puut talomme lämmitykseen olemme pääasiassa saaneet omalta tontiltamme. Kaadamme harkiten puita ja niistä Beibe tekee traktorilla pyöritettävällä sirkkelillä ne klapeiksi. Tämä on kovaa, aikaa vievää hommaa! Mutta eikös sitä sanota, että polttopuut lämmittävät moneen kertaan. Puuta kaadettaessa, pilkkoessa, liiteriin heitellessä, sisälle kannettaessa ja vielä takassa poltettaessa.




Maalle asumaan halajavan on mietittävä tämä tarkkaan: "Onko minusta olemaan talviaikoina kaiket päivät kotona?" Lehtien, median ja somen luomat idylliset kuvat antavat puulämmityksestä romantisoitua kuvaa. Ja kyllä, onhan se romanttista istua hörppimässä kahvia takkatulen lämmössä. Mutta jos et kanna puita pirttiin ja lämmitä, palelet! Puulämmityksellä elelevän on oltava toimelias.

Aina jos haluaa olla pois kotoa päivänkin pidempään, tarvitset jonkun kotivahdin pirttiäsi lämmittämään.



Meillekin joskus on sanottu, että muuttakaa nyt talviksi johonkin muualle asumaan. Voi herran jestas! Ja että, miksette laita sähköpattereita huoneisiin, jotta elämänne ei olisi niin työlästä. 

Ei meidän elämä ole työlästä. Ja tuleehan pyllynsä nostettua sohvannurkasta ainakin sen verran, että hakee liiteristä polttopuita sisälle.


Mikäs tässä maatessa. Villasukat jalassa
ja takkatuli humisee!


Kyllä me aiotaan puulämmityksellä "kitua" niin kauan, kuin vain fyysisesti ollaan siinä kunnossa, että puita pystytään tekemään ja niitä kanniskelemaan sisälle takkaan. Ja hillotaan sähkössä säästämämme rahat vaikka (villa)sukan varteen!


9 kommenttia:

  1. Allekirjoitan joka sanan, vaikken asukaan puulämmitteisessä.
    Meilläkin silti on tänäkin talvena patteri avattu keittiössä vasta nyt pakkasten tultua ja muuten lämmitetään varaavalla takalla. Olen edelleen harmissani, että vuonna 1964 tämän talon edellinen asukas vaihtoi keskuslämmitykseen ja antoi muurata piipun hormit umpeen. Kyllä, mieti miten kahelia!! Poistatti kaikki tulisijat ja hormiin valutettiin betoni, koska sieltä kuulemma veti muuten kylmää.... Joten ikävä kyllä puuhellaa en koskaan saanut.

    Minusta yläkerrassa on tosi hyvä nukkua, kun on viileää. Olkoonkin, että moni kauhistuu kuullessaan, että makkarin lämpö on mittarin mukaan +17. Siksi ihmisellä on kunnon pyjama, villasukat ja hyvä täkki!!

    Minua ahdistaa käydä kylässä niissä paikoissa, joissa sisälämpö on +24 talvellakin ja tarkenisi T-paidalla. Itse kun pukeudun talvella sisällekin kunnolla pitkiin, ja sitten noissa lämmöissä tulee ihan huono olo.

    Puulämpö on sitä paitsi niin tunnelmallinen! Ja kosteampi, terveellisempi. Ah, puulämpö kunniaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kamala suuntaus tuo aikanaan, että tulipesät hävittettiin taloista! Tiedän monta tuttua, joilla samantapaisesti. Ei ole mahdollista edes hankkia, koska piiput purettu tms.

      Isällä oli aina niin kamalan kuumaa! Kerrostalossa, keskuslämmityksellä paahtoi pattereita täysillä. Sitten kun mentiin kylään, niin ihan tuskaisaa oli. Ilma oli kuumaa ja tunkkaista.
      Kyllä viileä parempaa ihmiselle tekee. Sitä vastaan on helpompi suojautua, kuin kuumaa.

      Poista
  2. Tuo makkarin tulipesä <3 Söpöin ikinä!

    Talvella meillä lämpiää takka melkein päivittäin. Harmi, ettei alkuasukkaat laittaneet tänne leivinuunia; se olisi ollut huippujuttu, etenkin kun täällä oli aiemmin paljon sähkökatkoja. 6 tuntia sähköttä jouluaattona, talo täynnä nälkäisiä vieraita - leivinuuni olisi pelastanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon sen aikanaa ite maalannut! Se oli muistaakseni harmaanvihreä. Eihän se kovin hyvin enään varaa lämpöä, mutta ei tuolla pienessä makkarissa tarvitsekaan olla kovin kuuma.

      Meilläkään ei ole leivinuunia. Se oli hyvä! Mutta onneksi on edes tuo puuhella ja siinä pieni uuni. On se monet sähkökatkot pelastanut. Meillä on kyllä tosin nekin loppuneet lähes kokonaan. Mikä on tosi hyvä asia!

      Poista
  3. Täällä myös puulämmittäjät, hei! =) Meillä on kaksi uunia, yläkerta on niin avoin, että lämpiää samalla. Makkareissa (yläkerrassa) on kyllä patterit, mutta niitä ei käytetä kuin äärimmäisessä hädässä. Eli tuskin koskaan. Tytön huoneen lämmittää palomuuri, meidän makkari on se viilein, mutta lisään yleensä mieluummin peittoja kuin laittaisin patteria päälle. Ja meillä on myös lattialämmitys kylppärissä, se olisi kyllä aika jäätävä ilman sitä, kun on laattalattia.

