Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

torstai 20. marraskuuta 2014

TSI: Kookosrasvakakkuset linnuille!


 Olen talvisin kova ruokkimaan pikkulintuja. Beibe jokunen vuosi sitten teki meille harjanvarsista, hirsimökkityylisen lintulaudan. Se on sijoitettuna keittiön ikkunan eteen, josta on helppo havainnoida laudalla käyviä tirppoja. Mitään sensaatiomaisia harvinaisuuksia ruokailemassa ei ole käynyt. Harmaapäätikka, pyrstötiainen ja kuusitiainen ovat olleet sellaiset linnut, joita en ole nähnyt, ennen kuin meidän lintulauta laitettiin pihaan. Lintujen seuraaminen on aika hypnoottista!
En mitenkään hifistele lintujen ruuan suhteen, kauraa, ohraa ja auringonkukansiemeniä. Joskus kovilla pakkasilla tarjoan maapähkinärouhetta ja talipalloja. Beibe kun on käynyt sikoja teurastamassa, sianihraa on ollut myös puissa roikkumassa. Ne vastaa pihaa koristaakin!
Olen kirppareilta ostanut erilaisia, pieniä leivontavuokia. Niihin teen talvisin linnuille kookosrasvasta, siemenistä, pähkinöistä ja viljasta kakkusia.  Kookosrasva ei kovetu paukkupakkasillakaan niin kovaksi, etteikö pikku nokat niistä saisi jotain irti. Ne ovat ihan kivan näköisiä omppupuun oksilla. Tosin ne maittavat linnuille niin hyvin, etteivät kauaan ehdi pihaa koristamaan!

KOOKOSRASVAKAKKUSET LINNUILLE:

 • Paketti kookosrasvaa
 • Maapähkinöitä rouhittuna
 • Ohran- tai kauranjyviä
 • Auringonkukansiemeniä
Tarvitset myös kattilan rasvan sulattamiseen, pieniä vuokia tms. ja narua tai rautalankaa, jotta saat kakkuset ripustettua.Rouhi pähkinöitä pienemmäksi ja sekoita ne jyvien ja siementen kanssa haluamassasi suhteessa. Jaa seos vuokiin/muotteihin. Jätä noin senttin verran yläreunasta vajaaksi


Sulata kookosrasva kattilassa ja kaada varoivaisesti vuokiin siemenseoksen päälle. Leikkaa narusta/rautalangasta sopivan pituiset lenkit ja tökkää ne seoksen sekaan ennenkuin kakkuset jähmettyvät.


Vie kakkuset jähmettymään johonkin viileään paikkaan. Toki jämähtävät huoneenlämmössäkin, mutta se kestää aika kauan.
Kakkuset saat irroitettua vuuistaan, kastamalla ne hetkeksi kuumaan veteen. Mutta vain todellakin hetkeksi, koska kookosrasva sulaa todella herkästi!
Ja, ta-daa! Kas näin on itse tehdyt siemenkakkuset linnuille valmiit!

Tekis mieli vähän itekin haukata!


Ai, kun on nättejä!

Nämä kakkuset eivät sovellu fitness-ruokavaliota noudattaville tipuille. Mutta ei hätää! Bongasin, että Lidll:ssä on myynnissä proteiinitalipalloja. Näitä voivat lintuset syödä myös kesken tiukankin treenikauden!

Anna mun kaikki kestää!


Talikakkuja olen tehnyt linnuille muulloinkin. Siitä voit lukea täältä.

4 kommenttia:

 1. Söpöjä kakkusia! Meillä ei ole koskaan ruokittu lintuja, ajattelen aina että ovat vähän liian helppoja paisteja meidän kissalle... Ja mua myös vähän mietityttää se salmonellavaara, jos linnut tuossa paskois ja koirat sitten taahaa niissä ja tuovat sisälle, koirat kun nukkuu meidän sängyissä...

  VastaaPoista
 2. Kiitti kehuista, tytöt! Täytyy tehdä lisää kakkusia, edelliset melkein syöty jo!
  Lintuja ruokkiessa täytyy muistaa vähän siivoilla laudan alustaa. Muutenkin, kun käy lintulaudalla "huolto töitä" tekemässä, pitää olla lipomatta sormiaan ennenkuin on ne pessyt! Meillä nyt ton paskan kanssa ollaan niin paljon tekemisissä muutenkin, kun kanat ym. pyörii pitkin pihoja. Ja kun on elukoita, niin pihapiirissä on joka tapauksessa paljon pikkulintuja. Maaperässä on muutenkin niin paljon taudinaiheuttajia, listeriasta lähtien, ettei siellä enään salmonellat paljoa haittaa. Voisin kuvitella, että ulkomaanmatkalta saa salmonellan herkemmin kuin lintulaudalta!

  VastaaPoista