    Nyt on saanut kyllä todella puuta lyödä uuniin. Joka päivä pitää lämmittää, muuten ehtii jäähtyä liikaa. (Mies lähti juuri hakemaan puita, alkaakin olla jo aika viileää...) Aikanaan, kun saatettiin talvellakin olla viikonloppu pois kotoa (mummolassa lasten kanssa), piti aina joku saada lämmittämään. Joskus tultiin sunnuntai-iltana niin hemmetin kylmään taloon takaisin, eka homma oli aina se tulet uuniin ja kakaroille villaa päälle. Mutta tosiaan kyllä pitää kotona viihtyä, jos aikoo tällä tavalla elää. Ja mehän ollaan täällä lähes aina, joten sopii meillekin hyvin.

    Näin ilmastomietteissä sitä tulee itsekin aina mietittyä, että näin sitä laitetaan pienhiukkasia ilmaan... huvitti, että sinäkin ajattelet samalla tavalla. Mutta minkäs teet, jotenkin on saatava tupa lämpöisenä pidettyä. Kyselin yhdeltä opettajalta kerran mielipidettä tähän asiaan, hän sanoi, että itsekin asuu puulämmitteisessä talossa ja samoja asioita miettii... mutta että oli päätynyt ajatukseen, että on se kuitenkin parempi kuin jos fossiilisilla polttoaineilla lämmittäisi, olisi se sitten öljyä suoraan tai fossiilisesti tuotettua sähköä. Olisi kyllä kiva, jos olisi joku tötterö piipun päälle, joka suodattaisi niitä hiukkasia... ehkä joskus vielä onkin.

    Me ollaan huomattu myös tuo, että kun keli lauhtuu, niin sisällä kylmenee. Mietittiin, että voisko johtua ilmanpaineesta...? Voiko se matalapaine jotenkin "imeä" sen lämmön pois tai pukata viileää sisään jostain talon "huokosten" kautta, siis ikkunanraoista, puurakenteista tms. Olispa kiva tietää, koitan muistaa kysyä joskus opelta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää vielä jatkaa, että puuhella olis kyllä todella ihana. Vähän harmittaa, että mies on sen täältä aikanaan poistanut, tosin täällä oli huonejärjestyskin alkujaan ollut ihan erilainen. Mietin myös, olisiko kannattanut uuneja korjatessa muurauttaa pikkuinen hella tuohon johonkin, mutta ei sille oikein olisi järkevää paikkaa täällä. Mutta joka tapauksessa se olis kyllä ihana. Joskus olen ihan pönttöuunissa haudutellut ruokaa yön yli, kun on pellit laitettu kiinni, hyvin on sekin toiminut, kun ei leivinuuniakaan meillä ole.

      Poista
    2. Puulämmitystä mielestäni kyllä parjataan ihan liikaa. Ei tässä maailmassa, varsinkaan nykyään, voi tehdä mitään mikä ei saastuttaisi. Tai, ettei se olisi jonkun mielestä jotenkin väärin.
      Puulämmityksessä on se huono puoli, että yhteiskunta ei siitä juurikaan vaurastu. Ja minusta tuntuu, että se taitaa olla se pahin ongelma. Markkinatalous kärsii, kun vain joku "maajussi" saa muutaman satasen, kun myy polttopuita. Ja "pahimmassa" tapauksessa ei edes sitä, kun tälläiset omavaraistelija, kuten me, tehdään ne puut itse omalta tontilta.
      Kyllähän paljon on nyt korona-aikanakin ollut puhetta tästä yleisen markkinatalouden laskusta, kun ihmiset eivät kuluta. Todellisuushan on se, että valtiot köyhtyy, jos ihmiset alkavat elämään ekologisesti ja kuluttaminen vähenee.
      Se on aika huolestuttavaa, että tämä nykymaailma on tälläisen varaan rakentunut. Olipas painavaa tekstiä, ja minähän en ole mikään asiantuntija kuitenkaan näissä asioissa! Kunhan sanoin!

      Se on tosi sääli, että monesta vanhasta talosta on puuhellat hävitetty! Ne eivät ole olleet tietyn aikakauden juttu. On haluttu helppoutta ja ne eivät ole sopineet sen ajan henkeen ja sisustukseen.

      Oon kans miettinyt, että varmaan tuossa talon jäähtymisessä sään ulkona lauhtuessa, on jotain tekemistä ilman paineen kanssa. Kysäseppäs opettajaltas, jo hän vaikka tietäisi!

      Poista
  4. Teidän Makkarissa on kaunis tulipesä.
    Vannon puulämmityksen nimiin. Aiemmin me asuimme isommassa talossa, jossa on puukeskuslämmitys.
    Me muutimme eläkkeelle jäädessämme pihan perälle mummonmökkiin, jossa oli vain takka. Laitoimme heti puuhellan, emmekä ole katuneet. Kun on tuota puushowta, ei tarvitse lähteä kuntosalille :)
    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nättihän se on, mutta ei se kovin hyvin lämpöä varaa. Varmaan tiilet alkavat olemaan aikas haperot sisältä. Mutta toisaalta, makuuhuonetta ei voi niin kovin kuumaksi korventaakkaan.

      Puulämmityksessä on sellaista alkukantaista, selviytymisen tunnetta. Jotenkin tuntee itsensä tärkeäksi, kun pystyy itse huolehtimaan tärkeästä asiasta, kuten talon ja itsensä lämpimänä pitämisestä.

      Kouluviikko alkaa, joten se tietää asuntolaelämää!

      Poista